Köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar…

Husmanskost är väl underskattat, tycker ni inte?!  I dag blev det klassiska köttbullar med gräddsås, potatismos och rårörda lingon. Förr drog jag mig lite för att göra storkok av köttbullar men numera gör jag dem i långpanna i ugnen om jag gör många och det är sååååå smidigt! Har ni inte testat det så gör det!!

Köttbullar:
ca 800 g blandfärs
1 dl grädde
1 ägg
3 msk ströbröd
1 finhackad gul lök
1 msk socker
1 msk salt
vitpeppar

Lägg ströbröd och grädde i en bunke och låt svälla en liten stund. Tillsätt kryddor, ägg och lök. Sen brukar jag köra några varv med en stavmixer för att slippa stora lökbitar i köttbullarna. Rör ner färsen och blanda ordentligt. Forma köttbullar och lägg i en långpanna.

kott1

In i ugnen, 200 C, ca 15-20 min beroende på hur stora de är. Skaka runt dem ett par gånger under gräddningen. För att få finare stekyta så brukar jag sedan fräsa på dem snabbt runt om i smör i en stekpanna på ganska hög värme.

kott2

Min bästa gräddsås :
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning (eller höns)
1 msk soja
1 msk svartvinbärsgelé
salt & peppar
1 msk mjöl utrört i lite vatten

Blanda grädde, creme fraiche, soja, buljongtärning och gelé i en kastrull. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Tillsätt redningen (mjöl + vatten) och låt puttra en stund så såsen tjocknar.

kott3

Kvällens middag intogs framför Halv 8 hos mig där Hannahs mamma stod för matlagningen i dag! Heja heja! :)

Servera köttbullarna med gräddsåsen, potatismos och rårörda lingon. Sluuurp!! Det här är nog min favorithusman, vad har ni för favoriter??

 1. Min bästa är stekt fläsk med potatis och bruna bönor! Muuummms! Fast köttbullar går ju inte av för hackor heller..

 2. Kålpudding är min absoluta favorit! Ska definitivt testa din kålpudding! Tack för länken.:)
  En liten fråga bara… Man behöver inte smörja plåten innan man steker köttbullarna då?

 3. Hej Victoria!
  Vilken fantastisk matblogg du har!! Underbara recept och såå fina bilder!
  Jo har en fråga som inte riktigt har med mat att göra men jag och min familj (sambo och son 9 månader) har tänkt att åka på en weekend i april till Örebro, blir vår första resa med lillkillen så vi mjukstartar med en tripp i Sverige. Har du några bra tips på hotell, trevliga restauranger, aktiviteter?
  Tack på förhand!
  /Jenny

 4. Husman är definitivt underskattat! Synd att fler inte uppskattar det nu för tiden. Även om det självklart är roligt att människor testar ny mat från hela världen (tråkigt utan någon utveckling på matfronten). Min favorit är också köttbullar med sås och LINGONSYLT!!! 😀 Jag verkligen älskar kombinationen typ brun- eller gräddsås med lingonsylt. Haha, det är typ viktigare än köttbullarna! En annan favorit är kalops, mmmmm 🙂 Kan få kraftigt sug efter husmanskost ibland. Köttbullar i långpanna ser väldigt smidigt ut, har faktiskt aldrig testat. Har precis kommit hem från träningen och shit vad hungrig jag blev nu, din sida är farlig!

 5. Haha, mina föräldrar kommer ursprungligen från Iran och jag föddes ca 1 år efter att de kommit till Sverige. Så det tog några år innan mina föräldrar började testa den svenska matkulturen. Jag minns första skoldagen: man fick själv plocka mat och där fanns hur mycket potatis som helst!! 😀 Som 7-åring öste jag på med potatis på tallriken och åt som bara den, tyckte det var supergott, haha. Folk tyckte jag var konstig (jättemånga barn som inte ens tycker om typ kokt potatis ju) och fortfarande idag har jag en svaghet för potatis i alla former. Bakismaten är t.ex. KOKT potatis!! Haha 🙂

 6. Gött mos! Nu ligger jag i sängen och blev akut sugen på köttbullar:) hade jag inte haft en sovandes familj så hade jag gått upp och gjort några! Jag brukar ha en skvätt kalvfond i ströbrödet och grädden också, de blir extra smaskigt! Annars är nog min favorit köttgryta, typ kalops som har stått och kokat riktigt länge. Jätte nice blogg du har! Ska bli ett sant nöje att följa! Kram kram

