Crème brûlé

Till dessert åt vi som sagt Crème brûlé. Det är en av mina aaaaabsoluta favoritdesserter! Finns det på menyn så väljer jag det alltid alltid. Men jag har aldrig försökt mig på att göra egna, för jag trodde det var jättesvårt.. Men det var det inte!!!! För nu har jag provat och invigt min lilla gasolbrännare dessutom och resultatet blev lysande!! Här kommer receptet (som jag hittat på receptfavoriter.se):

4 port:
1 vaniljstång
6 äggulor
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
rörsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Sätt in en långpanna med höga kanter i ugnen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i vatten upp till halva kanten på långpannan.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker. Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.

Vispa under tiden äggulor fluffiga. Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning. Häll smeten i portionsformar. Ställ dem i vattenbadet. Grädda i cirka en timme. Ta ut och låt svalna.

bru1

Hit kan du förbereda och ha dem i kylen. Vid servering är det bara att kandera socker på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra rörsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall). Servera genast.

bru2

bru4

Gott med dessertvin till!

bru5

Fantastiskt gott med den lena vaniljkrämen och knäckiga täcket. Yummmmmmmmmmmmmmi!!!! Nån mer som är galen i Crème brûlé?? 😀

 1. Hehe det är därför jag älskar din blogg, förutom att du äter kött har vi väldigt lik smak 🙂 SKa allt investera i formar och sån där brännare. Älskar ju Crème brûlé

 2. Jag sällar mig till den skaran! Min absoluta favoritdessert! 🙂 Brukar göra en ”falsk” snabbvaritant på vaniljkräm, gjord på marsanpulver med vispgrädde i stället för mjölk och lite extra vispad grädde i, men ska försöka mig på ditt recept som nog är mycket godare ❗

 3. Här är en till!!! 😀
  Det är så sanslöst gott… men jag har aldrig vågat göra egen, trots att jag har brännare & allt… jäkla fegis man är. 😳

  Dina ser jättefina & proffsiga ut! 🙂

 4. Mums!! Min älskling är galen i Crème brûlé, jag sådär men det såg smarrigt ut!! Förstår att du blev lika mätt som jag *S*
  Brännaren var ju cool!!! DU, var har du köpt dina små suffléformar??? Preecis sådana jag är på jakt efter (skulle haft till igår) Kraaaaaaam!!

 5. Jag älskar också creme brulée! Hade det som dessert på vårt bröllop + bröllopstårta så klart 🙂 Fast jag fuskar och köper påsar som man blandar med mjölk, men dom är goda dom också… Den Creme brulée som vi fick på vårt bröllop var faktiskt den godaste jag ätit i hela mitt liv, så om du har vägarna förbi Flottsbro i Huddinge kan jag varmt rekomendera ett stop! 😀

 6. Ja vi alskar ocksa Creme Brulee och tar nastan alltid det om det finns nar vi ar ute och ater… Ben letar efter den ultimata creme bruleen sa jag far testa den har och se vad han tycker 🙂

 7. Ja, min dotter!!!
  Jag får alltid göra Créme Brulée när hon får välja och det blir rätt ofta.
  Är inte alls svårt som du själv nu märkt, sedan kan man börja experimentera med chokladsmak, pistage. lakrits osv + olika sockersorter ovanpå är gott också.
  Sedan brukar jag bränna av sockret 2 ggr så det blir ett härligt täcke, det skall vekligen säga K N Ä C K när man sticker ner skeden 😀
  Kram

 8. I know! Alla blir så impade & fattar inte att det är så lätt! Men nu måste du testa varianter på den…

  Jag kör en med lakrits som e VÄRLDSAGOD!! Har även testat med choklad & färska hallon den var svajngod men inget slår orginalet!!!! Nästa jag skall expimentera med blir nog en julvariant tror jag!

  Nu måste jag börja skriva mer på min matblogg…har ej haft något inspiration plus att jag tar mycket av min mat hos dig & vill inte vara en bloggtjuv lixom 🙂

 9. Ja, jag äääslkar det. Har fått tips av en kok att man kan blanda vanligt socker med råsocker (eller rörsocker kan det ha varit) för bästa resultat med brännaren. Men det verkar ju gått bra för dig utan mitt tips så… ?!

  Kram Åsa

 10. Åh creme brule är så gott!!!

  Vi gjorde en riktigt god cremebrule på nyår smaksatt med inlagd ingefära dekorerad med smält socker som vi ringlar på bakplåtspapper och låtit stelna för att sedan ”stå upp” i brulen. En hit! Vi hade iskall ben and jerryglass till också=)

  Tycker så mycket om din blogg. Har en egen blogg och skriver om mat och lägger ut recept och bilder, men även en del inredning och mode för stora och små.

  Ville mest bara lämna ett avtryck då jag är här så ofta och inspireras!

 11. Det är en absolut favorit och beställs ofta ute och görs ofta här hemma, så himla enkelt men de flesta tror de är avancerat så en perfekt bjuddessert 😀

 12. Japp! Älskar det. Min absoluta favorit. Hemma är det sambon som lagar till den och då får han alltid göra en extra som jag kan äta dagen efter ;o) Kram Petronella

 13. Hej 😀 Jag brukar göra creme brulee 🙂 Jag är bara 13 år gammal och brukar göra det själv. När jag gör creme brulee brukar jag göra maränger av äggvitorna. Ett recept till maränger:

  6 äggvitor
  3 dl socker
  Karamellfärg

  Blanda alltihop med elvisp. I ungefär 7 minuter. Du ser om det är klart när du vänder den upp och ner. Då får det inte rinna något. Klicka ut på plåtar. In i ugnen i 50 min 150 grader…

  Det brukar vara roligt att sätta i karamell färg. Det brukar jag göra. Har gjort med blått och rött. Blått blir finast.

 14. Jag fick en brännare i julklapp och skulle därför testa att tillaga creme brule för första gången i mitt liv. Jag följde det här receptet och det blev himmelskt gott. Hela sällskapet med människor mellan 12 år och 70 år satt och stornjöt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..