Gårdskyckling

Vi fick prova en stor ugnsklar Gårdskyckling från Kronfågel så den passade vi på att tillaga till huvudrätt. Kycklingen är kryddad med örter och färdig att stoppas in i ugnen. Man tar bara av plasten och stoppar in tråget i ugnen, 175 C ca 1 1/2 timma. Smiiiidigt!! Gick där och sneglade på kycklingen medan den var i ugnen och tyckte den såg lite torr ut? Men det hade jag inte behövt oroa mig för. Den blev såååååååååååå mör och saftig!!

kron1

kron2

Den färdiga kycklingen trancherade jag som det så fint heter ;-). Hur man gör det kan ni se på en liten film här!

kron3

Till kycklingen hade vi gelé, brysselkål, potatismos och guuuuuuuuuda god sås. Den här såsen är ett MÅSTE till helstekt kyckling, kalkon etc. Den måste ni bara testa!!

4 port:
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt & vitpeppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med mer soja och gelé om så behövs. Mmmmmmmm vad god denna sås är!!!

kron4

Hela middagen blev kanongod och Gårdskycklingen får riktigt högt betyg från oss. Den kommer vi absolut köpa igen! Stor och rejäl och räcker minst till 4 personer, till skillnad från vanliga kycklingar som jag tycker är för fjuttiga för att räcka till 4 pers. Minimal arbetsinsats och smakade mer som en saftig kalkon än kyckling. YUMMI!

kron5

Brukar ni köpa rå hel kyckling och tillaga eller köper ni hellre färdiggrillad???

 1. Nu ska jag kommentera på nåt helt annat än det du frågade. Ser att du ofta nu på sistone väljer bort kolhydrater och bara äter kött/grönsaker etc. Hur känns det? Mår du bättre? Är det inte gaaalet jobbigt att avstå från underbara farliga kalorier 😛 haha. Så känner jag. Det är starkt gjort av dig!!

 2. Mums! Den där såsen måste jag prova någon gång, älskar sås 🙂

  Jag köper sällan varken rå eller färdiggrillad kyckling. Brukar köpa färdiggrillad till jobblunch ibland. Har gjort hel rå någon gång, men inte riktigt fått det så bra tror jag.

 3. Joo jag rätt ofta en hel/rå kyckling. ”Småbitar/smulor” som alltid blir brukar jag göra en currysås och bl ner bitarna. Så en hel kycling blir ju rätt billig mat tycker jag. Smidigt också att den sköter sig själv i ugnen.

 4. Blev så sugen av detta recept, så när jag såg denna kyckling på coop alldeles nyss, så köpte jag den. Gissar att det blir middag på onsdag (lillördag). Självklart ska jag prova såsen till, kan inte annat när du säger att det är ett MÅSTE… 🙂

 5. Mums vad det ser gott ut ! det är lite olika jag brukar grilla egen men ska det gå fort handlar jag en färdig hm.

  Kram

 6. Brukar göra egen ibland, men färdig grillad blir det om man vill ha mat fort. Annars är det så lätt att göra egen. Bara man har en termometer så går det inte att misslyckas.

 7. Som du säkert vet så föredrar jag att köpa hel kyckling och tillaga i lergryta…hm.
  Men det där såg både smaskigt och enkelt ut!

  Gjorde dina kärleksmums i torsdags och bjöd på vid fikat på jobbet förrästen, väldigt uppskattade!
  /Åsa

 8. Köper alltid färsk hel kyckling och tillagar den själv i ugnen 😆 blir MYCKET godare plus att man kan variera smaken mycket mer. Klarar inte av färdiga grillade kycklingar längre… jobbar nämligen extra på Hemköp vid sidan av plugget och där har jag grillat kycklingar i drygt två år och USCH! Man vill aldrig mer äta grillade kycklingar efter det 😀 lite synd, var ju så smidigt! Gårdskycklingen såg underbar ut. Har sett den i butik och funderat på att köpa den… har inte blivit av för jag har inte förstått hur man ska äta upp den bara 🙄

 9. Jag har haft den där kycklingen i handen tidigare bara för att jag tyckte den såg god ut… men just då passade det inte att köpa hem den.

  Men nu! Efter att du påmint mig har jag också en gårdskyckling liggandes i kylen som jag tänkte tillaga på onsdag. (ledig dag) 🙂

  Tänkte servera den ungefär på samma sätt som du, med kokt potatis, gräddsås och broccoli. Hoppas det blir bra!

 10. Kan ju tipsa dig, om du aldrig köpt den, att köpa Bosarps ekologiska gårdskyckling också. Den är ju ej färdigkryddad vilket ju kan vara bra när man själv vill bestämma kryddningen och den är också galet stor, nästan så man tror man fått en minikalkon istället för kyckling. Och för de som inte tror det är skillnaden på ekologisk kyckling, så får man här verkligen beviset på att det är stooor skillnad. Jag köper aldrig något annat längre när jag ska köpa hel kyckling… jo, förresten, ibland blir det majskyckling från Bjäred… men den är å andra sidan också ekologisk om jag inte missminner mig. Inte helt lätt att få tag i Bosarps kyckling, men din lokala stormarknad borde ha den. Fråga annars.

  Kram.

  PS. Ska förresten absolut prova såsen nästa gång jag lagar kyckling, för det såg verkligen gott ut DS.

 11. Har man tid så är det mycket trevligt att tillaga hel kyckling. Vi brukar köra ett recept där man stoppar in en halv citron + ev. vitlök i kycklingen, smörjer in kycklingen med smör och häller olivolja på. Mycket gott.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..