Focaccia med tapenade

För ganska många år sedan jobbade jag en sommar på Bomässan i Hammarbysjöstad och visade lägenheter. I en av lägenheterna bakade vi bröd och bjöd på med olika röror och serverade bubbelvatten. Det luktade uuuuuunderbart i hela lägenheten och det var alltid proppfullt med besökare. Brödet gick åt som smör i solsken!!

Häromdagen när jag rotade lite i min recepthög så hittade jag receptet på dessa röror!! Och brödet vi gjorde var Focaccia som fanns som färdigmix på påse, och den har ju nyligen kommit tillbaka i sortimentet! Så i helgen bakade jag ett sådant och bjöd på med rörona till. Vilken nostalgi med dessa dofter!! Och lika gott nu som då. Testa!!

Focaccian (Kungsörnen) bakas enligt instruktioner på baksidan av påsen och är hur enkelt som helst. Tryck gärna ner lite oliver i hålen och strö över rikligt med olivolja, rosmarin och flingsalt innan ni kör in det i ugnen!

foc1

foc2

foc3

Röd tapenade:
200 g tomatpuré
2 dl gröna oliver
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk chilipulver
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
2 msk vinäger
1/2 dl matlagningsyoghurt

Blanda allt med stavmixer!

Grön tapenade:
3 dl pimientofyllda oliver
1 burk sardeller
1/2 citron, saften
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
svartpeppar
1 msk olja

Blanda allt med stavmixer!

(Den svarta tapenaden köpte jag färdig på burk, men jag har ett gott recept på det oxå som kommer en annan dag!)

tapenad

Print Friendly

Inga kommentarer

 1. Therese skriver:

  Men inget slår hembakad focaccia tror jag! Detta recept på min blogg tycker jag är toppen: http://saltosott.blogspot.com/2009/07/focaccia.html

  Mycket trevlig blogg du har!

  Hälsningar Therese

 2. Anna skriver:

  Röd tapenade har jag aldrig ätit eller gjort!
  Men gissa om jag ska prova nu. Svart hemmagjord har vi ofta på fisk i ugn eller som dippa. Mums

 3. Lina skriver:

  Focaccia är otroooooligt gott, jag brukar peta ner soltorkade tomater i olja istället för oliver. Mmmmm! :D

 4. Susanne skriver:

  Låter supergott! Det ska jag testa. :)

 5. Anna skriver:

  mmm kan förstå att det luktade gott , i lördags så gjorde jag också foccacia , men jag hade köpt på citygross en sån där, rulle med deg som ligger ikyldisken .. som t.o.m innehöll en olivolja (visserligen icke så god ) och rosmarin … men jösses så smigdigt det var och den smakade jätte gott !!!