Ris à la malta

Nåt som helt klart hör till julen är väl Ris à la malta?!! Jag äter det enbart runt jul, men egentligen är det ju himla gott och lättlagat så man kanske skulle äta det oftare. Ett bra mellis? Fast då förtar man väl lite av den speciella julkänslan kanske.. Nåväl, så här gör jag iallafall min variant:

1 rulle färdigkokt risgrynsgröt (500 g)
2 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker (äkta med svarta prickar i!)

Vispa grädden, men inte för hårt! Blanda i florsocker och vaniljsocker. Rör ner risgrynsgröten och blanda väl. Servera med hjortronsylt och hallonsås (frysta hallon som tinas med lite socker på medelvärme i en kastrull tills sockret smält, serveras kall) Mmmmmmmm!!! 🙂

risala

Gillar ni Ris à la malta?? Det är väl oxå en sån där grej man antingen avskyr eller älskar.. 😉

 1. Det är ju bara såååå gott!!! Älskar verkligen detta. Jag brukar koka egen gröt o så har jag apelsiner i. Trodde att det blev för löst med köpegröt??

 2. Jag älskar det! Men äter, som du, det bara till jul. Det är ju ändå rätt maffigt. Fast vi äter inte med sylt, utan med apelsinklyftor (skurna i mindre bitar). Det tycker jag är godast! 😀

 3. Mmm, jättegott! Men jag gör inte på gröt, utan kokar bara grötris och blandar med grädde, det tycker jag är godare!

 4. Verkar som om de flesta älskar ris ala malta, själv hör jag till gruppen som inte gillar det. Mest fråga om konsistens för min del iförsig. Tur det finns så mycket annat gott kring jul.

  Tänkte fråga dig ifall du har något bra recept på chokladkola? De recept jag testat har kolan antingen blivit risk att förlora tänder hård eller på tok för lös.

  Super blogg verkligen!

 5. åh det e ju sååå gott! vi brukar ha persikohalvor eller mandariner till. mums!
  nu ska jag baka dina saffransbullar. de ser gudomligt goda ut!
  trevlig helg lite i förskott!
  kram ida

 6. ÄÄÄÄÄÄÄlskar det.Vi brukar ha tinade jordgubbar med lite socker till vår ris á la malta. Gott med många olika bär och frukter till ,tycker jag. 😛

 7. Jag tycker det är gott, men har nog ätit det max typ 5-6 ggr i hela livet. Inget som finns på julborden på Åland där ju jag kommer från. Och normalt är jag alldeles för mätt för efterrätten, det brukar bli några kolor och knäck istället, magen är oftast så full av sill 🙂

  Kram

 8. Ris ala malta går alltid ned, spelar ingen roll hur mätt man än är finns alltid plats för den.
  Sen så ska det vara saftsås till gjord på hallonsaft.

 9. Det är ju så gott!!! Jag gör den runt varje jul ett par gånger om jag ex får över fr hemkokt julgröt. Eller så gör jag som Maja, kokar bara grötris i vatten och låter kallna och sen blandar med grädde, florsocker och vaniljsocker (med svarta prickar i det blir ju ”pricken över i” 😀

 10. Åååå…såååå gott!! Nu längtar jag! Vi äter alltid gröt den 23:e och så gör vi Malta på det som blir över på julafton. Till det har vi någon go sylt, hemmagjort helst som mamma står för:). Hallon eller björnbär oftast!!! MUMS!! Men oj så mäktigt!!!

 11. Ja, det är mumsigt, jag fick faktiskt ett tips att man kunda blanda
  gröten med vispad vaniljvisp, tror jag måste prova detta………

 12. Åh jag älskar Ris à la Malta! Jag kokade en stor sats risgrynsgröt igår (för att flörta med min matvägrande son) och jag ska absolut svänga ihop lite RàlM av det som blev över!! Love it! Och det är så bra att man bara kan tina lite frusna bär och ha till, snabbt och lätt.
  LOVE it!

 13. har gjort dina saffransbullar nu. jisses amalia vad underbart goda!!! kommer nog aldrig vilja göra vanliga bullar igen. jag är inte så förtjust i mandelmassa i vanliga fall men här passade det ju perfekt! tack för ett toppenrecept!

  kram ida

 14. Jag gör samma variant som jag alltid fick hos min farmor, med konserverade mandarinklyftor i och lite röd karamellfärg så att den blir rosa 😀

 15. Jag tycker det är vidrigt! Skulle aldrig få ner en tesked ens. Fast jag avskyr det mesta som ens liknar risgrynsgröt iofs. *ryser*

 16. Vi har alltid varm körsbärssås till och ibland hackad mandel i. För precis som Micke säger ovan är det så det äts i Danmark. Just den danska julmaten är en tradition vi hållit fast vid under våra 20 år i Sverige.

 17. Hur många portioner skulle du säga att det blir av det här receptet? Tänkte göra till julafton, som efterrätt! Och då kommer vi vara 11 vuxna och 2 små barn. Hur många gånger tror jag behöver gångra receptet? Man äter ju inga mängder direkt, men jag har aldrig gjort Ris a la Malta själv tidigare, så jag har noll koll på mängderna!

  Kraaam!

 18. Haha, jag gillar inte ris à la Malta men en gång blev det lite (mycket) pinsamt. Det var för kanske 11-12 år sen hos min mormor och vi pratade om just denna efterrätt. Alla i familjen var överens om att vi inte var så himla förtjusta i den. Sen kom mormor in med efterrätten. Självklart var det en stor skål med ris à la Malta!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..