Boeuf Bourguignon

Det blev en Boeuf Bourguignon av rödvinet. Eller hur man nu stavar till det, nån som vet?! 🙂 (Receptet hittade jag på receptfavoriter.se) Det tar ju en stund att göra en sån här gryta, men den sköter sig ju själv där på spisen så låt er inte avskräckas av det! Min gryta lät jag stå nästan hela 2 timmar så köttet blev mört och gott, men det beror ju på köttet.. Provsmaka efter drygt en timma.

1 kg grytbitar av nöt
5 dl svamp, valfri sort
10 smålökar (tex steklök eller pärllök)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
1/4 rotselleri
1,5 msk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk socker
0,5 tsk salt
4 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rödvin
5 dl vatten
2 msk soja
2 msk hackad persilja

Tärna fläsk eller bacon. Skala löken. Skala och hacka vitlök. Rensa purjolök och hacka den grovt. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar. Skala och skär rotselleri i tärningar.

Fräs fläsket i en stor kastrull eller helst stekgryta typ gjutjärnsgryta (utan fett) och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpure, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet. Tillsätt vin, vatten och soja. Bryn köttet i en panna bredvik i omgångar och lägg över i grytan. Låt den sedan stå och koka i 1-2 timmar.

När köttet är mört och färdigt så tillsätt lite redning (mjöl+vatten). Låt puttra i 5 minuter. Ta grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak. Garnera med hackad persilja.
Servera med rostad potatis, potatismos eller ris.

burg1

burg2

Grytan blev jäääättegod, härligt mustig och höstig. Mamma och pappa kan intyga som kom över på middag 😀

 1. Åhhh va gott det såg ut! Tänk att man är så dålig på långkok….det är ju egentligen så mycket smidigare eftersom det som du sade sköter sig själv på spisen 😛
  Måste bli en gryta någon dag!

 2. Fransyska är alltid trevligt att göra grytor på men man måste låta det koka i minst 1,5 timme. Att ha vispgrädde i grytor är alltid trevligt.

 3. Ser ut att ha varit RIKTIGT GOTT! Har precis kommit hem från träningen och det gör ont i magen av att se dina fina bilder och recept 🙁 Vad använder du exakt för kött när du gör grytor? Vanliga grytbitar? Jag brukar använda högrev, som visserligen tar tid att tillaga, men efter några timmar på grytan är det verkligen värt det! SÅ mört! MMMMMM! 😆

 4. Är baconet förresten en viktig ingrediens? Älskar bacon, men har svårt för att kombinera bacon med annat (förutom t.ex. pyttipanna 😆 ) efter en skräckupplevelse när jag jobbade utomlands och serverades en lasagne med nötfärs och bacon… får fortfarande kväljningar av tanken! Känner man röksmaken mycket? 😯

 5. Vad mustig den såg ut! Härlig höstmat! Jag brukar använda högrev och istället för pärllök så blir det syltlök (den inlagda). Sen tycker jag att man måste ha gott bröd till att få upp den goda såsen med!

 6. å så gott det ser ut. men du vicko, du måste köpa en tryckkokare. det går på nolltid!! gjorde burgundisk gryta igår och den blev överkokt (!!!!) på 40 min! och då menar jag att köttet var så mört så det la sig i en miljon småbitar. tryckkokare is the shit! dessutom kan man slänga ihop det nära inpå matdags.

 7. Har precis haft mycket nöjda middagsgäster – min kära mor brukar vara rätt så ljummen (för att uttrycka sig milt 👿 ) med lovord över mat – kanske var det helt enkelt så att jag träffade helt rätt med en gryta den här gången eller så var denna så fantastisk som en gryta kan bli 😀
  Bytte ut grytbitarna mot egenhändigt gjorda små bitar av en kanonfin kalvstek – lovely 😛 och så skippade jag rotsellerin eftersom jag och selleri har en något frostig relation till varandra. Gjorde i ordning den i torsdagskväll och sedan fick den stå och mogna till sig i kylskåpet till idag lördag. Och det blev såååå gott – minstingen åt utan att knota och mannen lika så medans äldsta inte gick att lura trots att det var vin i maten 😆 – och som sagt, hedersgästen älskade det, hon tog påfyllning 2 ggr!!!

  Så TACK Vickan!! Slå gärna ihop en gryta till någon dag :mrgreen:

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..