God förmiddag och en god middag

Äntligen funkar allt som det ska igen, lite teknikstrul på sidan i går som ni säkert märkt men nu hoppas vi det är ett minne blott. Glöm inte att ni måste registrera er som medlemmar för att kunna kommentera, och det hoppas jag ju att ni vill!!

Gårdagens middag intogs i soffan franför halv8 hos mig, ett favoritprogram hos både Micke och mig faktiskt, trots att matlagning är långt i från hans intresse. Men att äta mat och se andra laga mat gillar han visst 😉 Och middagen bestod av en fisk & skaldjursgryta med aioli, en favorit!! (Vår middag alltså..)

4 port:

6 dl vatten + 2 fiskbuljongtärningar
1/2 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
0,5 g saffran
2 morötter
2 potatisar
1 gul lök
3 dl grädde
4 laxfiléer
1 burk kräftstjärtar
salt

aioli till servering

Skala morötter, lök och potatis och skär i mindre bitar. Häll vatten, buljongtärningar, saffran, vin och tomatkross i en stor kastrull. Lägg i rotsakerna och låt koka med tills de blir mjuka. Tillsätt grädde och låt koka upp. Skär laxen i bitar och lägg i. Låt sjuda på svag värme några minuter tills laxen är färdig. Smaka av med salt. Dra kastrullen av plattan och lägg i kräftstjärtarna så de blir varma. Lägg upp i skålar och lägg på en rejäl klick god aioli.

skaldjurssoppa1

Värmande gott! (Skål från Mateus)

test2

Värmer riktigt gott med soppor/grytor i det här vädret. I går var jag inte utanför dörren ens, utan satt i pyjamas hela dagen med Olivia som snuvig varit hemma från dagis och tittade på bilarna som körde fast i snön en efter en.

I den här soppan använder jag en halv burk krossade tomater och varenda gång står jag där dan efter med en halv burk och vet inte vad jag ska göra med den??! Vad kan man göra på lite krossade tomater (förutom köttfärssås då 😉 ), tips tack!!!!!

 1. Dagens tips på en halv burk krossade tomater;
  koka ihop den med lika mycket vatten och en grönsaksbuljongtärning, lite grädde, mynta, spiskummin och lite chili. toppa med delade tomater och lite gräddfil eller cream fraiche.
  Så har du en smarrig soppa till lunch också!

  Vill du ha tips på supergoda moule marinière så kolla vår blog. senaste inlägget.
  http://maxiander.blogspot.com

  / A

 2. Här kommer recept innehållande krossad tomat, tyvärr inte 1/2 burk men släng i 1,5 vettja 🙂

  Räkpastasås:
  2 gula lökar
  2 tsk curry
  1 burk krossad tomat
  2 dl vatten
  2 pressade vitlöksklyftor
  1 tsk salt
  1 purjolök
  2 paprikor (1 gul o 1 röd)
  2 dl creme fraiche
  1 msk dijon senap
  500 gr skalade räkor

  Fräs lök, purjo och paprika med curryn. Häll sen på övriga ingredienser och låt puttra en stund. Häll till sist på räkorna så dom blir varma. Servera med bandspagetti och sallad.

  //Suss

 3. Kul att du flyttat in i bloggfamiljen!!!

  Soppan ser väldigt god ut, ska prova den i veckan.

  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med krossade tomaterna så alla matlagningstips jag har kommer från dig

  Moahahahahaahahaaaaa

 4. Visst är det gott med rykande heta soppor och grytor nu på vintern!!

  När jag får en skvätt krossade tomater över så brukar jag lägga det i en burk i frysen och ta fram det nästa gång jag behöver en skvätt. Jättebra!

 5. Hej, o måste redan nu säga TACK ! Vilka kanonrecept, längtar till helgen så jag kan börja provlaga! Vilken tur att du kom till bloggfamiljen! Ha det gott! /Ulrika

 6. Jag blev SÅÅÅÅ besviken när jag inte kom in på din sida tidigare (pga det tekniska strulet). Men nu fungerar det och jag är väldigt lycklig. Älskar din sida, och soppan här måste ju provas…! 🙂 Tur för mig att jag är i en sopp-period just nu!
  Kramis

 7. Jag brukar göra pizzasås och frysa in, perfekt att ha färdig och bara tina. Så här gör jag min:
  passerade/krossade tomater
  vitlöksklyftor
  svartpeppar
  salt
  färsk basilika

 8. Hej grannen!

  Vad god soppa, tack för tipset, mina kids älskar det:-)

  Fniss, jag satt oxå och studerade bilar som fastnade då jag var hemma igår, det gick ju inte ens att åka in på vår gata, men inatt kom ju plogbilen iaf:-)

  / Kram Signe 1

 9. av krossade tomater som blir över brukar jag ha i – krossade tomater, tonfisk, lök, cremefraiche, svartpeppar lägg på en rostad brödskiva….skit gott…(oopppsss)

 10. Välkommen till bloggfamiljen, kul med en till på sidan som bloggar om mat 🙂
  Mmmmmmmmm vad gott det där såg ut!! Fisksoppa är verkligen en av mina favoriter så jag ska verkligen se till att provlaga detta receptet ganska snart. Och de där tallrikarna är ju så fina också…vill ha!!!

 11. Lagar oxå mkt soppor & grytor nu – perfekt tid för det! Och Halv åtta hos mig är verkligen en favvo – du borde söka!! KRAAAM!!!

 12. Välkommen till bloggfamiljen!

  Måste säga STORT TACK till dig, nu har jag plötsligt massor med nya fräscha recept som jag kan använda 😀

  Kram Lommo

 13. Hej!
  Nästan vad vi själva åt till middag igår 😉
  Vi hade dock ingen aioli eller kräftstjärtar – annras nästintill samma recept! Grymt gott och enkelt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..