Burgundisk gryta

I dag har vi ätit riktig husmanskost. Gott som omväxling! Det blev vinkokt köttgryta, efter ett recept som jag fick av Ulrika *tack tack*. Även kallat Burgundisk gryta. Tar sin lilla tid (om man inte har en tryckkokare 😉 ) men det är nästan godast dagen efter så låt det stå och puttra på spisen kvällen innan det ska ätas.

1 kilo grytbitar av nöt
smör att steka i
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
salt & peppar
5 dl rött vin
2-3 dl vatten
1-2 köttbuljongtärningar
champinjoner
redning

Bryn köttet i en gryta. Skär löken i båtar och låt dem fräsa med. Häll på vin och vatten så det täcker köttet. Smula ner buljongtärningarna, lägg i lagerbladen och pressa i vitlöken. Salta & peppra. Låt sedan stå och puttra på ganska svag värme i 1 1/2 timma, minst. När ca 15 min återstår så hiva i champinjonerna. Provsmaka köttet och låt det ev puttra lite till. Det ska vara mört! red av såsen lite och kyl ner grytan och ställ den i kylen över natten. Servera med ris och goda tillbehör, tex rödbetor och inlagd gurka.

LOADING..