Dammsugare

Dammsugare. Visst är det en SNYGG kondisbit?! 🙂 Tycker de ser så läckra ut!! Och de smakar ju gott dessutom, en riktig klassiker helt enkelt. Enkelt att göra egna är det också, här kommer receptet på dessa:

ca 15 st
fyllning:
125 g smör
ca 150 g sockerkaka (går bra med småkakor också, eller blanda!)
3 msk socker
1 msk florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
arraksessens eller punsch

täcke:
ca 300 g grön marsipan
75 g mörk blockchoklad

Blanda alla ingredienserna till fyllningen i matberedare. Smaka av försiktigt med arraksessens (eller punsch), det behövs inte så mkt! Ställ smeten kallt i ca 1 timma.

Kavla ut marsipanen tunt. När fyllningen stelnat i kylen så forma den till långa runda korvar. Rulla in dem i marsipan och skär dem i ca 5 cm långa bitar.

damm1

Smält chokladen i vattenbad.

damm2

Doppa ändarna av dammsugarna i chokladen. Lägg dem på ett bakplåtspapper med skarven neråt och låt stelna i kylen. Klart!!

damm3

damm4

Sen kan man ju skoja till det och använda någon annan färg på marsipanen om man vill 😉 men i dag blev det klassiska gröna här!

Vad har ni för favorit-KONDISBIT??

 1. Jag är väldigt svag för chokladbiskvier… fast med tryffel och inte smörkräm. 😉 Annars är en hederlig chokladboll vääääldigt gott!

 2. Men oj vad lätt, och gott, det såg ut.. Däremot är jag gluten intolerant så jag får hålla mig till biskvier, vilket också är min favorit =) Recept på det kanske.?

 3. Åh vad snygga! Jag är en riktig dammsugarälskare och har alltid, alltid valt just den kondisbiten när jag gått på konditori. Fast jag är ganska galen i delicatobollar också, när jag tänker efter…

  Vad kul att se att de var så enkla att göra! Undrar om man kan göra marsipanlagret av en tub med Odense… det är det enda vi har i våra mataffärer over here.

 4. Shit! Det såg så enkelt ut 🙂 men det gör ju allt du lagar 😉 sen när man testar själv är det en annan femma, haha 😳 dammsugarna blev riktigt fina (konditorifina!)

 5. Tro det eller ej men jag min favorit är faktiskt damsugaren! Jag älskar damsugare!! Så goda! Punschsmaken i damsugare bryter av så bra mot det sötsliskiga om man jämför med t.ex. en mastig chokladbiskvi.. 🙂

 6. Du är en riktig inspirationskälla!!
  Jag har bara en fråga, vad jobbar du med?
  Sen undrar jag hur du håller dig fräsch så jämt? vilkt smink är det du använder?
  Du är mycket vacker måste jag säga…
  Ha det gott. 😀

 7. Vad fina dom blev damsugarna 🙂 jag har 2 favoriter damsugare och chkladbollar det är så hyseriskt gott tillkaffet mums

  Trevlig helg kram Teres

 8. Det såg riktigt mumsmumsigt ut och verkade ju inte svårt att göra heller, måste ju testa snart!!!
  Annars är ja ännu mer förtjust i arraksbollar…
  kram

 9. Detta är/var min systers favoritkakebit men jag är inte sådär himla förtjust i dom faktiskt. Men ska nog prova på en gång i alla fall. Är så sugen på att testa lite olika bakverk nu och inte bara såna man vet blir bra. Hmm ja vad har jag för favorit i kondisväg? Bra fråga… gillar allt med vanilj dock 😆

 10. Ååå, vad fina! Du är så duktig, jag beundrar dig för att du bara orkar / hinner laga allt smasktigt. Dessa ska jag absolut testa någon dag, dammsugare är mina absoluta favoriter. Tusen tack för alla fina recept som du delar med dig av!!!!

 11. Tänkte på något häromdagen… har du smakat en kondisbit som ser ut som typ en chokladboll fast utan choklad, rullad i rispuffar? vet inte vad den heter och har kraftigt sug efter en sån kondisbit! 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..