Jultallrik

Har hela kylen full med rester från julbordet!! Men hellre så än tvärtom, eller hur? Och visst är det gott att plocka i hop en tallrik julmat och krypa upp i soffan med framför brasan, i lugn och ro 😉

rester

Och vill ni ha lite tips och inspiration kanske så hade vi detta på julbordet:

julskinka (Ridderheims e-nummerfria, kanongod!!!)
julköttbullar
prinskorvar
rostbiff
leverpastej
cognacskorv
vedrökt bog
kallrökt lax
varmrökt lax
ishavsromsås
örtmajonnäs
majonnäs
ägghalvor med skagenröra och räkor
ägghalvor med creme fraiche och röd kaviar
janssons frestelse
ost & skinpaj (med texten god jul på 😉 )
mimosasallad
rödbetssalad
senapssill
3 sorters senap
remoladsås
rostad lök
inlagda smågurkor
körsbärstomater
ostbricka (juledamer, brie, st agur, ädelost, marmelader, vindruvor)
baguetter
knäckebröd & julknäckte
smörgåsrån & salta kex

Och till efterrätt:
Ris a la malta
hjortronsylt
hallonsås
vispad grädde
chokladmudcake
färska frukter
div julgodis
saffransbullar & pepparkakor

Har ni några tips på saker som fattas på julbordet?! Vi ska ju ha julafton hemma hos oss i år så jag tar gärna emot alla era tips!!!

 1. Oj oj oj va masaa gott 😀 men saknade dock kroppkakor, stekta delikatesskroppkakor hör julbordet till lika mycke som janssons frestelse eller julskinka hos oss 😀 men så bor man i Oskarshamn åxå å ja vet att denna kroppaketradition inte sträcker sig så långt upp el ner i Sverige 🙂 men tästa gärna om du vill och kan få tag i dom, tycker det är jätte gott men det ska vara dom små gula å inte gråa 🙂

 2. oj vad mycket mat! kurrar i magen när man läser alla godsaker. 😛
  Något som vi alltid har på julbordet utöver det du skrev är vita kroppkakor och revben! jag brukar glasera revbenen med en god hemmagjord glaze med bland annat farinsocker, chilisås, sirap, rosmarin, soja etc… Blir kalasgott!

 3. Jag hade inte klarat mig utan grönkål, men det är ju för jag är från Halland, det och skinkan är det bästa om du frågar mig.

  /A-L

 4. Rödkål!! Det har alltid varit min grej på julbordet. Kommer lägga upp ett smaskigt recept på min blogg ikväll (föhoppningsvis) som jag gjorde i helgen. Riktigt gott! Behövs lite grönsaker bland allt fett och proteinrikt!!!

 5. Oj vilket julbord…där skulle jag ha velat vara med! Vi ska ha julbord hemma hos oss på lördag. Det som alltid finns hos oss, men som inte du hade med är:
  Dopp-i-gryta, bruna bönor, rödkål, revbensspjäll, min vitkål/bostongurksallad och hemmagjord senap. I år ska jag även göra rödbetssalladen själv..det brukar jag inte göra annars. //Camilla

 6. Oj så mkt gott, vilket kalas! Sillsalladen är ett måste för mig och grönkål förstås halläning som man e 🙂 MVH/Lotta

 7. Ett måste på mitt julbord är mammas äggröra med räkstuvning. Äggröran, jansson och mammas köttbullar är det enda jag äter på julbordet. Förrutom allt gottis med då 😉

 8. I skåne måste vi ha brunkål på julbordet
  Något som är gott är finsk kålrotslåda (Leilas är jättegod).
  Och ugnsbakad omelett med kantarellstuvning på.
  Gräddstuvad grönkål är också mumsigt.
  Tycker annars att du har JÄTTE MYCKET gott.Har fått med mycket och mer därtill 😀

 9. Bruna Bönor är ett måste på vårt julbord! Gammal tradition som mina farföräldrar ”tog med sig” till Småland från Blekinge. Är inte jätteglad i julmat så för min del blir det mest bruna bönor, köttbullar, hemmagjord köttkorv, brunkål och stark/söt senap… smaskigt va!? hehe…
  Ditt bord verkar dock helt fantastiskt!

 10. Grönkål på halländskt vis, brunkål på skånskt vis och rödkål är alltid gott till julbordet. Sen brukar jag göra en lax/räkpaté med kall romsås som är supergod och väldigt enkel. Den har blivit ett måste i båda släkterna.
  Ha en riktigt god och härlig nyår i ert nya fina hus och massa mys och god mat 😛
  kramar
  Birgitta Regander i ett snöklätt kallt Hörby, Skåne
  PS. Ska snart iväg på Luciafest i min dotters skola, hon går i 0an.DS
  Sen efter jul kan man göra en massa gott av skinkan..skinkfrestelse, pajer, krustader, piroger, pizza, pastasåser, pizzabullar mm

 11. Oh, gud så gott ! 🙂 Jag vill också ha julmat .. Någon form utav Paté .. Min farbror och hans sambo hade Laxpaté och så var det minsann någon till förra året, och gudarns så goda de var. Tror de hade köpt dem på Ica Maxis chark, mums !

 12. Gubbröra är ett måste förutom allt annat gott som ni redan har på erat julbord. Min gubbröra består av en burk senapssill, hackade kokta ägg, en halv finhackad rödlök och lite creme fraiche. Mums!

