Jag ser det snöar, jag ser det snöar…

Det doftar ljuvligt i mitt kök!! Har skickat in en helstekt fläskkarré med kanel och andra godsaker i ugnen och det sprider en helt fantastisk doft. Ute snöar det och marken är vit. Har tänt en massa ljus och ur högtalarna strömmar Sanna, Shirley & Sonjas julskiva. Myyyyys!!!

macka2

Åt ett så gott bröd till frukost. Jag får faktiskt erkänna men jag kan i-n-t-e baka bröd. Jag har försökt otaliga gånger men det blir kompakt och hemskt. Jag skulle verkligen verkligen vilja kunna baka ett gott bröd. Så jag tar hemskt gärna emot bra recept och tips och knep om ni har några!!?? Gärna ett enkelt lättlagat men gott bröd!!

macka1

Och på önskelistan lägger jag till en liten kamera! Många undrar vad jag använder för kamera och det är en Nikon D 80. Den är dock lite stor att släpa med sig i handväskan så det blir sällan av att jag fotar mat på restauranger och hemma hos andra, och det vill jag ju kunna göra! Så nu önskar jag mig en liten smidig kamera som får plats i handväskan att ha som komplement.

I går kväll tex var jag och Micke ute och åt på tu man hand. Vi åt tapas på Mingla. En jättemysig restaurang som får en att känna sig utomlands! Goda tapas och trevlig personal. Men tyvärr har jag inga foton då… Efter det gick vi på bio och såg Trubbel i paradiset. Lite smårolig film, men kan lika gärna ses på dvd. En trevlig kväl helt enkelt!

 1. Men herrgeud människa, vad var det för gott bröd du åt?? Ser ju galet gott ut!

  Varför provar du inte de otaliga ”snabb” bröden som finns överallt? dvs de filmjölk/yoghurtbröden med bikarbonat De är helt omöjliga att misslyvckas med och man kan variera dem i oändlighet.

 2. Och receptet på fläskkarrén hoppas jag vi får också snart 😉

  Jag är som du annars, helt värdelös på att baka bröd. Sen har jag väl egentligen aldrig varit riktigt road av att just baka matbröd så inte så konstigt egentligen att man inte blivit bra på det, övning ger ju färdighet även där som med allt annars. Inte var man ju så himlarns bra på att laga mat heller när man började med det 🙂

  Jag har en Nikon Coolpix, av modell typ 1½ år sedan, nu finns det nyare modeller, men jag är jättenöjd med den. Tar helt ok bilder för att vara av partykamerastuket (dvs handväskvänlig storlek), så det kan jag rekommendera.

  Kram kram

 3. Hej Vickan 🙂

  Har ett supersnabbt och gott bröd som jag bara måste dela med mig av. Det är ett bröd som mina föräldrar fick på ett bed&breakfast i skåne i somras. Luktar så gott när det är inne i ugnen och hos oss tar det slut på nolltid 😉

  Smultronställets kavring:

  7 – 7½ dl rågsikt (byt gärna ut en del mot grövre mjöl)
  ½ tsk salt
  1 tsk malen anis
  1 tsk malen fänkål
  2 tsk bikarbonat
  ½ dl krossade linfrön (valfritt)
  1 dl ljus sirap
  4 dl filmjölk

  Blanda samman alla torra ingredienser.
  Blanda sedan ner sirap och filmjölk med en elvisp. Det ska bli en ”geggig” massa.
  Lägg smeten i en 1½ liters brödform.
  Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca. 40 minuter.
  Ta ut brödet och lägg på folie så inte brödet bränns. Grädda ytterligare i 15-20 minuter.

  Lycka till!

  Ska förresten prova din asiatiska kycklinggryta idag och i helgen blir det chokladmousse!
  Kram

 4. Bröd är inte min starka sida heller… Jag är galet sugen på att baka muffins, gärna några med glasyr på. Och jag kom att tänka på att du har varit inne på det med med din nya bok. Vore super om du bakar något snart. 😆
  Blev lite blåbärsmuffins snabbt igår kväll bara men vill gärna göra något godare! 😀

 5. tycker också det är svårt med bröd men det finns inget som slår doften och smaken av nybakat bröd!
  men jag bakade faktiskt bröd häromdagen. Gjorde då Leilas sirapslimpor. De var väldigt enkla och himmelskt goda!

