Grytbitar, what to do?

Jag köper grytbitar titt som tätt, mest för att det är prisvärt. Och det slutar nästan alltid med att jag gör kallops eller burgundisk köttgryta. Men det är ju faktiskt himla gott att göra en gräddbaserad gryta för omväxlings skull!

4 port:
ca 500 g grytbitar av nöt
smör att steka i
5 dl vatten
2 lagerblad
1 köttbuljongtärning
2 gula lökar
3 dl vispgrädde
salt & peppar
soja

Bryn grytbitarna runtom hastigt i lite smör. Lägg över i en kastrull och täck med vatten, ca 5 dl. Lägg i lagerblad , lök skuren i båtar och buljongtärning. Låt småkoka i ca 1 timma. Plocka upp köttet och sila såsen. Häll ner skyn och köttet i kastrullen igen och tällsätt grädden. Smaka av med salt, peppar och soja. Servera med ris och en god sallad.

mort

Det här blir en krämig gryta med ett otroooligt mört kött som nästan faller sönder i bitar. Jättegott!! Och kryddsättningen kan man variera lite som man vill. Släng i lite morötter eller palsternackor eller kanske en bit purjo och låt koka med köttet. Testa er fram!!

Utöver dessa tre rätter på grytbitar så har jag faktiskt inte några idéer. Har ni några goda tips eller recept på vad man kan göra med grytbitar? På nöt eller fläsk, det spelar ingen roll!

 1. Hej!

  Jag har precis hittat hit… vilken underbar blog du har!
  Jag som har så dålig fantasi när det gäller mat.. du har räddat mig 🙂
  Jag ska ha lite födelsedagsfirande imorgon så jag ska prova din smörgåstårta med ostbågarna, lät väldigt spännande 🙂

  Trevlig kväll!

  // Johanna

 2. Turkisk casserole är RIKTIGT gott, annars är ett tips att göra typ som en skavgryta men med nöt istället för vilt, alltså med svamp, morötter, enbär, viltfond osv…gele och pressad potatis till.

  I helgen var vi förresten på en restaurang i sthlm som heter smak…tänkte tipsa om den, kanske ni redan provat på den?? Har skrivit mer om dne i bloggen, men den var en riktig hit om man som vi (och även du då;=) älskar mat och nya smaker!

  Kram Erica

 3. Jag brukar äta fondue med grytbitar, om det är på griskött. Då menar jag alltså olja i en fonduegryta. Sen är det bara att köpa grönsaker och någon god ost du gillar (min favorit är Port Salut) och trä på maten på pinnarna och ner i oljan. Det är så himla enkelt men ack så gott! Griskött är det bästa, för det blir inte segt. Vi brukar ha jättemånga olika dipper till att doppa köttet i, supersmarrigt! Testa!

 4. Vi brukar göra grill spettar med grytbitar på. oftast blir det en marinad på barbeque tomatsås och något mer. minns inte allting då mamma gör dem. men hur gått som helst iaf! efter du grillat brukar vi koka dem med såsen av köttet och servera med en god grillsallad på persilja rödlök och krydda med paprika pulver samt grillade tortillabröd! yummy 😀

 5. Jag marinerar köttet med svarta vinbär, lagerblad & soja innan och låter köttet koka upp i marinaden, sen gör jag gryta. Det blir en lite sötaktig smak som är jättegod ihop med rotfrukter till. 🙂

 6. Jag brukar göra gryta på fläskfilé som är supergod, ju längre den får stå ju godare är den, alltså inte stå och koka utan när den är klar ställer man in den i kylen, helst över natten. En riktig bjudrätt. 🙂

  Fläskfilé i skivor
  Rökt skinka i småbitar
  vitt vin
  Grädde
  Lök
  Buljongtärning
  Färska champinjoner
  Soja

  Stek lök, champinjoner och köttet i skivor. Häll i övriga ingredienser i grytan och koka endast till köttet är klart annars är risken att det blir torrt och trådigt.

  Därefter ska grytan stå kallt, helst över natten. Ibland äter vi den direkt men då kommer inte den rökta skinksmaken fram lika väl fast den är god då med. Servera med ris och en fräsch sallad!