 7. Julen 08 gjorde jag köttbullar i ugnen och tyvärr upplevde jag att de blev lite torra. Så denna julen provade jag att koka köttbullarna, sedan styckfrös jag alla på plåt i frysen. När man sen skulle servera stekte man upp dom så de fick fin stekyta – smakade som helt nystekta och goda…
  Vet inte om du upplever samma sak – dina köttbullar så iaf inte speciellt torra ut, men mina blev dock väldigt torra.
  Ett tips om man upplever detsamma som jag gjorde.
  Lycka till på nya stället – ser riktigt bra ut här 🙂

 8. Husmanskost är bara så gott. brukar åxå göra mina köttbullar i långpanna, supersmidigt 🙂 Har svårt och välja vilken som skulle vara den absoluta favouriten men kalaops, köttgrytor, raggmunkar med stekt bacon till, köttbullar, köttfärslimpa, stekt fläsk och löksås är bara några av dom som faller mig i smaken 🙂 och isterband med dillstuvad potatis får man ju inte glömma 😉 hihi!

 9. Hej Victoria!

  Ville mest välkomna dig här till oss på bloggfamiljen. Kommer verkligen följa din fina blogg och plocka upp lite tips! (kan jag behöva 😉 )
  Stor kram/ Karolina Dahlman

 10. Jo jag håller med, det är nog favorithusman, så gott och vilken tur jag har som har en sambo som gillar och dessutom är duktig på just denna rätt…mums!

  Kram kram Åsa (Smultron)

 11. Visst är det gott med husmanskost, jag gör faktiskt det rätt så mycket, det går hem hos mina killar. Jag gör mina köttbullar som vanligt men kryddar bara med en krydda som heter ”Vegeta”, helt sjukt goda blir dom. Jag steker dock mina, tycker inte att dom blir så goda i smaken om man gör dom i ugnen, men det är helt klart smidigare.

  Ha det gott!
  Kram A-L

 12. Åh, vad gott det såg ut. Jag ska testa att steka i ugnen nästa gång jag gör köttbullar, det verkar ju jättesmidigt. Receptet på din sås ska jag testa för jag brukar aldrig lyckas med sås.
  Kram Erika B

 13. Ja visst är husman underbart! Jag är också sjukt svag för köttbullar, men även pannbiff med lök är en höjdare. Och raggmunk med knaperstekt bacon eller fläsk. Gud, vad hungrig jag blev – tur att det är lunch snart : )

 14. Åhh vad gott det ser ut (och säkert smakar), det är en klassiker som alltid går hem.
  Men min favorit är nog korvstroganoff eller taco ;P

 15. Mums med köttbullar!! 😀
  Det är verkligen perfekt att göra köttbullar i ugnen, liksom biffar & minikebab. Inget kladd på spisen = mindre att torka, haha!

  linasliv.blogg.se

 16. Min favorit är nog också köttbullar. Jag brukar också göra dem i långpanna, det är så mycket smidigare än att stå och steka allíhop.

  Om jag ser någon i din familj så är det alltid Micke och Olivia, du är som bortblåst 🙂
  Jag tror att jag såg dem på Marieberg i fredags.

  Jag saknar sökfunktionen på sidan, jag skulle baka bröd och mazariner i helgen och det tog ett litet tag innan jag kom fram till mazarinerna. Jag visste ju inte vilken månad jag skulle söka på, du har ju bakat en hel del efter att du lade upp det receptet 🙂

 17. svar till Jessical: du hittar sökrutan uppe till höger!! Bara att söka som vanligt på tex mazariner så hittar du lätt.
  Stämmer att de var på Marieberg, jag var nog i en provhytt 😉

  kram
  Victoria

 18. Jag tänkte följa ditt recept på köttbullar men testa att göra biffar istället. Hur länge tror du att de ska vara inne i ugnen?

  Har du svart- eller vitpeppar till gräddsåsen?

  Kram Erika B

 19. Nu har jag lagat köttbullar två veckor i rad här… brukar även ha i en matsked senap i köttbullarna… mumma!

 20. Blev kanonbra med köttbullarna i ugnen. Och såsen var grymt god…:) Vickan, du behöver inte hacka löken – går snabbare och enklare att riva den… Hälsa Micke!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..