Varm smörgåstårta på Hönökaka

GUDA GOTT! Det här är väl ett sånt där klassiskt vandringsrecept som de flesta har en variant på, brukar laga eller ätit hos någon. Om inte så testa detta genast!!


innan gräddning


jag använde Port Salut ovanpå, smälter bra utan att bli bränd!

Så här gör jag min variant:
4 port:
1 pkt Hönökaka (4 halvmånar)
2 pkt bacon
2 dl creme fraiche (inte lätt, det ska bli tjockt!)
1 dl grädde
2 gula lökar (eller en purjolök)
100 g färska champinjoner
salt & peppar
körsbärstomater
riven ost

Klipp baconen i små bitar och fräs dem i stekpanna. Tillsätt hackad lök och skivade champinjoner och låt dem fräsa med. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt puttra en liten stund tills krämen tjocknar. Smaka av med salt & peppar.

Lägg en halvmåne bröd på bakplåtspapper. Bred 1/3 av röran på, osv. Det ska bli tre skivor med röra på. Avsluta med det fjärde brödet som lock. Skiva tomaterna och lägg överst, strö över rikligt med riven ost.

In i ugnen 200 C ca 10 min tills osten smält. Servera med en sallad (vanlig isbergsallad och gurka blir fräscht till!).

Såååå gott med den lite salta fyllningen till brödet som är lite sött. TESTA!

Tips: vill man inte ha den så hög kan man göra en rund tårta i stället, med ETT lager fyllning och sen topping.

 1. Åh vad gott det ser ut! Vet att jag testade att göra en varm smörgåstårta med bla kyckling och majs för många år sedan, men efter det har det fallit i glömska. Får nog ta och testa ditt recept (fast utan champinjoner efter sambon skyr svamp).

 2. Hej! Vi brukar göra en smörgåstårta med nästan samma fyllning men använda polarbröd, som det är 6 st av i varje förpackning. Då blir det två lager fyllning, antingen på en ”halvmåne” om man använder hälften av bröden eller så gör man en stor, rund tårta om man är flera som ska äta. Personligen utesluter jag champinjonerna, och så använder vi purjolök istället för gul lök samt bara creme fraiche (ingen grädde). Några ananasskivor tillsammans med tomaterna på toppen blir riktigt mumsigt med!

 3. Hej hej

  Min variant av ”Varm hönökaka” är väldigt lik din, men jag använder ingen grädde utan enbart creme fraiche och jag byter ut den gula löken mot purjolök. Uppepå är det gott att ha tomat och sparris under den rivna osten.
  Detta var en klassisk fredagsrätt hemma hos oss i början på 90talet men det håller än! //Camilla

 4. Min variant är nästan likadan, fast jag kör bacon, creme fraiche, purjolök och gul paprika. Tycker den ger god smak eftersom den är lite sötare än röd och grön paprika. Och sen ett MÅSTE är Santa Marias Orange Pepper! Helt galet god krydda! Det blir såå grymt gott till, bara att ösa på:P

 5. Den var gooood…..Gjorde igår….tom petiga moster tyckte om den…

  Tack för tipset!

  Vad kul!! Jag är själv helt såld och har ätit den till lunch hela veckan 🙂

 6. Har just gjort en sådan och en GI variant till mej som står i kylen och väntar på bli gratinerad.

  Min bestod av Zuccini skurna på längden(saltade dom för att dra ur vätska och stekta dom i olivolja) i lager med din röra på. Tomater och ost på toppen ptrecis som orginalreceptet.

  Tack för tipset!!!Kramis

 7. Gjorde denna i Torsdags för jag hade nästan alla grejerna hemma.
  Alltså, jag måste säga att det var så fruktansvärt gott. Över mina förväntningar. Jag hade dock ingen bra ost att ha på, men det fick duga med det jag hade, men blev supergott ändå. och kan ana så gott det är med riiiktig smält ost =)
  Suveräna recept!

  Hälsn.Jenny

 8. Hej, vill bara tacka för det här receptet. Jag gjorde den första gången när vi var i Åre. Vi kom hem efter en dag i backen och så efter en stund kunde vi njuta av denna smörgåstårta. Supergott verkligen!
  Idag ska jag göra den igen, det har snöat 4 dm fluffig pudersnö ute, så det är gott med något varmt när man kommer in. 🙂

 9. Hej!
  Gör en liknande tårta men jag använder paprika/chili crème fraichen…mmm. Blir lite mer smak och krydda!
  Ha en skön tisdag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..