Gille pepparkakor

Lite kvällsgott i form av pepparkakor, ost och glögg. Måste bara tipsa er om GILLE pepparkakor, så himla goda!! Lite tjockare, knapriga och kryddiga. Billiga är de oxå. Perfekt!!

peppar

Men endera dan ska jag faktiskt ge mig på att baka egna, med egen deg och allt. För första gången. Ever. 😀 Brukar ni baka från scratch??

 1. Ja, vi brukar alltid ha som tradition att baka egna. Min moster har ett gammalt recept som vi alltid följer. Fast nu när man flyttat hemifrån så blir det nog färdigköpta :/ fast det är inte helt fel det heller 🙂
  Ha det bra!

 2. Ååå va kul! Jag har nämligen oxå fastnat just för Gilles Pepparkakor… brukar ha en tub med Kavli Ädelost hemma att ”dutta på” de goda pepparkakorna!! 😀

 3. Japp, vi gör egna helt från scratch 🙂 . Har ett recept från min syster som vi brukar använda. Tänkte faktiskt ge mig på att baka i helgen som kommer, barnen längtar 😛

 4. Ja, det är blir såååå gott! Gjorde en deg bara häromdagen, satt precis och tänkte på om jag skulle ta en bit…

  Systrarna Eisenmans recept är överlägset bäst (som deras recept brukar vara!!)

  Kram!

 5. När jag någon enstaka gång bakar egna pepparkakor använder jag mig av min farmors gamla recept som bla innehåller en hel del vispgrädde. Den blir supergod.

 6. Jag sprang faktiskt iväg till affären ikväll för att köpa ädelost och pepparkakor. Såå sugen var jag. Skönt att se att jag inte är den enda som inte kan hålla mig till på söndag. Jag gör inte min egen deg men brukar bjuda över mina tjejkompisar på pepparkaksbak, dvs att alla får freestyla sina egna figurer. Få se vem som får till det roligaste i år. =)

 7. Bakade alltid när jag bodde hemma hos föräldrarna, men inget nu längre. Det tar ju sån tid att sitta och pilla ut från måtten, plus att det alltid blir så mycket deg över emellan dem. Det orkar jag inte med! 😆 Men hemmabakade är ju klart godast! Funderar ändå på att svänga ihop en deg (såg att någon tipsade om Eisemanns) och bara skära skivor – går ju i alla fall lite fortare. 🙂

 8. Japp! I helgen bakade jag och sambon pepparkakor från scratch. För min del var det första gången jag var med på ett riktigt pepparkaksbak sen barnsben! Gott och skoj!

 9. Brukade.. är väl ordet.. 😳
  Men det är enkelt att sätta egen deg, det är bara att den gärna ska vila till nästa dag! 😕
  Lycka till! 🙂

  Kram Mia

 10. Delar gärna med mig av dessa goda knäckiga pepparkakor jag fick av en manlig fd arbetskamrat…. krävs lite planering men är gudagoda 😛

  250 g smält svalnat smör
  4 dl socker
  2 msk sirap
  Röres till en ljus massa i en bunke

  5 dl mjöl
  1 tsk ingefära
  1,5 tsk kanel
  1,5 tsk nejlikor
  1 tsk kardemumma
  Röres ihop och blandas med blandning ovan.

  Blanda sedan ihop:
  1 ägg
  1,5 tsk bikarbonat
  och rör ihop det med resten.

  Låt sedan degen stå 1 dygn. Den är väldigt lös till att börja med och det ska den vara.

  Rulla sedan ut små kulor ca 2 cm och tryck ut dom på en plåt. Grädda sedan i 175 gr i 8-10 min.

  De har verkligen en strykande åtgång och passar till god möglig ost.

 11. Alltid, köper aldrig färdiga, gör både pepparkakor och pepphus med egen deg.
  Är ju så gott att gå och småäta deg medan den vilar, och så luktar det så gott i huset med alla kryddor.
  Lycka Till!!!

 12. Jag gillar inte hemmagjorda ”vanliga” pepparkakor…Jag kör på skurna franska pepparkakor…går mycket snabbare & de smälter i munnen!!!!

