Dumlemousse med nötbräck

Mmmmm åt en hysteriskt god dessert i går kväll framför Desperate Housewives. Dumlemousse med krossad nötbräck!!! Detta måste ni testa alla gottegrisar därute! Smeten till moussen ska helst stå i kylen över natten, eller iallafall så pass många timmar så den blir riktigt kall, annars går den inte att vispa. Tänk på det!

4 port
1 påse dumlekolor
3 dl vispgrädde

nötbräck:
4 msk strösocker
2 msk smör
en rejäl näve blandade nötter (tex mandel, hasselnötter och pekannötter)

Dag 1: Klipp dumlekolorna i bitar och lägg i en bunke. Värm grädden i en kastrull. När den börjar koka så häll den över dumlebitarna och rör tills allt har smält. In i kylen över natten.

dumle1

Dag 2: Lägg socker, smör och nötter i en stekpanna på medelvärme. Rör försiktigt då och då. När sockret smält och börjar bli brunt så häll ut nötblandningen på bakpapper och låt svalna. Krossa det sedan grovt med kniv.

dumle3

Ta fram smeten och vispa med elvisp till önskad konsistens.

dumle2

Lägg upp i portionsglas/skålar och strö nötkrosset över. Ät och njuuut!!

dumle4

Tips: Det är även gott med hallon eller några syrliga bär till moussen eftersom den är väldigt söt! Smeten är även god som tårtfyllning!

Receptet på själva moussen har jag hittat på familjeliv.se och det verkar vara ett riktigt sånt vandringsrecept.

 1. Åh herregud…nu förstår jag vad alla de där ”moussarna” som det pratas så mycket om på FL är för något.

  Det där verkar så gott så att jag tror att jag skiter i makens noja för att bli fet och förbereder det redan ikväll. Är man gravid så får man äta massor av sötsaker (ja jag är det, inte maken).

  Eller var det då man gick upp massor i vikt och skaffade sig graviditetsdiabetes? 😉 jag skiter i vilket. Jag vill ha dumlemousse!

 2. wowwww.. det här låter som en perfekt kombination, en sån dessert man kan äta hur mkt som helst av tlls det tar slut.. kan du inte skriva in i receptet ungefär hur många portioner det blir ?

 3. Japp, jag brukar göra mousse utav allt jag kan komma på med standardreceptet typ 3 dl grädde, 150-200 gr ”godis/choklad” prövat bla dumle, japp, mars, snickers, leion, geisha, toblerone, noblesse, daim, after eight, alla marabous/Lindt chokladsorter, fudgekolor, ahlgrens bilar, skumbananer, tomteskum osv osv fantasin är oändlig, bara prova och hitta din favorit 😀
  Dumle och vit/ljus toblerone ligger i topp!

 4. Men smarro!!!! 😀

  Förresten så har jag samma problem som Pokergirl. Men bara ibland, så ibland länkas sidan normalt som den ska men ibland står den bara och tuggar och kommer aldrig fram… ❓

 5. hihi jag har också provat diverse varianter av den moussen i tårtor. tycker dock att dumlen blir något för söt. men jag blev helt klart sugen på ngt lill-lördag-gottigt nu 😛
  här ska det lagas fläsklåda ikväll. kanske en liten fruktsallad med vispgrädde framför bönderna sen… tål att tänkas på… 😀
  ha det gott!
  kram ida

 6. Åhh.. la la.. det där verkade ju INTE gott… inte alls.. inte alls… INTE alls… *pepp, pepp*

  Ha ha..

  Detta ska jag göra på nyårsafton, baskemej! DÅ får man väl unna sig….

  Kramis.

 7. ÅÅÅ varför läste jag inte din blogg tidigare … så jag hade hunnit ner till affären och handlat dumle till redan ikväll … det där såg ju ju gott som helst !!!
  Just nu är jag inne i knäck träsket !! Jag har lärt mig att koka knäck i micron … åå jisses så gott det är … är otroligt svag för just knäck så nu vankas det fantastiska tider …. hihihi

 8. WOW!!! Det där ser helt underbart ut. Verkar vara väldigt enkelt att göra dessutom (förutom att jag kanske hade bränt nötterna, haha). ETT MÅSTE!! 😀

 9. Gud vad gott! Måste göra sådan här mousse snarast!!! Och de där havreflarnen ser också jättegoda ut, jag visste inte att det gick bra att frysa dem, men då ska jag absolut baka en plåt och frysa. (Inte för att det hjälper i och för sig, de tar nog slut lika snabbt ändå… 😉

 10. Det så ju ursmarrigt ur minst, sagt, sedan är jag ju naturligvis lite nyfiken vad för nick du har på Familjeliv om du har reggat dig där som medlem ,vill säga, mitt är iaf Solaris :mrgreen: 😆

 11. Hm.. ser sådär supergott ut, framförallt nötterna. Men jag gillar inte när det blir föör sött, man kanske kan byta ut hälften av dumlen mot mörk choklad:) då kanske det blir mindre sött. ska prova:)

 12. Nu står domlegrädden i min kyl och väntar tills när jag kommer hem 😀

  Jag har dessutom en burk med havreflarn som gjordes tidgiare i veckan!

 13. Håller på att göra denna nu till kvällens tjejmiddag. kommer bli succé!! Du skriver ej vilken storlek på dumlepåse det ska va. Hittade två i affärn. Tog den stora. Klippte endel, stoppade ett par i munnen och några i slåpet:). Verkar bli bra!!
  Jag hade först tänkt servera med några frusna hallon som dekoration. Men ICA verkade tagit bort alla frusna hallon. Troligen pga salminellafallen som varit. Så jag tar inspiration från gårdagens Halv åtta hos mig. Tärnat kiwi och äpple, honung och pressad citron. Kommer bli kanon. Nu ska jag fixa nötterna!!

 14. Mmm gjorde denna till en middag som vi hade i helgen och svärfar var helt lyriskt över den. Jag bytte ut en del av dumlen mot mörk choklad och det blev jättebra!! Tack Vickan för ett bra recept.

 15. Hmm.. kalas! men går även moussen att frysa? För om man ska ha den med sig på en resa – vad händer om den varit vispad ett dygn, delar den sig då?

 16. Har haft det där i tårta och det är gudomligt 😀 Men då när jag hittade receptet så stod det att det var jätte noga att grädden inte kokar när man smälter chokladen. För då går det inte att vispa den sen dagen efter ❓ Ingen aning om det stämmer men jag vågade inte låta det koka 😆

 17. Det recept jag har är det 180 gr dumle så det kan man ju gå på ifall man hittar flera olika dumlepåsar eller köper i lösvikt etc. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..