Plankstek

En riktig klassiker. Plankstek. Gott på restaurang men minst lika gott hemma! Detta behövs till 2 pers:

2 plankor
2-6 skivor oxfilé (ca 2-5 cm)
fast potatismos (potatis, mjölk, en klick smör)
2 äggulor
tomat
valfria grönsaker
bearnaisesås
salt & peppar

Värm upp ugnen till 250 C och hetta upp plankorna ca 10 min.

Bryn köttet ca 1-2 min på vardera sida, salta & peppra. Koka potatis och mosa med mjölk och smör till tjock konsistens. Smaka av med salt. Rör ner äggulorna.

Ta ut plankorna och pensla dem med lite olja. Placera köttet på plankan tillsammans med valfria grönsaker (tex smörstekta morötter, sparris, stekta champinjoner eller vad man nu gillar) och 1/2 tomat. Spritsa moset runt hela plankan och ställ in dem i ugnen (ändra till övervärme).

Efter ca 10 min är köttet rosa, 15 min välstekt. Ta ut plankorna och klicka på bearnaisesåsen. Muuuums!

 1. :woohoo: Så himla inspirerande! Nu blev jag riktigt sugen på att prova detta hemma…någon som har en aning om var man kan få tag på plankor till vettigt pris?

  Vickan: Våra kommer från Sagaform och var inte alls dyra. Det var dock ett tag sen, så jag vet inte om de fortf har dem i sortimentet..

 2. Verkar himla enkelt, men ser samtidigt väldigt lyxigt ut! *me like*

  Hmm.. angående inlägget ovan, man kan med all säkerhet göra egna plankor, frågan är bara vilket träslag som är bäst och inte avger någon smak?

  Vickan: Våra är i ek..

 3. Har inget recept på bearnaisåsen, men jag måste bara säga att Lomanders bearnaisås som man kan köpa i kyldisken måste vara den godaste i mannaminne.

 4. ”…frågan är bara vilket träslag som är bäst och inte avger någon smak?” Nej frågan är vilka som ger rätt smak. En riktig stekplanka är av hickory som ger rätt smak. Det är hela iden med plankstekning. Ek fungerar också.

 5. Jag har ett tips på en ”nyttig” bea som smakar som riktig bea ska smaka. Knorr har sauce & dip-mixer som man blandar med creme fraiche, man brukar hitta dom bland grönsaksdressingarna. Dom är så långt från vanlig knorr-sås man kan komma, sen bestämmer man ju fetthalten själv. Jag brukar ha lätt-creme fraiche och det smakar kanon!

 6. Hej!

  Jobbar själv som kock och har då i min bransch hanterat en hel del plankstekar.

  Ek är vanligast som trämaterial i Sverige och ett bra tips på dem är ett 4-pack på Claes Ohlsson för 199:- inkl kork underlägg.

  Utomlands så är det just hickory och rosewood som brukar domminera i trävalet.

  Tips till alla er som gillar att hobby laga god mat hemma.
  Testa experimentera plankstek med t.ex fisk / fågel och funkar även kanon till vilt.

  2 av mina favoriter är en med lättgrillad tonfisk/mandelpotatis mos och lite annanas / honung på plankan ist för bea.

  En annan höjdare är rådjurs filé med en mos gjord på morötter/potatis och palsternacka, ägg och grädde (som en rotmos fast lite krämigare. serveras med lite vinbärsgelee och för all del kör med lite svensk god svamp till detta, t.ex karl johan svamp.

  // Peter

 7. vad jag har lärt mig att man INTE ska ha mjölk i det moset som ska gratineras i ugnen utan man tar i ett ägg istället!,, annars låter detta planksteks recept jätte gott

  Jag har som du ser ÄVEN i äggulor i moset när det ska gratineras i ugnen! Det blir jättegott, testa!

 8. Hej, Jag har hittat var man kan köpa plankor till plankstek. Det ligger ett ställe i Nova Lund. Affären heter något så här: ”Inspration”. Dem kostade cirka 180kr/st. Det finns också att köpa på cervera, där är dem dock lite dyrare, går på runt 250kr/st.

 9. Jag håller helt med om att Lohmanders är den helt oslagbart bästa bearnaisen! Nu finns en som är nästan eller minst lika god från Rydbergs (som jag i övrigt inte kan äta – smakar konstgjort) men denna….. MMmmmm, för Rydbergs Tryffelbearnsaise! En svart påse – annars kan ALLA Lohmanders såser rekommenderas varmt! ….nej hett!!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..