Sambalkotletter

Nejdå, vi har inte försvunnit. Bara legat däckade i förkylning. Men nu är vi, och matlusten, tillbaka. I går blev det kotletter till middag och det hör till ovanligheterna här! Tycker det blir rätt torrt och tråkigt om man inte som nu gör nån slags långkok. Såg ett tips hos Finna på långkokta kotletter i en sås som påminner om Lättlagad Filé i Ugn som jag brukar göra, så jag testade att köra kotletterna i den. Blev JÄTTEGOTT!! Fläskkotletter är ju ofta billigt så det är bra vardagsmat. Dessutom kräver detta minimal arbetsinsats, bara att röra i hop och ställa i ugnen så sköter det sig själv.

6 port:
6 fläskkotletter, med eller utan ben
5 dl grädde (jag använde mellangrädde)
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal olek (eller mer om man gillar stark mat)
3 vitlökslyftor

Lägg kotletterna i en ugnsform. Blanda i hop såsen och häll den över. Ställ in i mitten av ugnen, 175 C, ca 1 h 30 min. Vänd kotletterna efter halva tiden. (Blir såsen väldigt tjock när den är klar kan man röra ner lite mjölk i den om man vill.)

Servera med ris, kokta majskorn (gärna coops extra söta, de är outstanding!!) och en god sallad.

Har ni några andra tips på vad man kan laga med kotletter???

 1. Ser mycket gott ut! Jag tycker att fläskkotletter blir mindre torra om man häller på en skvätt vatten när de har fått yta och låter dem puttra lite. Gärna under lock! Ihop med potatisklyftor och god sås tycker jag att fläskkotletter är riiiiktigt gott!

 2. Konstigt att du bloggar om kotletter just nu när jag smet ifrån köket där de puttrande grytan med just kotletter står! 🙂
  Idag steker jag dom på gammalt hederligt vis. Bryner ordentligt i stekpannan..kryddar med favoritkryddor och låter sen småputtra i en gryta tills de är möra. Serverar med kokt potatis, brun sås, kokta grönsaker och vinbärsgelé.
  På min sida har jag även några andra kotlettrecept.
  Bl.a Brässerade kotletter med schalottenlök & gräslök och Ugnskotlett med champinjoner.

  Ska testa ditt recept vid tillfälle! //C

 3. Det här receptet är en gammal favorit hos oss!! Faktiskt det första som gick hem på riktigt hos äldste sonen – hos oss heter de ”Ylvas kotletter” eftersom vi fick receptet av kusin Ylva!
  Kanongott och köttet blir så mört så det bara ramlar isär i munnen!!!
  Skönt att du är tillbaka – krya på er fortsatt!!

 4. Jag måste få börja med att tacka för din fantastiska matblogg. Du är en av mina 2 topp-favoriter!!! Jag är så glad för varje dag du fortsätter att dela med dig av dina recept och fina bilder.
  Sen har jag oxå ett litet tips till just detta recept, det går alldeles utmärkt att byta ut kotletterna mot både fläskfilé och kycklingfilé. Sen kan man även med stor fördel byta ut samal oeleken mot sweet chili sås. Det prövade jag själv i helgen då jag hade just fläskfilé….och herre jisses så gott ”sövel” det blev. (Jag använder då ingen vitlök
  Testa!!! Du/Ni kommer inte att bli besvikna:-)
  Mvh
  /Helen

 5. Jag bara älskar din sida !
  Jag hittade hit genom andra sidor och tur var det 😀
  Jag är själv en matfantast, en knubbig sådan, brukar säga att jag arbetat mig till det och ätit gott =)
  Jag älskar alla möjliga recept och vill gärna testa om jag har alla medel till det.
  Funderar själv på att lägga upp ngr egna fav recept på min sida.
  Fortsätt det goda arbetet, skulle faktiskt ha fläskkotletter till middag idag o undrade lite vad jag skulle göra förutom det klassiska, o nu såg jag detta OCH jag har allting hemma redan !
  Hälsn Jenny

 6. Något som är gott är att lägga kotletterna i en form, salta och peppra, blanda ett paket matlagingsgrädde och en burk Creme Fraiche plus någon god smaksättning och hälla över och ställa in i ugnen i en timma ungefär. jag testade hemma med att ta riven ädelost över och sedan lite flagad mandel som smaksättning. hur gott och lätt som helst!

 7. Å himlars va gott det lät. Alltså blir det denna rätt till midda.
  Är inne i en svacka när det gäller matlagning. Har ingen lust alls att laga mat å har inga ideer alls. Så din matblogg är räddningen för mig. Den är toppen.

 8. Tänkte prova denna med kyckling istället.. vad tror du om det?! 😀 Vill ha nåt som sköter sig själv i ugnen och det ska funka till sisådär 15 pers… Men tror du man behöver ha det inne så länge?! Jag har ju noll koll på sånt där men det är ju ändå rätt känsligt med kyckling så det inte blir rosa innuti…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..