Jakten på Jansson

Jag är på jakt efter den PERFEKTA Janssons frestelsen. Sitter ni inne på receptet på den så dela gärna med er 😉 Jag brukar variera mellan denna (mammas recept) och denna:

ca 1.2 kg potatis i strimlor
2 st gula lökar, hackade
smör
3 dl grädde
3 dl mjölk
1-2 msk socker
1 stor burk anjovis + lite av spadet
salt & peppar
ströbröd
smör

Stek löken mjuk i smör i kastrull utan att den tar färg. Häll på grädde och mjölk och låt koka upp. Tillsätt den strimlade potatisen sockret och ansjovisen (finhackad). Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen mjuknat något, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
Häll allt i en smord ugnsfast form. Strö över ströbrödet och hyvla över lite smör överst. Grädda ca 45 minuter i 175 C.

Denna variant där man kokar potatisen i gräddmjölken först blir väldigt krämig och geggigt god 🙂

jansson

Hur gör ni Janssons frestelse? Och tillhör ni dem som älskar det eller avskyr det?? 🙂 Förr kunde jag knappt med att smaka, men nu älskar jag det och det är mitt absoluta måste på julbordet!!!

 1. Jag använder receptet i Vår Kokbok (min är från 1998, tror jag) och det blir alltid såååå gott! Jag älskar Jansson men har inte alltid gjort det. 🙂

 2. Min absoluta favorit är Mannerströms frestelse som fanns i Allt om mat för några år sedan, receptet är väldigt likt ditt, men utan socker och mjölk, däremot blandas det i 1 msk Slotts kaviar (jag tar alltid Kalles kaviar…) och 1 msk tomatpuré i grädden innan det hälls över. (här gör man alltså en ”klassisk” Jansson där du varvar potatis, lök och ansjovis i en form utan att förkoka).
  Strömjöl överst så klart!
  Maken hatar kaviar, men han älskar denna Janssons!

 3. Jag kör alltid med samma recept, eftersom jag tycker det blir en god krämig och milt ansjovissmakande janssons. Precis i min smak!

  Potatis (lagom mycket till en vanlig gratängform)
  1 stor gul lök
  1 liten burk ABBAS Grebbestads Ansjovis Original (viktigt med just den sorten)
  5 dl vispgrädde
  en aning salt, grovmalen svartpeppar
  ströbröd + margarinklickar

  Strimla potatis och lök. Lägg i hälften av potatisen och all lök. Krydda med lite grovmalen svartpeppar och lägg ut ansjovisfileerna. Lägg på resten av potatisen och krydda igen med en aning svartpeppar och LITE salt. Strö över ett tunt lager ströbröd och klicka på lite margarinklickar.

  200 grader ca 45-60 minuter.

 4. Och jag älskar och har alltid älskat Jannsons frestelse! Varenda år – fram tills i år faktiskt (äter ngn form av LCHF/GI till vardags) har jag ätit Janssons på min födelsedag. Och då snackar vi varenda år sedan jag var typ 10. Är trettio nu. You get the picture.

  Lät gott att koka ihop det, men hur blir ansjovisen då? Blir den inte lite… Geggig? Fast å andra sidan så kanske det bara blir godare. Vi brukar smälta löken i stekpanna med lite socker eller sirap. Därefter läggs allt ihop som vanligt (potatis, lök, ansjovis osv) och till sist hälls grädde och ansjovisspad i. Inte allt dock, utan man häller på mer senare. Ja, och så ströbröd och hyvlat smör då. Gräddas på lägre temperatur lite längre stund. MUMMA! Supergott med en kall öl till!

  Och mitt GI- LCHF:ande till trots så kommer det bli Jansson till jul. Något annat är faktiskt otänkbart!

 5. Jag varvar potatis med lök som jag låter svettas lite i en panna så den blir mjuk först, & anjovis, sedan på med grädde som jag blandat med anjovisspad.

  strör på ströbröd och hyvlar på ordentligt med riktigt smör..

  smask!! jag älskar jansson..

 6. Fullkomligt avskyr det 😯 Inte alls gott. förstår inte alls vad det är som är så gott med fisk i potatisgratäng 🙄 Ändå gillar jag caesardressing o allt sånt, fast det är väl sardeller i? Nåväl jansson är inte för mig 😛 Mer över till dom andra antar jag

 7. Jag brukar vara lat och överlåta Janssonstillverkningen åt min pappa, så jag har faktiskt inget recept alls. Förr avskydde jag det, men nu tycker jag att det är gott och skulle aldrig vilja vara utan på julbordet!

  Ditt recept lät smaskigt, så i år tror jag faktiskt att jag ska försöka mig på att fixa själv 🙂

 8. Recept! Till Janssons har jag inget recept, höftar bara och gott brukar det bli! Det är alltid jag som står för Jansson i vår släkt, förmodligen för att jag älskar denna rätt och brukar äta den året runt.

