Saffransbullar med mandelmassa

Hehe kul att det finns fler tjuvstartare där ute 🙂 Men julen går så snabbt och man har så himla mkt att göra då så man kan gott dra ut på det lite. Alltså tjuvstarta, efter jul vill jag ha bort allt fortast möjligt. När vi bodde i Sthlm tog vi in julgran redan första advent och klädde den så vi skulle hinna njuta! Men iof åkte vi ju alltid hem till Örebro över själva julhelgen så annars hade det ju inte blivit nån gran.. I år ska vi fira julen hemma i vårt hus, sååå skönt att slippa flänga fram och tillbaka till minst 3 ställen på julafton som vi annars gör. Nu kan alla julmysa tillsammans i stället! Så jag lär prova en heeeel del julrecept framöver här, både mat och godis 🙂

Men nu ska ni få receptet på bullarna. Det blev riktigt riktigt gott!! Jag använde mitt vanliga deg-recept men hade i saffran och russin i degen. Och sen exprimenterade jag fram en fyllning som blev kanongod! Men har ni några andra tips på fyllning så kom gärna med dem!!!!

Ca 20-30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

saff1

saff2

saff3

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig) eller lägg bullarna i pappformar. (Jag la dem direkt på bakplåtspapper denna gång, men eftersom fyllningen blir ganska tjock så blev några bullar lite glesa när fyllningen smälte i ugnen, så nästa gång testar jag nog att lägga dem i bullformar!). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

saff4

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

saff5

saff61

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm säger jag bara! Vem behöver 7eleven när man kan baka egna ännu godare??! 😉

Nån som vet om det finns riktigt stora bullformar att få tag i nån stans?? Inte såna vanliga små alltså, utan café-stora?

 1. Dom ser riktigt goa ut. Har också kommit in i nåt slags bakstim 😐 har nog aldrig bakat så mycket som jag gör just nu, måste vara hösten, man behöver pigga upp sig i mörkret! 😛

 2. Jag vet att Kalasform (de som gör så fina blommiga/zebrarandiga etc. formar som kan köpas på ex Cervera) har formar som är riktigt stora men vet inte någonstans på nätet de går att köpa.

  Ska prova dina saffransbullar i eftermiddag! 🙂
  Kika gärna in på min matblogg, där tipsar jag idag om hur man kan smygbörja med julfirandet, utan att ens julhatande pojkvän får reda på det!

 3. Oooh, vad gott med Saffransbullar.
  Jag har varit så himlarns sugen på Lussebullar länge nu. Måste nog se till att göra några framöver 🙂 Jag tjuvstartar mer än gärna med allt juligt gott 🙂

 4. Åh jag dör lite när jag ser din Kitchen Aid (stavas de ens så??) 😯 .Jag rä sjukt sjugen på att göra lussebullar, men min sambo tycker det är lite tidigt. Superfin blogg btw !! Kram.

 5. Tänkte oxå tipsa dig om Kalasform.se men det har ju nästan alla andra redan gjort så… då behövs inte det hihi 😎 Gud vad dessa såg goda ut. Gjorde en kladdkaka idag med kaffe och sirap. Den blev jättegod. Inte direkt annorlunda men god 🙂 Så på den ska jag lägga kaffeglasyr, sån man har på Kärleksmums. Blir nog gottigt!! (hoppas jag) Imorgon ska jag nog ta en sån där degbakedag hehe. Sagt det länge nu men inte blitt av än….

  Kram!

 6. http://www.kakburken.se finns massa mys 😀 ..mjaa ett allmänt tips, såg att du fått massa fina tips på stora formar 🙂

  Finns maaaassa verktyg jag saknar från när jag läste till bagare, saker man bakar hemma blir aldrig som med rediga prylar ..eller så var man bara bortskämd då med så bra saker 😀

  Men din kitchen aid är jag MYCKET avundsjuk på..haha önskade mig en sån när jag fyllde år förra året men sambon hittade ingen så fick en kenwood istället..visserligen mycket bra men kitchen aid sukten har inte försvunnit 😉

  Kram

 7. Prövade ditt recept igår med några modifieringar och de blev kanon! Istället för socker och vaniljsocker i fyllningen använde jag 150 g smör, 200 g mandelmassa och 100 g riven vit choklad (chokladen innehåller ju både vanilj och socker så mer behövs inte) och sen både pärlsocker och flagad mandel på toppen, MUMS!

  Tack för ett bra recept!

 8. Nu står sista plåten inne i ugnen, blev jätte maffiga bullar precis som jag vill ha dom 😆
  Tack för receptet! Krämen var ju jättegod!
  Tack tack! Kram

 9. Jag brukar kommentera på några bloggar.. men jag måste bara säga att din blogg är toppen!
  Har inte varit speciellt intresserad av att laga mat förr men har gjort flera recept från din sida som blivit jättebra, bla de här bullarna!
  Tack för en inspirerande blogg!!

 10. Lussekatter har bakats idag (oxå 😆 ) och hittade på Arlas hemsida tror jag det var där de berättade att smält smör i degspadet var old school – det nya var tydligen små tunna skivor av hårt smör, det skulle tydligen bidra till att brödet blev högre. Självklart är man en sucker och testade. När jag stod och tittade på mitt stackars degspad där kesella och smörklumpar simmade runt och såg sjukt smaklöst ut så ångrade jag mig bittert en stund…. men så fick jag i mjölet och voila: en kanondeg stod framför mig 😛 !!!
  Brödet blev väldigt fluffigt och fint – som på bageriet nästan!
  Så det ”nya” smöranvändarsättet kan jag verkligen rekommendera!

 11. Nu blev jag avis på dig 💡 Du har en Kitchen Aid och det har min TV favorit Per Morbeg också. Till saken kanske, bullarna ser hur goda ut som helst så det är inte omöjligt att jag testar dom.

 12. Hej!

  Bullarna ser riktigt smaskiga ut!!!! 😛 Ska nog testa ditt recept nästa gång jag bakar saffransbullar. Jag gör sällan lussekatter o gör nästan alltid bullar med mandelmassa. Sist experimenterade jag lite 💡 o testade att ha i VaniljKesella i degen istället för vanlig Kesella. I fyllningen hade jag förutom mandelmassa, smör, vaniljsocker o russin även rivet Vit Choklad!!! 😛 😛 😛 Det blev riktigt GOTT, testa gärna det nästa gång!!!

  Jag använder vanligtvis vanliga bullformar, men ska till nästa gång beställa finare formar fr 😆 http://www.bluebox.se/varugrupper.asp?method=varu&varu=bakning&time=1

 13. Tack för ännu ett toppenrecept! Har precis gjort dessa bullar och de är verkligen jättegoda!!! Jag är ingen jättefantast av vanliga lussekatter, men dessa kommer nog göras många år framöver.
  Jag hade i några matskedar kesella i degen också, glömde russinen, men det blev verkligen jättemums!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..