Hemlagad bearnaise

I går blev det grillat till middag, vilket vi säkert inte var ensamma om?! Vilket fantastiskt fint aprilväder vi har! Till grillmaten gjorde vi hemlagad Bearnaisesås, som är sååå gott. Och här kommer recept:

150 g smör eller margarin
5 krossade vitpepparkorn
1 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
3 msk vinäger
3 msk vatten
3 äggulor
dragon
salt

Smält fettet och låt det svalna något.

Koka peppar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort peppar och lök och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.

Vispa ner äggulorna. Sjud under vispning tills blandningen tjocknat. Tag kastrullen från värmen, tillsätt det smälta avsvalnade fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle.

Smaksätt med smulad dragon och lite salt.

be1 be2 0

0 reaktioner på “Hemlagad bearnaise”

 • Caroline skriver:

  Konstigt… min bernaisesås blev inte alls bra :oops: Den har smak av äggvita trots att jag bara använder gulorna. Och SALT är den oxå! Konsistensen är ju dock bra :razz: men min blev inte god :( Hmm vad kan jag ha gjort för fel undrar man ju… får testa igen! Fast inte idag hehe.

  Kram!

 • Pokol skriver:

  Det är verkligen super gott med hemgjord bea… Du måste dock testa denna glaze, den är fantastisk http://sybariterna.blogspot.com/2009/04/en-magisk-glaze.html

 • Caroline skriver:

  Hemlagad bearnais är BÄST!!!!

 • Gnillib skriver:

  Tack, tack, tack! När jag gör beasås skär den sig bara. :evil: (Fast min pappa säger att man måste dricka lite vin samtidigt som man gör beasåsen. Om man är helt nykter så misslyckas man alltid! Ska man tro på det? :mrgreen: )

 • Cornelia skriver:

  Å den bearnaissåsen såg jättefin och god ut! Vi har gjort egen två gånger, första gången blev den bra i konsistensen men inte supergod smak. Andra gången gjorde vi efter Leilas recept, då blev den inte tjock o sen skar vi den, men smaken va väldigt god.

 • Fia skriver:

  Lägg av, vad gott!!!

  Vi har försökt oss på att göra egen bearnaisesås för många herrans år sedan, men efter att ha misslyckats brutalt kommer vi aldrig försöka igen. Tur att det finns goda bea-såser att köpa. Och att titta på din fina bea-sås gör att jag nästa kan känna smaken. Bara det liksom! :-)

 • Annica skriver:

  I år SKA jag lära mig att göra egen bea. Tack för receptet!

 • Martina skriver:

  Ett litet tips om man gör bearnaissåsen direkt i kastrull i stället för vattenbad (det går om man är försiktig och inte har för hög värme) så använd teflonkastrull! Jag gjorde i en ”vanlig” kastrull en gång och hela såsen blev grönfärgad..mindre trevligt även om smaken var toppen:) Testade sen i en teflon och fick då den fina gyllengula färgen!:D

 • Cokoris skriver:

  wow, måste testa för jag älskar knorrs bernaise men hemgjord låter ju bättre. nyss hemkommen från örebro :-) ha det så gott

 • Jennie/Kalasgott skriver:

  Har aldrig lagat en bearnaisesås, men det skall ske inom snar framtid! Är ju såååå gott!

 • Liz skriver:

  Jaså det var inte svårare än så, måste absolut testa!

 • Så gott med hemlagat bearnaisesås! :razz:

 • Cat skriver:

  Mums, vi grillade också igår, fast det är rätt kyligt här när blåsten ligger på men grilla går ju ändå.
  (Det kom tom några snöflingor/hagel när jag var ute och gick, snacka om aprilväder)
  Kram

Lämna gärna några rader efter er! ♥

Instagram - @matplatsen