Fettisdagen och prinsessan av semlor

Det är FETTISDAGEN i dag!! Om det nu är någon som missat detta 😉 Äter ni några semlor i dag? Kanske bjuds det på jobbet, köper ni hem till kvällsfikat, bakar egna? Gillar ni ens semlor?

Bäst i test!!!

Bäst i test!!!

Jag åt en hiiiimlans massa semlor för ett tag sedan. Gjorde ju ett semmeltest i tidningen Nollnitton och provade semlor på 6 st konditorier i Örebro. Hårt jobb… 😉 Godast utan tvekan var semlorna från Princess Konditori, så bor ni i Örebro tycker jag ni ska ta vägen förbi där i dag och fiska upp en semla eller två. 

sem2

Semlor på rad. Väldigt olika både till utseende och smak..

Semlor på rad. Väldigt olika både till utseende och smak..

 1. Visst gillar jag semlor men favvokondiset som har de godaste semlorna hade lång kö idag så det blev ”bara” den halva semlan som en leverantör bjöd på på jobbet idag. Hade tyvärr stoppat vaniljcreme i istället för mandelmassa. Får äta semla en annan dag!

 2. Nja, semlor (eller fastlagsbullar som vi säger här nere i mina trakter) är inte precis någon favorit. Möjligtvis kan jag tänka mej att äta en och då sk. hetvägg, när man har fastlagsbullen i en djup tallrik med varm mjölk.
  Jobbade på café för väldigt länge sedan och redan innan jul kom de första kunderna och frågade efter semlor. Ägaren stod dock på sej och gjorde inga förrän till efter nyår.

 3. Låter som ett smakfullt uppdrag att hitta goaste semlan!! Jag gillar dock inte grädde så semlor e inte favvisen men när jag bodde i Ö-bro köpte vi bakverk på Bullvivan i Almby, suveräna semlor men där kunde jag säga till att jag inte ville ha grädde utan fick vaniljkräm istället, en riktig toppen semla blev d då!!
  Kollar ff din sida gillar den verkligen!!
  Kram

 4. Ja, här körde vi på budgetvarianten och handlade ett två-pack semlor på ICA (Kungsörsbagaren)… inte så värst goda.
  Princesskonditoriets är tusen gånger godare ;9
  Kram

 5. Här blir det semlor till kvälssfikat. Jag tycker det är godast med egengjorda, men ”fuskar” lite och köper vetebullar, mandelmassa & vispgrädde.

  När jag var liten åt vi ofta semlor med varm mjölk i djup tallrik, älskade det då ,men nu rynkar jag mest på näsan åt det, de ska ätas au naturel 🙂
  Kram

 6. Här ska vi just äta en helt underbart god räksoppa..och till dessert blir det en hembakad semla!
  Jag tycker inte det finns något bageri som slår en hembakad seemla med egengjord mandelmassa (och helst ska mandelmassan röras ut med någon deciliter vaniljkräm)!
  Kramar från Camilla i Motala
  http://www.camillak.com

  1. Med vaniljkräm? Det lät spännande. Har aldrig bakat egna semlor så snart är det väl på tiden!!

   kram på dig!!

   ps) skriv gärna i din bloggadress i din profil så får du en länk till din blogg automatiskt under varje kommentar du lämnar!!!

 7. Nej, egentligen tycker jag inte om semlor, eller mandelmassan är det väl som inte faller mig i smaken. Men är det fettisdagen så är det, så en semla har slunkit ner, dock med en liten mandelmasseoperation…. Kompisarna blev glada i alla fall de fick ju mer mandelmassa 🙂

 8. Åh jag älskar semlor, köper ibland och gör egna ibland. Jag måste bara TACKA för en superbra blogg, helt fantastisk! Alla recept är som gjorda för mig, nu behöver jag aldrig mer surfa efter receptideer :-)kanon! Jag blev helt lyrisk när jag kollade runt bland allt gott, varför har jag inte hittat hit tidigare!

  Kramar från Linda

 9. Åhh snacka om semelhimmel!..där hade jag velat bo idag 😉 ..hah varför är man så galet sugen på saken när man inte ”får” äta de?? 😛 ..nåväl..egentligen är jag inte speciellt förtjust i de men det ”förbjudna” lockar ju alltid såå 😀

  Kraaam

 10. Japp, det blev semlor till fikat idag! Har turen att bo nära båda Princess konditori och Malins hembageri, idag kom semlorna från Princess. Godast i stan!

