Julköttbullar i långpanna

Det ska ju vara så smidigt att laga köttbullar i långpanna sägs det. Så jag testade. Och vet ni, det var det ju!!! Väldigt smidigt och snygg form fick de oxå. Dock tycker jag inte de får särskilt aptitlig yta i ugnen så jag efterstekte dem lite snabbt i smör runt om och då blev de perfekta. Men att tillaga dem i ugnen först var verkligen hur smidigit som helst så det kommer jag absolut göra om! Man slipper stå och putta runt köttbullarna och få fyrkantiga skapelser i stället för runda fina köttbullar ;)

Eftersom det är jul så la jag till kryddpeppar i receptet. Det är bara att skippa om man vill göra ”vanliga” istället.

1000 g blandfärs
2 ägg
2 gula lökar
2-3 msk ströbröd
ca 1 dl vatten
salt och peppar efter tycke och smak (snåla inte på saltet!!)
1 msk socker
2 tsk kryddpeppar

Lägg ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla. Tillsätt hackad lök och ägg. Sen brukar jag köra några varv med mixerstaven så det inte blir stora lökbitar i köttbullarna (de rasar sönder så lätt då). Tillsätt köttfärsen, socker, salt & peppar och forma färsen till små bollar. Ringla lite smält smör på en plåt och lägg på köttbullarna.

kb1

In i ugnen, 200 C, 10-20 min beroende på storlek (skaka gärna om dem lite efter halva tiden). Kontrollera en så att de är färdiglagade rakt igenom. Ta ut och låt svalna en stund och stek sedan köttbullarna hastigt runt om i smör i het stekpanna så de får fin yta.

kb2 0

0 reaktioner på “Julköttbullar i långpanna”

 • Diana skriver:

  Jag brukar alltid riva löken på rivjärn istället för att hacka den, då slipper man bitar i bullarna!

 • Ann skriver:

  Tips för stekyta.Ringla smöret i långpannan och ställ in plåten 250g tills smöret fått färg, häll sedan i köttbullarna och skaka om lite. sänk till 200g.Ann

 • Oh vilket bra tips, det ska jag testa! Tänkte nämligen rulla ett gäng julköttbullar nån dag framöver :)

 • Anna skriver:

  Instämmer, det är verkligen hur smidigt som helst att steka köttbullar på långpanna i ugnen. Gjorde det för ett tag sen när jag kom över stor packe nötfärs billigt, perfekt att bara ta upp ur frysen, steka på lite, göra sås och koka potatis vardagsmiddag på ett kick :mrgreen:

 • Jessica skriver:

  Ja det är perfekt! Kör alltid så till jul m.m när man ska ha massor och sen steker jag på dom efterhand att vi ska ha fram dom. Jag gillar inte heller att äta blekfisar :grin: och utan stekyta..nja

  KRAM

 • Susse skriver:

  Gjorde smarriga köttbullar igår, även i långpanna. Supersmidigt!
  Ladda upp med en rejäl sats som man sedan fryser in o plockar fram o steker på efter hand.. Kryddade mina med Garam masala, blev supergott, tror dom förtjänar en plats på mitt julbord! :razz:

 • Caroline skriver:

  Jag läste i nya numret av Buffé att man t.o.m. kan koka köttbullarna (efter rullning) och sen frysa in dom för att ta fram och steka som vanligt när man ska ha dom. Så blir dom som nystekta varje gång. Ska testa det nästa gång faktiskt och se om det stämmer :)

 • Yasemins kök skriver:

  Ååhhh vad bra för min son och smidigt för mig.
  Tack för de pedagogiska samspelet mellan bilder och text. Uppskattas! :)

 • Malin skriver:

  Det är smidigt som tusan.Extra goda köttbullar blir det med lite grädde i och lite kalvfond också.Mums!

 • Kalasgott skriver:

  Smart!! Så här skall jag göra till jul.

 • Camilla skriver:

  Jag har gjort köttbullar i långpanna de senaste åren – supersmidigt! Låter de stå i kylen över natten sen fryser jag in dom med ca 20 st/påse. När jag tar fram dom igen så steker jag i smör, då tinar de och får en fin stekyta samtidigt. Mycket bättre än mamma scans! :wink:

 • Anette skriver:

  Dina köttbullar ser jättegoda ut!
  Jag gör alltid köttbullar i ugnen och det blir bra men det är som du säger, det blir ingen direkt stekyta men gott iallafall.

  Ha en bra helg!

 • Sofie skriver:

  Ska göra sådana imorrn!! Ser smaskigt ut!! :lol:

 • Annelie skriver:

  Jovisst är det smidigt att göra köttbullarna i ugnen. Jag har ugnen på 250° då får de fin färg oxå! :smile:

 • Camilla K skriver:

  Knapigt = Knepigt! :???:

 • Camilla K skriver:

  Knapigt..jag bloggade om exakt samma sak igår kväll! :razz: Det är verkligen superbra att steka köttbullarna i ugnen..jag gör aldrig något annat numera.

 • Millan skriver:

  oj jag har aldrig ens tankt pa att man kan gora dem i ugnen!! Men det later perfekt. jag ska gora kottbullar pa sondag sa da ska jag prova!

 • Ulrika skriver:

  Har också tänkt på detta, det låter som en superbra ide. Men du, jag måste fråga, är det inte svårt att skaka runt när det är så många i pannan? Ramlar dom inte ihop då? Går dom inte sönder :roll:

 • Emmas Kök skriver:

  De ser väldigt fina ut! Jag har också tänkt att prova att steka köttbullarna i ugnen, ser ju verkligen ut att fungera bra!!

 • Anna skriver:

  Hej, vilken trevlig blogg! Har också upptäckt hur smidigt det är med köttbullar i långpanna. Sist provade jag att ha riktigt varmt i början för att få färg, sedan sänka temperaturen. Det blev faktiskt riktigt bra!

 • donnasandra skriver:

  Åh jag som gick och tänkte på att du kanske skulle lägga ut ett bra köttbullsrecept. TÄnkte göra vegetariska i samma stil som vanliga. Tack :-)

Lämna gärna några rader efter er! ♥

Instagram - @matplatsen