Focaccia med tapenade

För ganska många år sedan jobbade jag en sommar på Bomässan i Hammarbysjöstad och visade lägenheter. I en av lägenheterna bakade vi bröd och bjöd på med olika röror och serverade bubbelvatten. Det luktade uuuuuunderbart i hela lägenheten och det var alltid proppfullt med besökare. Brödet gick åt som smör i solsken!!

Häromdagen när jag rotade lite i min recepthög så hittade jag receptet på dessa röror!! Och brödet vi gjorde var Focaccia som fanns som färdigmix på påse, och den har ju nyligen kommit tillbaka i sortimentet! Så i helgen bakade jag ett sådant och bjöd på med rörona till. Vilken nostalgi med dessa dofter!! Och lika gott nu som då. Testa!!

Focaccian (Kungsörnen) bakas enligt instruktioner på baksidan av påsen och är hur enkelt som helst. Tryck gärna ner lite oliver i hålen och strö över rikligt med olivolja, rosmarin och flingsalt innan ni kör in det i ugnen!

foc1

foc2

foc3

Röd tapenade:
200 g tomatpuré
2 dl gröna oliver
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk chilipulver
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
2 msk vinäger
1/2 dl matlagningsyoghurt

Blanda allt med stavmixer!

Grön tapenade:
3 dl pimientofyllda oliver
1 burk sardeller
1/2 citron, saften
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
svartpeppar
1 msk olja

Blanda allt med stavmixer!

(Den svarta tapenaden köpte jag färdig på burk, men jag har ett gott recept på det oxå som kommer en annan dag!)

tapenad

LOADING..