 9. Jag älskar jansson.Det bästa på hela julbordet.
  Brukar ha MYCKET mer lök än vad det står i recepten och steka i riktigt smör med en gnutta socker på och efter att löken stekts ett tag så häller jag på ansjovisspad och lite grädde som får koka in i löken.ASGOTT!!
  Varva sen potatisen med lökgojan och ansjovisen.Häll över mycket grädde (skippa mjölken),ansjovisspad,ströbröd och hyvla över smör och in i ugnen tills janssonen är mjuk och fin.
  Låter kanske fett så det stör,men jag lovar att det blir en jansson som inte går av för hackor. Det är alltid min lott att göra
  den på julafton fast brosan är kock,lite kul.
  Och snåla inte med ansjovisen 😀

 10. jag hatade Jansson fram till ett par år sedan, men så smakade jag min svärmors och fullkomligt älskar denna rätt nu….!!!! Jag gör efter hennes recept som är som Camilla Ks!
  Mums – längtar, kanske ska göra en någon dag snart…!

 11. Tillhör den skalan som hatar detta. Å andra sidan äter jag ingen fisk eller dylikt från havet. Trist för det bjuds jämt på fisk eller skaldjur… 🙁 Måste väl lära mig antar jag hihi

 12. Hos oss är Janssons Frestelse ingen julmat och det beror på att i mitt hem åt vi denna rätt med jämna mellanrum året om till vardags.

  Det viktigaste tycker jag är att potatisen är fint strimlad. Inga grova stavar. Min man gillar att äta rester av kall Jansson på en knäckemacka.

 13. Jansson är ju halva julen nästan. Nu blev jag sugen. Jag höftar så jag har inget recept. Steker lite gullök strimlar potatis och hackar anjovis varvar och häller på spadet från anjovisen. Klickar på lite smör och klunkar på med tjockgrädde. Nu blev jag hungrig mitt i natten. :mrgreen:

 14. Nu sitter jag pa jobbet och har inte receptet har men mitt tips ar i alla fall att man stavar potatisen och sedan steker aven den (liksom loken) innan man lagger den i formen med ovriga ingredienser. Det gor en jatte skillnad pa smaken faktiskt!!

 15. Ingen jul utan jansson!!! Brukar vara jag som gör den till julbordet, då blir den dock mjölkfri men det funkar också.
  Använder ett recept som jag hittade i arlas julbroschyr för flera år sen, men tar bara grädde o skippar mjölken. Steker också löken med lite socker. Blir nyfiken på att testa den med kaviar, har sett det tipset i nån tidning med, trots att jag inte ens gillar kaviar, men det passar ju bra med potatis. Jag skär alltid potatisen för hand, min matberedare gör för tunna stavar tycker jag så det är ett bra tips!

 16. Älskar Janssons frestelse. Och som många andra tycker jag det är en given rätt på julbordet.
  Har inget eget recept uan det är alltid min mamma som tillagar den. Krämig och god ska den vara. Ska nog tipsa henne om att steka potatis och lök först som många tipsat om. Tack 🙂

 17. Jag älskar janssons frestelse och är ett STORT måste på mitt julbord 🙂 Har tyvärr inte heller något recept just nu eftersom pappa brukar göra den och den är bara helt underbar 😀 vet att många använder ströbröd på sina JF men det gör inte han och jag tycker det är så mycke godare utan 🙂 Nä gud va sugen ja blev nu, måste ringa pappa om receptet 😉

 18. Jansson är ett absolut måste för mig. Jansson och köttbullar kan jag äta nästan när som helst på året, men brukar snåla med tillfällena för att äta just Jansson eftersom jag inte vill urlaka känslan av just julen i att äta det. Däremot lagar jag sällan Jansson. Just för att jag nästan äter det bara kring jul och alltid firar den hos mina föräldrar brukar det alltid vara mamma som lagat den. Jag står för sillinläggningarna och julgodiset istället 🙂

 19. Jag kan inte heller med att äta det. Det är väl tack vare anjovisen antar jag… men har hört att det går lika bra med skinka eller kalkon… hmm hade inte du ett recept här på Matplatsen med en annan variant av Janson? Nu måste jag kolla bara för det 😎

 20. Hej!
  Jag ska idag testa en ny variant med lättprodukter och sedan får jag se hur det går – annars har jag ett recept på min sida som just handlar om att man ska koka det innan och sedan in i ugnen – det blir underbart krämigt!
  Lotta

 21. Tänkte testa på detta receptet imorgon! 😆
  Men använder du potatis av fast eller mjölig sort? 😉
  Tack för en toppenbra sida!

  Juliga Hälsningar!

 22. Nu har jag testat din Jansson! Första gången jag gjorde Jansson faktiskt 😉 Har inte varit så glad för detta tidigare men i år har jag bestämt mig för att ge den en chans 🙂

  Jag hade i en stoor lök men hade nog kunnat ha i lite mer känner jag, tyckte finhackad anjovis var perfekt och gillar idén att förkoka allt precis som man gör med potatisgratäng. Men jag tror jag hade fel potatissort idag, den var mjölig men sög åt sig för mycket vätska så den kändes nästan mosig när man åt den. Lite synd, för jag tyckte det var gott annars. Kommer testa ditt recept igen!

  PS. Jag var med i vår lokaltidning i lördags för att tipsa om lite julgodis. Skulle även lista tre favoritsidor på internet och jag tycker att du har den bästa ”privat-matbloggen” så du kom självklart med på min topp-3-lista (de övriga var matklubben och tasteline) 🙂

  Önskar dig en God Jul med mycket gott!!
  Kram
  Camilla

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..