Julköttbullar i långpanna

Det ska ju vara så smidigt att laga köttbullar i långpanna sägs det. Så jag testade. Och vet ni, det var det ju!!! Väldigt smidigt och snygg form fick de oxå. Dock tycker jag inte de får särskilt aptitlig yta i ugnen så jag efterstekte dem lite snabbt i smör runt om och då blev de perfekta. Men att tillaga dem i ugnen först var verkligen hur smidigit som helst så det kommer jag absolut göra om! Man slipper stå och putta runt köttbullarna och få fyrkantiga skapelser i stället för runda fina köttbullar ;)

Eftersom det är jul så la jag till kryddpeppar i receptet. Det är bara att skippa om man vill göra ”vanliga” istället.

1000 g blandfärs
2 ägg
2 gula lökar
2-3 msk ströbröd
ca 1 dl vatten
salt och peppar efter tycke och smak (snåla inte på saltet!!)
1 msk socker
2 tsk kryddpeppar

Lägg ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla. Tillsätt hackad lök och ägg. Sen brukar jag köra några varv med mixerstaven så det inte blir stora lökbitar i köttbullarna (de rasar sönder så lätt då). Tillsätt köttfärsen, socker, salt & peppar och forma färsen till små bollar. Ringla lite smält smör på en plåt och lägg på köttbullarna.

kb1

In i ugnen, 200 C, 10-20 min beroende på storlek (skaka gärna om dem lite efter halva tiden). Kontrollera en så att de är färdiglagade rakt igenom. Ta ut och låt svalna en stund och stek sedan köttbullarna hastigt runt om i smör i het stekpanna så de får fin yta.

kb2

LOADING..