Vaniljbullar!

Jag är inne i en riktig bak-period tror jag 🙂 I morgon står hemgjorda mazariner på schemat. Förra veckan fyllde jag frysen med vaniljbullar. Börjar bli fullt i frysen, tur man har grannar och vänner som kommer över på fika i bland 😉
Recept på vaniljbullarna (riktiga sockerkickar, yummi!!) kommer här:

Ca 20-30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker (alt 1 dl rörsocker, som jag använde denna gång. Blir jättegod lite karamellig smak!)
½ tsk salt
1 1/2 tsk malen eller stött kardemumma (kan uteslutas)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
2 dl socker (alt 1 1/2 dl rörsocker)
3 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Ttillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

vbulle1

Bakade i fina Kitchen Aiden för första gången och det gick ju lysande!

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på. (Vik in änden under bullen så rullar de inte upp sig under gräddningen, tack Åse för fiffiga tipset!). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

vbullar2

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

vbulle3

vbulle4

Vad brukar ni ha för fyllning i bullarna?? Vanilj? Kanel? Något annat?
Har ni några goda tips att dela med er av?!!

 1. Hasselnötsmassa!
  Den måste vara rumstempererad så den är mjuk, annars får man köra lite i micron så den blir varm, annars kan man inte bre ut den.
  Blir supergoda bullar med nötsmak!

 2. Chokladfyllningen lät ju bara för god, måste testas :mrgreen:
  Annars brukar jag köra exakt samma som du, vanilj, det är snäppet godare än vanliga kanelisar,tycker jag.
  Är ochså grymt sugen på att baka,får nog bli småkakor i helgen, köpte senaste numret av Matmagasinet och där fanns det goda småkaksrecept…
  kram

 3. Jag brukar strö över farinsocker och kardemumma innan jag rullar ihop bullarna. Blir härligt knäckiga bullar som man bara inhte kna motstå. Ju mera farinsocker, desto knäckigare 🙂

 4. Åh vad gott det ser ut! Måste nog baka lite vaniljbullar i helgen tror jag! Tyckte Elinas tips om chokladbullar lät spännande också, så kanske jag gör ett försök med halva degen.

  Jag brukar ha smör, florsocker och marsanpulver (kok-varianten) i mina vaniljbullar, det blir supergott så det måste du prova! Sen har jag lärt mig av Leila att värma kardemumman till degen i mjölken. Smaken kommer fram på ett helt annat sätt. Mums!

 5. Den där chokladfyllningen lät super god. Jag brukar blanda riven madelmassa, lite smör och hallon. Blir jätte gott! Vad sugen jag blev på bullar nu!

 6. Usch va du läskas! Jag som försöker sluta med sånt där, fika, godis och läsk, och så gör du sånna där inlägg……

  Idag blir det ditt recept på kassler med ost och tomat.
  Ska bli spännande, såg himla gott ut på din bild iaf.

 7. Fy fasen vad gott!!! Såna bullar är nog det godaste som finns (jag har dock inte smakat hembakta mazariner)

  Kan nästan känna lukten….

  MMMMMmmmmmm

 8. Åh gud så gott det såg ut! Härligt att du är inne i en bak-peridod 🙂
  Klassikerna vanilj, kanel, kardemumma går alltid hem. Men mitt tips är att ha sylt mellan bullarna (först lite smör+socker och sedan sylt ovanpå det). Otippat gott. Går att variera med hallon-, jordgubb- eller blåbärssylt. Mums 🙂

 9. Vilka fina bullar, de ser ju fantastiskt goda ut. Personligen gillar jag kanel bäst men vanilj och saffran är ju också väldigt gott 🙂

  Hoppas du trivs med din KitchenAid. Står högt upp på min önskelista..

 10. I somras hade jag mosade hallon i bullarna. Först så ”grundade” jag med en blandning av smör, socker och vaniljsocker. Sedan mosade jag frysta, tinade hallon och blandade i lite potatismjöl för att det inte skulle bli så ”saftigt”. Sedan på med hallonen ovanpå smör-joxet och sedan rulla ihop som vanliga bullar. Blev riktigt somrigt och gott!

 11. Hejsan
  Jag har följt din blogg ett tag och tycker om att läsa om allt du pysslar med 🙂

  Jag har nyligen startat en egen matblogg om du vill in o kika
  http://www.lindabireseveriksson.blogg.se
  det är mestadels lågkolhydratkost så tyvärr inga sockerbullar för mig men lchf kakor fungerar bra 😉 ..men när jag åt socker så brukade jag riva ett äpple och blanda ihop med råsocker, kanel och smör. Finns inget godare..de blir så där härligt geggiga och saftiga..måste provas.

  Kram Linda

 12. Hej:) Det kanske låter som en konstig kombination men mosad banan blandat med mandelmassa är jättejättegott att ha som fyllning:P Och strö gärna över lite kanel eller vaniljsocker innan ni rullar ihop och skär:) Smaskens;

 13. Det är helt sjukt hur FINA dina bullar ser ut. Goda också (så klart!), men framför allt fina. Hur lyckas du?! :O

 14. Åh vad gott med vaniljbullar…. mums, är så sötsugen nu när jag bara ligger hemma.

  Mina favvosar är just vaniljbullar, men provade faktiskt att göra bullar med nutella och hackade hasselnötter senast och jag tyckte de blev goda, även om de inte riktigt gick hem hos alla.

  Kram Åsa

 15. Hej
  Jag är helt ny på att lämna kommentarer i bloggar..gjorde jag nåt dunder-snesteg när jag lämnade min kommentar eftersom du inte har godkänt den men det har tillkommit andra?
  Va det kanske att jag skrev min bloggadress som du inte vill publicera den?
  Mvh Linda

 16. Jag brukar göra en så kallad karlsbaderdeg och sen även ha i (ibland) vaniljkesella och det blir en så kraftig och god smak av vanilj då 🙂 Mums! Sen brukar jag ibland ha i en röra jag gör av smör, mandelmassa och en massa vaniljpulver/socker och det blir så gottigt så! Blev oxå sugen på att baka nu faktiskt! Man kan ju även ha i lite vit choklad kanske så det blir en blandning av vanilj och choklad men att chokladet inte syns 😆 Har även provat en gång att ha i den där kesellan med jordgubb/lime och bullarna fick en liten touch av dom smakerna. Blev jättegott! Man kan ha i princip vadsomhelst. Syrran har provat att göra med nötcremesfyllning och MY GOD vad dom var goda! Jisses!

  Nä, det blir nog en bakkväll här känner jag! Ska f.ö. prova din bearnaisesås nu 🙂

 17. Hjälp, dom har bullarna ser otroligt goda ut!! Nästan så det kliar i fingrarna över att få baka dom! Själv gillar jag både kanel & vanilj, men tror aldrig jag gjort med bara vanilj någon gång, det måste jag prova nästa gång (och då självklart med det här receptet :))

 18. Gjorde dina vaniljbullar precis enligt ditt recept, och de blev fantastiskt goda och fina! Har aldrig blivit missnöjd när jag provat något av dina recept! Kalas! 🙂 🙂 🙂

 19. Hej ett tips är att tillsätta florsocker i din vaniljblandning. Då sockrar sej fyllningen. Älskar dina recept!! Kram

 20. Hej igen! Nu har jag äntligen bakat vaniljbullar enligt det här receptet (och lagt upp det på min blogg också med hänvisning hit) och dom blev otroligt goda! Tack för ett bra recept 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..