Äppelkaka med pinjenötter och russin

Har en massa goda pinjenötter hemma, så jag bestämde mig för att testa denna äppelkaka. God smak med hint av citron och smarrigt med lite bitar i, i form av nötter och russin. Servera med en klick vaniljvisp eller glass. Gott i vårsolen, som äntligen äntligen är här!!

2-3 söta äpplen
1 citron
3 ägg
1 dl mjölk
100 gr smör
1 dl pinjenötter
1,5 dl russin
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 c.

Smält smöret och låt det svalna. Lägg russinen i lite ljummet vatten så att de mjuknar. Skala äpplena och skär i tunna skivor. Skölj citronen. Riv det yttersta gula skalet på citronen.

Vispa äggen och sockret poröst. Tillsätt mjölken, det smälta smöret och det rivna citronskalet. Blanda mjöl och bakpulver, häll ner det i smeten och blanda väl. Krama ur russinen och tillsätt dem i smeten tillsammans med pinjenötterna. Rör om.

Smörj en sockerkaksform (med löstagbar botten) med smör och pudra över lite vetemjöl. Häll i smeten och fördela äppelskivorna ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i drygt 1 timme. Låt kakan svalna och servera.

pinjkaka1

pinjkaka2

pinjkaka3

Har ni tips på vad mer man kan BAKA med pinjenötter i???!

LOADING..