 11. Ska det vara så ska det vara hetvägg dvs med varm mjölk. Lärde mig det av min pappa som liten. 🙂 Tycker att det blir för torrt annars. /Anna-Karin

 12. Semlor är helt gaaalet gott!! Eller ”smellor” som Tyra gått runt och sagt hela dagen, haha.
  Jag har hunnit testa två olika kondissemlor idag och båda var himla mumsiga 🙂 På ena konditoriet hade dom dessutom gjort små, små minisemlor för alla barn som inte orkar en hel stor. Vi snackar typ 5-kronestora! HUR söta som helst 😀

 13. Förresten… När jag ska lägga in dig i RSS:en (kör Bloglines) så får jag upp alla som bloggar under bloggfamiljen och dessutom i en himla röra… Många inlägg uppdateras inte alls, så jag får kika in hit för att vara säker på att jag inte missat nåt hos dig.
  Är det bara att gilla läget eller vet du om det går att fixa på nåt sätt??

  KRAM

 14. Åh, semlor är så gott. Och jag som försöker gå upp ett par kg frossar galet mycket den här månaden…..mums, semlor är ju helt underbart!
  Kram

 15. Såg du semlorna dom bakade på tv4 nyhetsmorgon? tror det var igår… Lite olika varianter bl.a en med choklaaaad!!! Den såg smaskig ut!

 16. Hej! En fråga om din mexikanska kycklingpaj. Ungefär hur många pers. räcker den till? och om jag vill använda kycklingfiléer istället för en halv grillad kyckling.. hur många filéer tror du jag behöver då? Kram Frida

 17. De godaste köpta semlorna är grodorna som finns här i stan, men inte överallt i Sverige har jag förstått. Bullen är skuren på snedden och mandelmassan är blandad i den vispade grädden. Mmmmmm!

  Hemma bakar jag egna eller köper färdiga bullar. Skrapar ur inkromet, blandar med mandelmassa och lite grädde. Klickar tillbaka i hålet i bullen. Vispad grädde, lock och florsocker. Mums!

 18. Hej!
  Jag är inget stort fan av semlor men en och annan hembakad går bra. Var på drop-in på dotterns fritids idag och fick hembakad semla där och har tagit fram varsin som jag bakade för ett tag sedan att smaska på ikväll till Halv åtta hos mig..man blir ju så sugen när man ser det programmet! Jag tycker hembakade är gott och enkelt och ska vara med kardemumma i..här är ett recept som är bra!
  Semlor ca 15-20st
  75 g margarin 2½ dl mjölk
  25 g jäst
  ½ tsk salt
  ½ dl socker
  1 tsk kardemumma
  7-8 dl vetemjöl
  1 ägg
  Smält smöret och rör i mjölken, ljumma till 37*. Rör ut jästen i degspadet och arbeta i resterande ingredienser, mjölet sist. Arbeta till en smidig deg och jäs 30 min. Tag upp, knåda och dela i 2 delar. Dela i mindre bitar som rullas till släta bullar. Lättast att rulla dem med kupad hand direkt på arbetsbänken. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och jäs 30 minuter. Pensla med ägg och grädda gyllene ca 7-10 minuter. Låt svalna.
  Dela dem och gröp ur lite från botten. Blanda det med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. Fördela det i bullarna och toppa med vispad grädde! Bullarna kan frysas innan de fylls!
  Nu ska jag lägga mig en stund, har blivit så förkyld och barnen också..trött på snön och kylan!
  KRAMAR
  Birgitta Regander Hörby, Skåne
  PS. Tack för grattis-hälsningen och ultraljudet gick bra:)

 19. Vi åt hembakade semlor. Jag tycker tyvärr att de flesta köpta semlor blir lite torra och tråkiga. Och när man gör själv så är grädden alldeles nyvispad. Mums!

 20. Jag ÄLSKAR semlor men har, av någon lustig anledning, inte ätit någon i år. Fast nu när jag såg dina bilder blev jag onekligen lite sugen.. Hmm.. måste kanske knata bort till bageriet?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..