Hel kyckling i ugn

I dag har jag testat nåt som jag aldrig gjort förut! Jag har lagat en hel kyckling från scratch i ugnen!! :woohoo: Vivo har extrapris (20 kr/kg Kronfågel färsk svensk kyckling) så jag drog med mig Åsa efter jobbet och fyndade varsin kyckling :lol:.

Till min ugnskyckling behövs ungefär:
1 st hel färsk kyckling
färska örter efter smak
vitlök
salt & peppar
1 citron
rödlök
morötter
palsternackor
potatis
smör (en ordeeentlig klick)
fond + vatten

sås:
sky från kycklingen
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt
soja
(socker)

Blanda smör, örter, pressad vitlök och salt. Snitta skinnet på kycklingen lite här och där och pula in smörblandningen. Skär citronen i grova bitar och stoppa dessa i kycklingen. Salta och peppra ovanpå kycklingen och lägg den på en plåt med höga kanter. Skär rotsakerna i ganska grova bitar och lägg dem på plåten. In med allt i ugnen 175 C ca 1 1/2 timma (höj värmen mot slutet för extra kripig yta). Ös med jämna mellanrum och rör runt bland rotsakerna. Häll gärna på lite extra fond+vatten om det blir för torrt.

Testa så kycklingen är färdig (köttsaften ska vara KLAR inte rosaröd). Om rotsakerna börjar se mörka ut innan kycklingen är klar så fiska upp dem och ställ åt sidan. När kycklingen är klar så gör en sås på skyn, cremefraiche och grädde. Smaka av med salt, soja och ev lite socker.

Det blev huuuur gott som helst!!!!! :woohoo:

 1. Det här kycklingreceptet gjorde jag för några månader sedan och blev så himla nöjd! Det enda var att min kyckling fick stå inne i ugnen i drygt två timmar innan den blev färdig… men det där beror väl på olika ugnar, antar jag. Mums i alla fall!!!

  Vickan: Ja det beror nog lite på hur stor kycklingen är oxå. Tror jag läste nånstans att man räknar ca 1 timma/kg..

 2. ååh! jamie oliver-receptet va? den är bara sååååååå god! en av mina absoluta favoriter!

  Vickan: Njaää har faktiskt ingen kokbok av Jamie (vilket är kontsigt när jag tänker efter) så det är mer av ett hopkokavallamöjligatipsochrecept-recept 🙂

 3. Det där ska jag minsann fixa i helgen. Jag menar, jag fixade ju kalkon på nyår så en kyckling ska jag ju klara av då 😯

  Såg väldigt smarrigt ut gjorde det i alla fall.

  Kramis

  Vickan: jag är sååå impad över din kalkon! Endera dan ska jag ge mig på en sån oxå. Smygövar med kyckling 🙂

 4. Har aldrig heller lagat kyckling från scratch, men nu måste man ju prova. Verkar mkt gott och inte alltför svårt. Kram pårej!

  Vickan: Det var inte ett dugg svårt!!! Vet inte varför jag dragit mig för att testa tidigare.. men nu kommer jag garanterat göra det fler gånger!

 5. Alltså dum fråga, men är det meningen att man ska äta rotfrukterna till sen? Såg nåt program på tv där de gjorde kalkon sådär med rotfrukter i formen och de bara kastade dem sen när allt var klart 😕

  Vickan: Nej nej nej vi åt upp dem, de blev kanongoda!!! Massor med smak och kripsig grillad yta. Mums!!

 6. Har gjort helstekt kyckling i ugn för läääänge sen och nu när jag såg din kyckling blev jag påmind om hur gott det är :yum:

  Tack för all inspiration som man får på din fina sida!! :woohoo:

  Kram!

  Vickan: Åh TACK!!! Goa du! :love:

 7. Ja, visst är det gott med helstekt kyckling, och himla lätt att göra! Jag brukar fylla med tärnat äpple, katrinplommon och rosmarin. Och så lägger man lite extra fyllning vid sidan om också så blir det extra saftigt och gott :woohoo:

  Vickan: Åh vad gott detta lät!! Är dock allergisk mot äpplen, men när de varit inne i ugnen lääänge brukar det gå hyfsat 😉

 8. Det finns ett foto på kycklingen på min hemsida.. har gjort den två gånger (senast förra veckan!). Kolla in 14 oktober 2006 i mitt arkiv så kan du se foto och recept! Rekommenderar absolut att göra massor med extra fyllning och lägga vid sidan om, det gjorde jag nu senast. Mums!

  Jag känner många som är allergiska mot äpple (jag har också varit det men det verkar ha gått över) men ingen brukar ha problem när äpplena varit i ugnen. Godast blir kycklingen om äpplena blivit ordentligt genomstekta och härligt söta och mjuka! Det blir rätt mycket vätska i formen också.

 9. Det ser gott ut när den är färdig, men rå (eller vad man säger) kyckling är det äckligaste jag vet! :spin:
  Kram

 10. Det dar lat ju sjukt gott! ja o boysen har letat efter ett sjyst kycklingrecept! d dar ska vi nog kunna koka ihop i stugan harborta i Kanada! 😀

 11. Skall jag helt klart testa!! Himla smarrigt !! ett tips är att tillaga hel kyckling i lergryta. Sköter sig själv & blir ofantligt saftigt! Tack för alla dina fantastiska recept!

 12. Hej! Jag vet inte om du minns mig men jag brukar laga ganska många av dina recept. Just nu är jag uppe i norrland hos mina föräldrar och dem skulle laga en kycklingrätt som dem pratat så gott om 🙂 Gissa om jag skrattade när jag såg varifrån receptet kom som låg på köksbordet. Jo jag kunde ana matplatsen.org 🙂 Då har pappa googlat och hittat detta recept. Det som gör det hela så roligt är alla kycklingrätter som jag lagat från dig och sedan gett dem receptet, de har älskat rätterna 🙂 Nu har dem hittat hit själv 🙂 Kul va..

 13. Nu ska jag precis till att börja här laga till min kyckling.

  Det ska bli riktigt intressant!

  Jag tror att det rosmarin, timjan, vitlök och citron i själva konceptet ”örter”..

  Återkommer med smakrapport..!

 14. Hej!

  Jag bestämde mig igår för att laga hel kyckling och sökte då på internet och hittade din sida. Idag har jag lagat denna kyckling och det var renskrapade tallrikar runt hela bordet! Underbart gott, är så glad att jag har hittat din sida. Kommer helt klart fortsätta använda den för inspiration:)

  Tack!

  Kram Karin

 15. Hej det såg så gott ut har velat prova att göra hel kyckling länge men är så osäker på att laga mat måste följa recept tänkte därför höra vilka örter du använde hoppas att ni får en jätte bra semester med sol och bad kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..