 13. Oh, där fanns ju massor av gottis!!! Själv vill jag gärna ha några goda sallader också. Rödkålssallad och brysselkål är två måsten!!!

 14. Låter mycket gott. Vi har alltid potatissallad och rödbetssallad som min mamma gör på vårat julbord. Sedan tycker jag oftast att det blir så mycket kött och lite grönsaker därför att jag bestämt mig för att göra en aubergine och tomatgratäng som Pernilla gjorde i ett av hennes program ”Pernillas jul”. :mrgreen:

 15. på mitt julbord måste där finnas kokt fläskkorv och rotmos, en tradition som kommer från min farmor o farfar som kommer från Norge.
  Annars var det ett himmla gott julbord allt det andra 🙂

 16. I våra trakter blir det inge julbord utan kål, i alla dess former… rödkål, brunkål, grönkål…. Hemma hos Patrik får vi alltid bruna bönor på julbordet… de där bönorna hoppar jag dock över. (men svärmor gråter.. hi hi..) Revbensspjäll har vi också alltid.

  Tänk som det kan variera i vårt avlånga land!

 17. :mrgreen: Oj, va mycket gott, blir ju hungrig bara av läsa här ju 😉
  Jag ”saknar” omelett med smapstuvning som min svärmor alltid brukar göra, samt LaxJansson som är snäppet godare än den vanliga….

 18. Det ser verkligen smaskigt ut! Vad duktig du är som ordnar så mycket gott. Vi har också jul hemma hos oss i år så jag kommer nog hämta inspirationen till julmaten hos dig.

  Är inte så förtjust i julmat egentligen men du kan verkligen få det att se gott ut, det är nästan så att jag blir lite sugen på julbord 🙂

 19. Sååå mycke gott! Men jag har faktiskt börjat att dela upp julbordet lite. Revebensspjäll o bruna bönor tar jag till juldagen med alla rester o ibland gör jag en rotfruktsgratäng om jag inte har jättemycket Jansson kvar.

  Men jag har en fråga till Camilla K. Tyckte det lät så gott med vitkål/bostongurka! Men jag undrar om du har en dressing också i den? Vore lite kul att veta 🙂

 20. Ngt vi aldrig hade på julbordet i norrland men som sambons familj här i småland har är kålpudding 😀 ..längtar varje år efter den, enda gången per år jag äter det 😀 ..men det är ngt jag aldrig skulle klara mig utan 🙂

 21. Vilket ENORMT julbord ni bjöd på! Jösses, det låter ju som upplägget på en restaurang! 🙂 Hur fixade du det där? Jag kan inte komma på något som saknades, men listan gjorde mig HEMSKT sugen på julbord! 😀

 22. Jisses vad jag längtar till julen nu. De har ju tyvärr inte traditionen av julbord här nere i spanien, inte så mycket av det andra som hör julen till (enligt mig) adventsstake, lussebullar, pepparkakor, glögg osv. Snacka om att julkänslorna kommer skölja över mig när jag kommer hem, hörde dessutom att ni har snö 🙂

 23. Oj, det later som ett helt fantastiskt julbord. Vi ska ha svensk julmiddag med Bens familj har innan vi aker till Sverige sa jag tackar for manga bra forslag. Paj har vi aldrig haft forrut men det ar inte alls nagon dum ide!!

  Nagot som Ben brukar kommentera ar att det ar valdigt lite gronsaker pa det julbord vi brukar ata i Sverige sa vi brukar ha brusselkal, ugnsbakade morotter och rodkal pa varat julbord for att britterna ska bli nojda ;-). Brusselkal vet jag att inte alla tycker om men jag maste saga att det funkar himla bra ihop med julmaten!!

 24. Åh, vad gott det såg ut! Jag hade faktiskt kunnat skippa det mesta bara jag får mammas långkål (grönkål), löksill, skinka med en grov senap och gärna också brunkål. Stackars mage.. :mrgreen:

 25. Små Kroppkakor är ett mååååste o omelett med svampstuvning, ägghalvor med majonäs, svart kavia o räkor. Legymsallad, revben och inlagd strömming, Vörtbröd och någon stark ost och vitkålssallad 🙂
  Annars ser der bra ut:))

  KRAAM

 26. Till Lena som vill ha ett recept på vegetarisk jansson. Du gör som vanlig Jansson men istället för anjovis och anjovis spad tar du och saltar på varje lager potatis och ringlar över Tartex (örtpastej, brukar finnas i varje mat butik köper den själv på Ica. Den finns i olika smaker men jag brukar använda orginal.)
  Du har alltså inte bara salt utan också Tartex på varje lager potatis. När det är färdigt slår du på grädde.
  Man kan också göra med hackade oliver och olivspad, då måste man vara försiktig med saltet eftersom oliver + spad blir ganska salt. jag är vegetarian och tycker själv att Janssons med Tartex är helt suverän. Lycka till!!

 27. Jag skulle nog lägga till revbenspjäll (de man kan köpa färdiga är faktiskt väldigt goda, speciellt de som är honungsgrillade) och då slipper du en sak till att laga 🙂 ditt julbord är ju enormt! hihi. Annars brukar vi även ha brysselkål och omelett med svampstuvning!

 28. Vörtbröd är det viktigaste på hela julbordet. Måste vara hemma bakat med mina föräldrars recept. Sedan är hemmagjord rödbetssallas med äpple i också ett absolut måste. Jag tycker även om att ha varm rödkål på jul.

  Tack för en toppen blogg!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..