  //Suss

 7. Jag köpte hem grytbitar igår, tänkte göra gryta på söndag. Tack för ditt tips, för annars blir det det gamla vanliga.

  /Anna-Lena

 8. Hej! Jag har slutat att köpa grytbitar, blir lika besviken varje gång eftersom köttet oavsett hur jag bär mig åt blir så förbaskat segt. Hur bär ni er åt för att det ska bli mört? Ha en härlig dag önskar jeanette 😆

 9. Den grytan premiärlagade jag igårkväll och både maken & dottern älskade den, liksom jag!
  Annars brukar jag göra en variant av den du lagt upp!
  Lottas läckra gryta 4 port
  400 g kött av valfri sort (skinkstek, nötstek, grytbitar eller kycklingfiléer)
  2 gula lökar 1 burk champinjoner 1-2 msk fransk senap ,vitlök
  1 burk creme fraiche
  2 msk soja
  2 dl vatten
  1 köttbuljongtärning
  Salt & peppar
  Strimla köttet. Blanda vatten, soja och buljongtärning i en gryta och ha i köttbi-tarna. Låt köttet koka ca 10-15 minuter (gärna minst ca 30 minuter om du använder grytbitar). Häll i hackad lök, champinjoner, senap, vitlök och låt koka ytterligare 5 minuter. Blanda sist i creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
  Servera med kokt ris, hackad persilja och grönsaker.

 10. ➡ Mustig gulasch med apelsinmajonäs!

  3 gula lökar
  1-2 msk margarin
  2 msk paprikapulver
  8 dl vatten
  400 g grytbitar av nöt
  2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  1 1/2 köttbuljongtärning
  2 vitlöksklyftor
  4 lagerblad
  2 dl krossade tomater
  2 msk tomatpuré
  1 tsk socker
  1 chilifrukt, t ex spansk peppar
  4 potatisar (ca 350 g)
  2 paprikor, gärna av olika färger
  ev salt

  Gör så här
  1. Skala och skär löken i ringar. Fräs löken glansig i margarin i en stekgryta. Strö över paprikapulver. Tillsätt vatten.
  2. Skär köttet i små tärningar. Rör ner det, vin, buljongtärningar, pressad vitlök, lagerblad, krossade tomater, tomatpuré och socker i grytan. Kärna ur och hacka chilifrukten fint och rör ner den i grytan. Låt soppan koka under lock i 40 minuter.
  3. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg den i grytan och koka ytterligare 15 minuter.
  4. Skär paprikan i bitar och rör ner dem när det återstår 5 minuter. Smaka ev av med salt. Servera med en klick apelsinmajonnäs.

  Apelsinmajonäs
  Blanda 1 dl majonnäs, 1 dl gräddfil och finrivet skal från en väl sköljd apelsin. Smaka av med salt och peppar.

 11. Finns mkt man kan göra..dillkött..kreolsk gryta..gulasch..stroganoff…steka med kantareller, lök, vitlök, grädde..lite dijonsenap….man kan bryna med hela svampar, purjo, mango chutney, grädde….man kan steka med bacon, lök, svamp, chilisås o grädde…göra som en flygande Jakob…men din gryta ser också ljuvlig ut och ibland behöver man inte göra sån stor grej av att koka en god gryta!!
  Tror du inte att den goda såsen du har till dina sambal kotletter hade kunnat bli en god gryta??
  Själv ska jag steka ett berg med plättar för vi ska få mammas goda ärtsoppa till kvällsmat..passar bra när både jag och barnen legat deckade i värsta förkylningen!!
  Trisst med ballongen till Olivia..jag kan gissa på att du blev rädd i bilen..tur du inte körde av vägen!
  Prova gärna att göra hemgjord wienernougat..helt ljuvlig..testade i julas!
  Wienernougat ca 30 bitar
  100 g flagad mandel
  250 g nougat
  150 g mörk choklad
  Rosta mandeln gyllene i en torr stekpanna. Ställ åt sidan. Skär nougaten och chokladen i mindre bitar och smält försiktigt över vattenbad.Banda ner den rostade mandeln. Blanda försiktigt så att mandeln inte går sönder. Häll upp i en avlång form (brödform) med bakplåtspapper. Låt det stelna ordentligt i kylen ngn timme. Skär sedan i lagom stora rutor. Förvaras kallt i en brk!
  Ha det så bra!
  KRAM
  Birgitta Regander, Hörby

 12. Jag brukar göra en med både grybitar (nöt) och fläskfärs, bacon, syltkök och oliver, samma princip som du gör fast blandar även i övriga ingredienser, brukar steka baconet innan. Gillar även att ha i morötter i slantar.

  Mums, gott

  Måste tipsa om kokboken (med bakverk) som ingår med aftonbladet just nu, fanns några rikigt goda recept däri på brownies och cupcakes.

