Fina fisken

I dag blev det lax till middag. Fisk är både nyttigt och gott, ska försöka laga mer av det i år. Har ni några smarriga fiskrecept på lager så tips mig gärna! Är lite dålig på att laga just fisk. I 99% av fallen blir det lax.. som i kväll.

Lindas citronlax i ugn (fick receptet av Linda, som i sin tur har fått det av sin mamma):
4 port

1 stor bit lax, alt 4 filéer
flingsalt
citronpeppar
pressad citron
dillfrökrydda
vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
5 dl matlagningsgrädde

Lägga laxen i en form. Pressa över en halv citron, strö över kryddorna och vitlöken. Salta & peppra. Häll över grädden och ställ i ugnen ca 200 grader 20-30 min. Servera med ris, kokt färskpotatis eller pressad potatis.
Enkelt och gott!

 1. Hej!
  Lax på planka är supergott! Det är som plankstek fast man har lax istf entrecôte. Stek en laxfilé/kotlett (jag brukar ta såna där som man köper styckfrysta) så den precis får lite färg. Sen lägger du den på en planka som du har penslat med lite olja. Runt laxen spritsar du det godaste potatismoset du kan göra, och eftersom det ska vara i ugnen blir det extra bra om du blandar ner ett ägg. När potatismoset fått fin färg och laxen är genombakad (200 grader i ugnen tror jag att vi brukar köra) så tar du ut firren och häller över hollandaisesås i vilken du har pressat ner en vitlöksklyfta. Garnera också med en bit broccoli och en stor champinjon som du har petat runt i lite olivolja så de blir varma och mysiga 🙂 Förlåt om det låter snurrigt men jag fick detta på en restaurang i Finland och det var bland det godaste jag någonsin har ätit! Lycka till!

 2. Fisk i ugn:
  Två fiskblock i en form. Blanda 1 burk creme fraiche med 2,5 dl matlagningsgrädde, lite tomatpure, 1 litet paket hackad bladspenat och kryddor efter smak. Häll över, ev lite ost på toppen. In i ugn 200 grader 30 minuter. Servera med ex quinoa.

  Kram!

 3. Jag har ett gott laxrecept jag gärna delar med mig.
  Jag lägger laxfilér i en ugnsfast form och brer på lite pesto. Fisken tillagas sedan i ugn. Ibland steker jag dem i stekpanna så att de får lite färg innan jag tar på pesto.
  Till detta brukar jag servera kall fetaostsås (mosa fetaost och blanda med creme fraich eller matlagningsyoghurt och någon örtkrydda).
  Fullkornsris och sallad passar bra till!
  Lycka till! =)
  Kram

 4. Taco Torsk

  600 gr Torsk (går bra även med lax eller så kan man blanda)
  2½ dl grädde
  ½-1 burk tacosås, medium eller hot
  2 dl riven ost
  Salt
  Peppar
  Tortilla chips

  Tärna fisken och lägg i en gratängform, salta och peppra.
  Blanda samman alla ingredienser förutom chipsen.
  Häll blandningen över fisken.
  Krossa chips i en påse och täck över fisken i formen.

  In i ugn i 225 grader i ca 25 minuter.
  Till detta är det gott att servera en god sallad med bla granatäpplen och pressad potatis.

 5. Lax är gott. Ska testa din fina fisken som verkar supergod.
  Har du testat laxwok? Om inte så har du missat något.
  Pröva gärna detta recept.
  4 laxfileer skäres i kuber och wokas i olja i ett par minuter. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm kajennpeppar, ta sedan upp dem på ett fat. Woka i fettet från laxen en påse wokgrönsaker, ca fem minuter. Häll sedan över 1 dl teriakymarinad och låt puttra ihop. Vänd ner laxkuberna och servera med ris eller äggnudlar.
  Snabb och gott.

 6. Laxröra 4 portioner

  4 laxfiléer
  1 burk lätt cremé fraiche tomat & basilika
  100 gr fetaost (jag brukar använda Apetina’s 10%:iga)
  1 förpackning körsbärstomater
  Salt och citronpeppar
  Ev. Smör/olja/flytande margarin

  Tillagning:
  Skär upp laxen i 1,5 cm x1,5 cm stora tärningar. Stek detta i smör/olja. Krydda laxen med salt och citronpeppar. Under tiden detta steks så skär du upp fetaosten i tärningar och delar körsbärstomaterna på mitten. När du är klar med detta och laxen börjar bli färdig så häller du på burken med lätt cremé fraiche och låter det småputtra ett par minuter. Alldeles på slutet häller du i fetaosten och körsbärstomaterna så dom blir lite varma. Till detta brukar jag servera couscous och en grönsallad. Smaklig måltid!

 7. Denna rätt gjorde jag i onsdags, oj vad gott. (har precis ätit färdigt torsken med keldas citronsås…jättegott! Tack än en gång igen… 😀 😀 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..