 13. Brukar alltid baka lussebullar och egna peppakakor till lucia. Men jag tror nästan att jag får börja tidigare i år. Längtar sååå himla mycket efter att få pyssla, baka mm inför julen. Tror nog att jag få kolla alla julstjärnor och stakar ikväll så att allt funkar till helgen.
  Skall bli sååå mysigt med 1:a advent.

  /A-L

 14. Brukar försöka göra egna från scratch. Har också familjerecept som vi haft några generationer! 🙂 Sååå goott och trevligt! 🙂 Älskar advent- och juletider!!

 15. Hm, jag är inte mkt för köpta pepparkakor, jag tycker de hembakta smakar så mkt bättre.
  Men jag minns inte om jag provat dessa nån gång, kanske borde göra det då, låter ju goda.

  Ha en bra dag! 😀

 16. Klart att det ska bakas pepparkakor och av egen deg. Gammalt beprövat recept. Har även gjort som jag kallar förjulspepparkakor. Då med citronolja i, Jättegoda och enkla att göra. Bara att rulla kulor och sen grädda.
  Idag ska här bakas Lussebullar en andra gång. Min svägerska och jag bakar ihop och dricker lite glögg och myser.

  Ha det gott….

 17. Har också gjort egen deg för första gången i år – men jag skär dem, orkar inte hålla på att stansa ut figurer…..
  Gjorde förresten saffransbullarna med mandelmassa efter ditt recept igår, mums. 😀

 18. Oj! Vad duktiga alla är….näää jag bakar inte pepparkakor. De mesta annars älskar jag att baka men inte pepparkakor. Men jag funderar nu på receptet där man rullar kulor….Verkar enkelt o går rätt fort. Annars tycker jag Nyåkers pepparkakor är ”outstanding”.

 19. Jotack egen deg har jag gjort massa gånger, när jag jobbade en runda på bageri (och i skolan för den delen) gjorde man ju alltid deg så hemma blev man (läs jag) alltid lat och köpte deg..nu har jag slutat med det också och köper färdiga pepparkakor 😛 ..får ta upp pepparkaksbakandet den dagen jag får barn för roligt är det ju after all 🙂

 20. Absolut egenbak, mormors gamla recept, en deg som nästan är omöjlig att hålla ihop som skall bakas ut suuuupertunnt. Värt varenda svettdroppe, dock! 🙂

 21. Nej det har jag aldrig gjort.. Däremot fixade jag ett pepparkakstest på jobbet! Köpte in 5 olika sorter, Annas, Annas ekologiska, Göteborg,Kung-Oscars, och Nyåkers. Alla som deltog fick veta vilka sorter som deltog, sen var det upp till dom att försöka lista ut vilken som var vilken. Sist men inte minst skulle de tala om vilken som var godast. 1.a plats NYÅKERS! 🙂
  Var riktigt kul! Om 2 veckor ska vi ha julmusttest 🙂

 22. Har faktiskt bakat egna pepparkakor idag! 🙂 Gjorde degen igår kväll och de blev riktigt kryddiga och goda. Dock så blev det riktigt mycket deg, så jag får fortsätta att baka imorgon.

 23. Jag håller med ett par kommentarer här ovanför, Nyåkers pepparkakor är klart godast! (jag kan vara partisk eftersom jag jobbat där på fabriken, extraknäck inför julen för några år sedan).

 24. Har aldrig bakat egna pepparkakor, lussekatter däremot blir det varenda år 🙂 .

  Vill bara berömma din underbara blogg. Jag flyttade hemifrån för ca. 3 år sedan och har inte varit så haj på matlagning direkt vilket gjort att det blivit en del tråkiga maträtter och man har tröttnat snabbt. Jag är inne på din blogg hela tiden och hämtar tips och jag älskar alla rätter jag hittills prövat.. favoriten är kasslergratängen 😀 . Till och med min annars ganska kräsna sambo har varit supernöjd! Så vill tacka för en superbra blogg och jag hoppas verkligen att du finns kvar ett bra tag till så jag slipper återgå till färdiga köttbullar och snabbmakaroner!

 25. Måste fråga vad du har för ost till pepparkakorna? Har hört att chevre är gott till..kanske ska ha ostbricka o pepparkakor i helgen 🙂

 26. Jag bakar alltid pepparkakor på kornmjöl. Tyckte det lät jättetråkigt i början, men det är verkligen sjukt gott, knapriga och goda. Mums!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..