  50 g smör
  5 5 dl filmjölk
  50 50 g färsk jäst
  2 2 dl mörk sirap
  2 2 tsk salt
  6 6 dl vetemjöl special
  6 6 dl rågsikt

  1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.

  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.

  3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.

  4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.

  5. Sätt ugnen på 200 grader.

  6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.

  7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

 6. Mitt bästa tips är att INTE låta köksassistenten knåda degen, Jag har gjort det en gång och gör det aldrig igen.. Degen drar åt sig såå mycket mer mjöl innan den blir fast när det bara rörs in och inte knådas på riktigt med riktiga händer ! 🙂

  Foccacia borde vara svårt att misslyckas med.. Det blir alltid så saftigt och gott med både olivolja i smeten och sedan kryddsmör i små gropar 🙂

 7. Hejhej, här har jag allt en liten fråga som du kan göra ett inlägg på och fråga övriga läsare också om. Jag ska få besök från en italienare som är väldigt förtjust i Sverige nu kommande vecka, och då ska vi givetvis bjuda på ”typisk” svensk mat. Så vad kan anses vara typisk svensk mat? Gärna något lite finare mat. Har varit inne på potatisgratäng, och en äldre föreslog slottsstek( och jag är förövrigt usel på just stek) Något förslag på typisk svensk god mat?? Ser framemot alla svar och idéer! :mrgreen:

 8. Prova Kryddburkens källarfranska de e goda o lätta o snabba, speciellt m Aiden…

  Till Maria: Porterstek e väldigt gott!!

 9. Testa att göra ett bröd där man inte behöver jäst. Jäsningen och knådningen är oftast det som ställer till det i brödbaket.. Testa att göra en filmjölkslimpa! Jag har nyligen lagt upp ett recept på grahamslimpa baserad på naturell yoghurt, kika in det recepet, kanske nått för dig 🙂

 10. Mingla, gud vad gott, fick ni aioli till bröd då? Den aiolin tycker jag är suveränt bra, det är en sån jag vill hitta i affären. Du har ju smakat och gett mig tips om ailoi från gourmet, är de på något sätt lika bra? Om ni nu åt minglas aioli? Ska tänka på bra brödtips till dig så återkommer jag om detta.

 11. Du det var en sak till vet du något gott julbord i Örebro eller i örebrotrakten som är värt att testa? Jag och min sambo ska gå på ett julbord men vi har inte testat något, senast jag åt julbord i Örebro var kanske för 12 år sen, så jag tänkte du kanske har något bra tips, och det får ju gärna vara ett julbord som har en god efterrättsbuffé också 🙂

 12. Gör ett bikarbonatbröd. Saftigt och enkelt och supergott:

  2 limpor

  5 dl fil
  2 dl mörk sirap
  8 dl vetemjöl
  8 dl blandade sorters mjöl, graham, havregryn, rågsikt, durum och dinkel (ta vad du har)
  2 dl solroskärnor
  3 msk bikarbonat
  1 tsk salt

  Konsistensen ska vara som en seg smet. Lägg i 2 limpformar med papper i botten. 175 grader 1 timma.

 13. Valnötsbröd (Gräddningstid 35-40 min/Ugn 225-200 grader)

  Ingredienser:
  25g jäst
  5 dl vatten
  2 msk olja
  1½ tsk salt
  100 g valnötskärnor
  100 g torkade aprikoser
  5 dl finmalet rågmjöl
  7-8 dl vetemjöl special

  Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten, olja, salt, sönderbrutna valnötskärnor, grovt hackade aprikoser, rågmjöl och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg.
  Jäs degen övertäckt ca 45min.

  Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma dem till runda bullar eller limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs med eller utan duk ca 30min. Sätt ugnen på 225 grader. (Pudra dem gärna med lite mjöl och skär några skåror.) Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt värmen till 200 grader. Grädda i 35- 40min. Låt sedan brödet svalna på gallret och lägg över en bakduk (om du vill ha en hård yta så lägg inte över någon bakduk).

