Hemlagat var det här!

Kan jag fresta med lite husmanskost på kvällskvisten? Klassikern hemlagade köttbullar med löksås och hemlagat mos går alltid hem här! Alla har väl sitt eget köttbullerecept, så här är mitt:

400 g blandfärs
1 ägg
1 gul lök
2-3 msk ströbröd
ca ½ dl vatten
salt och peppar efter tycke och smak
socker (ca 1/2-1 msk)

Lägg ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla. Tillsätt hackad lök och 1 ägg. Sen brukar jag köra några varv med mixerstaven så det inte blir stora lökbitar i köttbullarna (de rasar sönder så lätt då).

kotti1

Tillsätt köttfärsen, socker, salt & peppar. Forma till små bollar och stek i rikligt med smör.

kotti2

kotti3

Löksås:
sky från köttbullarna
2 gula lökar
smör att steka i
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
salt & massor med peppar

Skär löken i skivor och stek dem mjuka i skyn och smör. Häll på vattnet under tiden så de inte bräns. När löken mjuknat så häll på mjölk, grädde, buljongtärning, salt och peppar. Låt puttra en stund och servera den sedan till köttbullar och hemlagat mos. YUMMI!

kotti41

Hur gör ni köttbullar? Har ni nån hemlig ingrediens ni kan dela med er av?? 🙂

 1. Tricket med mixerstaven ska jag komma ihåg – avskyr att hacka lök tillräckligt smått för köttbullar. Avskyr det så mycket att jag brukar steka lök och servera vid sidan om…

 2. Vischyvatten i stället för vanligt vatten.. (sa alltid farmor) samt en gnutta kryddpeppar brukar vara fint. Tack för en riktigt bra och trevlig blogg. 😀 Jag är här inne allt som oftast, matroad som jag är och har fått många fina tips!

 3. Menar du att potatisen är tillräckligt ”gammal” för att göra mos av nu?! Har längtat efter hemmagjort mos i flera veckor!
  Mmmm.. köttbullar eller ungsstekt falukorv med hemlagat mos…. Mmmmm…

  svar: nej =) men det brukar alltid finnas påsar med mos-potatis färdigförpackade om du kikar!!!! färskpotatisen blir inte bra alls…

 4. Jag gör köttbullar på samma sätt som du gör men jag kryddar med lite fler kryddor. Kryddpeppar och gärna lite grillkrydda.

  Jag gjorde potatismos igår men lade det i en ugnsform och gratinerade det med ett lager salladsgrönsaker och köttfärssås toppat med riven ost. Riktigt gott!

 5. Joohoodå (jag såg just ditt svar här ovanför Vickan) 😉

  Det är inte färskpotatis längre och det går huuuur bra som helst att göra potatismos av den vanliga potatisen!

  svar: vad braaa 🙂 ( men om sommaren när det ÄR färskpotatis så brukar det alltid gå att få tag i mos-potatis i påse, alt använda bak-potatisar 😉 )

 6. Jag har alltid en gnutta senap samt en skvätt av inläggningen saltgurkan ligger i. Gött blir det

  Tack för en superblogg!!!! 🙂

 7. Svarar som många andra, kryddpeppar brukar åka i mina. River gärna löken för att slippa bitarna, men mixerstaven var ett bra tips, det skall jag prova nästa gång.

 8. Har du provat att ha i malda salta nötter i stället?? Jag hade det för ett tag sen och blev positivt överraskad för det gav en sån god salt smak till både köttbullar och såsen som blev. Alltså behöver man inte ha i så mkt salt om man har nötter. Jag tog ca 100 gram malda (om jag minns rätt) till 500 gram färs men man kan ju börja med mindre om man är osäker! Prova! 🙂

 9. Jag har alltid i grädde eller mjölk istället för vatten, det blir en godare smak då. Fick också det ovanliga tipset att ha i en sträng kaviar, blev supergott, så nu kör jag alltid med det. Tack gör en superbra blogg. Jag bor själv i ö-bro, vilket gör det ännu roligare då jag vet vilka ställen du tipsar om. 🙂

 10. Min mamma lyssnade på Jan Boris Möller när han var på malmöfestivalen. Enligt honom var det bortkastat med ägg i köttbullar o onödigt att använda ströbröd. Det var tydligen viktigt förr när man malde färsen själv o den inte blev så finmald (?) Hans tips var istället att ha i lite grädde o bostongurka. Sen kokade han köttbullarna o efterstekte dem i pannan. Har inte hunnit testa detta än men tänkte prova nästa gång det är köttbullar på menyn!

 11. Senap, en klick senap gör underverk i köttbullar/biffar….
  1 msk salt per kilo färs är också nått jag utgår från + nalta socker ,Jag gör kanske lite som jag vill….

 12. Hejsan!

  Jag har alltid i någon matsked fransk senap och lite torkad/färsk timjan i mina köttbullar! Blir lite annorlunda och mycket smarrigt! 😀 Barnen älskar det! Vill jag göra mer ”vanliga” köttbullar använder jag alltid lite löksoppepulver i (typ Alpnärings,du vet de där kryddorna man kan köpa på kryddpartyn). 😉

  Tack för en inspirerande sida!

 13. Lika delar nöt- och blandfärs kör jag med. Kanske är för att det väcker drömmarna om farmors köttbullar till liv 😉
  Mjölk eller grädde har jag också, går även att byta ut ströbrödet mot färskt vitt bröd och hacka eller riva i småbitar.

 14. Hej!

  Har under hela min uppväxt haft Farmors biffar som stor favorit, men hon har varit helt förtegen om hemligheten bakom dess.
  Men till min förvåning avslöjade hon detta häromdagen..
  Citronpeppar!

  Otippat, eller hur!
  Inte mycket citronpeppar… men en gnutta som hon säger

 15. Fått hemligt recept från min sambos mormor, där hon hade kalvfond, socker, havregryn, potatismjöl, blandfärs, ägg, salt/peppar. När det bjuds på köttbullar kan jag lova det slåss om sista bullarna från fatet. Fungerar utmärkt som hamburgare oxå!
  Tack för en trevlig blogg!
  /Madeléne

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..