  /Åsa

 13. Fick ett tips idag på lunchen ang köttgryta!! Steka rökt fläsk hårt i en panna. Och innan man häller i det i köttgrytan så häller man balsamvinäger över fläsket och låter det koka in något. Ska tydlgen va jättegott! inte testat själv men var en kock som sa det, så det får man väl lita på….. 😕

 14. Jag hoppar också oftast över och köpa de färdiga grytbitarna, köper de enbart om det står från vilka bitar de kommer. Upplever ofta att det annars är rätt dålig kvalitet på det köttet. Ska jag laga gryta av något slag eller koka köttsoppa så väljer jag nästan alltid att köpa högrev, blir sååå mycket godare. Det är ju ett kött som är avsett att koka länge och blir hur mört och fint som helst. Och man ska INTE vara rädd för att det är fett, de stora fettslamsorna skär man bort, resten smälter när man kokar köttet.

  Jag gör gärna Boeuf Bourguignon, det är ju köttgrytornas rollsroyce tycker jag 🙂 Men sen gör jag också ofta som du, slänger i lite det jag tycker jag vill ha den dagen, det är ju verkligen ingen konst att laga köttgryta, det man behöver är tid.
  Testade förra vintern också att laga dillkött enligt konstens alla regler, har inte käkat det sedan skoltiden och då var det ju verkligen inte gott. Så jag antar att jag gjorde det för att testa om det verkligen var så illa som jag mindes… Det var det INTE kan jag säga, det var gudagott rent ut sagt 🙂

 15. Umm en riktig mustig gryta. Inte köpte jag några grytbitar när jag laddade frysen nu i veckan. Det måste jag ju bara fixa hem. Lång koken uppskattas verkligen av mina ungar.
  RÄtten på din tallrik ser otroligt god ut.

 16. Krossade tomater, lök, vitlök, buljong, lite rödvin. Stek köttet låt koka 1-2 timmar i tomaterna och det andra. Tomat är jättebra för att det hjälper till att möra köttet. Servera med ris, salta jordnötter, Mangochutney, banan, kokos, rödlök, paprika mm mm mm Allt man tycker är gott egentligen Detta är superbra bjudmat, särskilt om man är många och blandade åldrar, då det finns något för alla sas. Lite Tacomys fast ändå inte.

  Tackar igen för världens bästa och mest inspirerande blogg!

  Maria

 17. Måste bara säga att du har en underbar blogg. Har inte följt den så länge men redan hunnit testa en hel del recept. Bland annat din kyckligpaj!

  Tips för grytbitarna är att göra precis som du gjort men att hiva i en burk bambuskott och 10-15 champinjoner till 4 port. Supersmarrigt!

 18. Håller med några föregående talare: Boeuf Bourgignon :mrgreen: . Fast jag skippar grytbitarna och gör egna av kalvstek eller något annat smarrigt kött!

 19. Två gamla klassiker om man inte är så noga med vilket kött det ska vara är…
  Dillkött eller pepparrotskött.
  Själv äääälskar jag dillkött och har gjort sedan jag var liten. 😀

 20. Min äldsta syster gör den godaste grytan av oss alla syskon och den är nog rätt standard hos många i Sverige kanske…. Man tar också grytbitar och gör som du gör här i detta receptet fast hon tar även paprika och har i lite cayennepeppar och andra saker och kryddor… Ska fråga henne hur hon gör. Sen har hon i rätt mkt lök har jag för mig… jag tror inte hon har receptet nedskrivet ens för hon gör allt sånt i huvudet 🙂 Men grytor och gratänger är SÅ GOTT. Jag tror nog det blir en sån här gryta ikväll fast jag gör isf utan grädde. Märkt att min ”lilla” mage tar mindre stryk om jag skippar den men visst är grädde GOOOOTT!!!! Jag ÄLSKAR smör och grädde!! Mums! Bakverk med grädde går dock bra… mkt märkligt det där!

 21. Vi lagar gärna gryta på oxkött, köper högrev som vi själv skär till grytbitar av, eller maler till färs. En favoritgryta är

  Portergryta:
  500 g grytbitar
  25 cl porter
  1 msk svartvinbärsgelé
  2 msk soja
  5 svartpepparkorn
  1 vitlöksklyfta
  150 g smålökar
  150 g färska champinjoner
  ½ köttbuljongtärning
  3 dl vispgrädde
  1½ dl crème fraiche
  Koka upp porter, gelé, kryddor, soja, pressad vitlök och buljongtärning. Koka bort ca. 1/3 och rör sedan i grädde och crème fraiche. Halvera svampen, skala löken och lägg ner i grytan. Låt allt koka 15 minuter. Bryn köttet, lägg ner i grytan och sjud tills köttet är klart. Vi brukar alltid ha pressad potatis till så man får i sej så mycket god sås som möjligt… 😀

  Annars är ett annat tips att tillaga Long Horn Chili, receptet hittar du här: http://martenssonskok.blogspot.com/search/label/Long%20horn%20chiligryta

  Grattis i efterskott, Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..