  Jättegott bröd som man kan ha torkad frukt i såsom russin, hackade torkade plommon eller andra nötter. Men den godaste kombinationen enligt mig är det ovanstående… med många aprikoser! 😛

 14. Instämmer med många andra. Gör ett filmjölksbröd med bikarbonat. Vi har två såna recept på vår regnetsmat-blogg. Såna bröd är enkla för man behöver ingen jäst och inget fingervarmt vatten och sånt jobbigt. Bröden jäser i ugnen pga en kombination av värmen, bikarbonaten, sockret eller sirapen och filmjölken. Smart va? 🙂

 15. Här fick vi inte mkt snö alls, kom bara lite snöblandat… 😥
  Jag vill ha MASSOR med snö, gnistrande vit snö, några minusgrader å lite solsken på de! Låter väl inte så tokigt? Ang. kamera så har jag nyss skaffat mig en ”liten”, det är verkligen bökigt att ha med sig en stor klumpig, tung kamera bara för att man vill fota något när man är iväg… Nu är jag ju inte lika nöjd med kvaliten, å skärpedjup mm men den duger gott! Några bilder med den kamera finns här : http://kryddburken.se/2009/09/09/nya-smaknyheter-thai-india/ Märket är canon, här är kameran : http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=9765201

 16. Just ja, glömde ju om brödet…
  Igår bakade jag knäckebröd, ett bröd vi får på vår favorit restaurang Guntorps Herrgård, ett tunt knaprigt knäckebröd, tycker du om sånt ska du absolut prova det receptet, finns på ”burken”! Annars är filmjöksbröd enkelt och limpor som du bakar i form är svåra att misslyckas med också! Kram

 17. Här har jag ett gott recept på ÄPPLEBRÖD.

  3-4 dl grahamsmjöl
  12 dl vetemjöl
  2 tsk bikarbonat
  1 1/2 dl mörk sirap
  3-4 dl tärnade äppelbitar, med skal
  1 liter Filmjölk
  1 tsk salt

  Smörj 2 avlånga brödformar (ca 1 1/2 liter). Blanda alla ingredienserna i en stor skål och fördela blandningen
  i formarna. Baka i mitten av ugnen, 150°, ca 70 minuter. Låt bröden kallna i formarna. Servera gärna med örtsmör.

  Klart! Detta kan du INTE misslyckas med 😉

 18. Hej. Tänkte be om lite råd och hoppas du kan hjälpa mig. Efter att ha varit med i en olycka för 4 år sen så har jag blivit opererad 7 ggr, om 2 veckor gör jag min 8:e operation. Under tiden har jag fått en relation till personalen på min avdelning och jag vill visa min uppskattning vid nästa för dom. Så jag tänkte baka något. Jag tror det är 10 pers som har hand om mig under min vistelse på sjukhuset och jag vet inte vad jag ska baka till dom? Har du tips?
  Jag skulle vilja slå in det fint oxå så har du lite tips om det oxå så blir jag glad 🙂
  Tack för en bra blogg!

 19. Detta kan du ej misslyckas med. Även om det är lite ingridienser i det…

  2 bröd

  4 dl vetemjöl

  2 dl grahamsmjöl

  3 dl rågsikt

  2½ dl rågkross

  1 dl vetekli

  ½ dl vetegroddar

  2 tsk salt

  4 tsk bikarbonat

  1 l lättfil

  2 msk becel flytande

  ½ dl lingonsylt

  1½ dl mörk sirap

  Sätt ugnen på 175 grader

  Smörj och bröa två 1½ l formar

  Blanda alla torra ingredienser mycket noga.

  Rör ner fil, Becel, lingonsylt och sirap och blanda väl.

  Sätt formarna i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 1timme och 40 min.

  Stjälp upp brödet på galler och låt svalna under duk.

  Kram o lycka till

 20. Du är tokrolig som dricker glögg och lyssnar på julmusik redan. 😆 Men mest av allt blir jag glad över att du tipsar på bra mat/restauranger här i Örebro. Vi äter inte ute så jätteofta men det händer dock och då är det kul med lite tips. Tack för en kanonbra blogg. 🙂

 21. Jag har ett bröd som blev till i farten, du hittar receptet på min blogg http://moloj.blogg.se/2009/september/

  Jag såg att du fått många recept på fillimpa så jag lämnar det snabbt men på min blogg finns även den fillimpan som Pernilla gjorde på Pernillas jul, det vart supergott men jag ska göra utan frukt och bär nästa gång utan med nötter istället.

  Har länkat till din underbara matblogg. Idag blir det en av dina pastasåser till kvällsmat 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..