Pepparkaksdeg

Puh vilken dag. Håller på och förbereder inför helgens julfest och bakar och kokar och donar. Och när jag hämtade Olivia på dagis så åkte vi raka vägen och tog oss varsin svininfluensaspruta. Aj aj aj, armen gör gaaanska ont faktiskt. Hoppas det inte blir värre nu, det har jag inte tid med.. ;)

Här kommer det utlovade pepparkaksreceptet jag gjorde i går. Köpte färdig blandning med pepparkakskryddor (Santa Maria) och följde receptet på baksidan helt enkelt :

300 g smör
1 1/2 dl sirap
4 dl socker
1 påse pepparkakskryddor
3 ägg
2 tsl bikarbonat
ca 1,3 liter mjöl

Koka upp smör, socker, sirap och kryddorna. Låt kallna. Tillsätt äggen. Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör ner i smeten. Tillsätt resterande mjöl och arbeta degen slät. Låt vila i kylen minst 3 timmar, helst ett dygn. Kavla, stansa och grädda i 175-200 C 8-10 min.

godjul

Och vill man ha krisyr på så kommer här ett standardrecept på det:

1 äggvita
ca 3-4 dl florsocker
1/2 msk pressad citron

Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Gör en strut av dubbelvikt smörpapper och tejpa ihop. Fyll struten med kristyr och klipp ett (ganska litet) hål. Spritsa på, låt fantasin flöda och låt sedan stelna. 🙂

LOADING..