Värmande varma mackor

Mycket fokus på värmande just nu, men vad gör man inte i det här vädret?! Never ending story den här snöiga vintern. Men jag klagar inte direkt, hellre så här än slask och regn. Har laddat upp med en massa ved så nu ska här eldas i braskaminen. Förhoppningsvis slipper jag sova med sockor på i natt..

Varma mackor är en klassiker. Kan varieras i det oändliga! Men min absoluta favorit är ändå en simpel ost & skink macka. Fast gärna med en klick majonnäs, lite dijonsenap, några skivade körsbärstomater och salt & peppar i ;). Har slitit ut min gamla smörgåsgrill totalt men fick en ny av tomten i julklapp så vi får se hur länge den här pallar. Många mackor blir det!

Har ni tips på andra goda fyllningar???! Kom igen nu, saknar ju era härliga tips och hälsningar, så tråkigt att många av er (gamla läsare) inte kommenterar här längre 🙁 Gör mig glad nu och lämna ert allra godaste mack-tips 🙂

 1. På mina breder jag först pesto på ena sidan och fet creme fraiche på andra, sen har jag parmaskinka, mozzarella och soltorkade tomater på! Suuuper gott! Orkar man kan man steka lite spenat,lök och champinjoer att blanda i fyllningen oxå.

 2. Jag gillar bäst skinka, skivade färska champinjoner, tomatskiva och sån där styckförpackad smältost. Och så brukar jag doppa mackan i majonnäs när jag äter den, mmm…
  En annan variant som går bra här hemma är makrill i tomatsås och smältost, också gott!

 3. Hej , varför beter sig bloggen så konstigt … jag kan inte se merän just detta inlägg .. inget arkiv eller något mer ?????om jag skulle vilja se något inlägg du gjort för ett par dar sedan .. ser ut som om den hänger sig !!

  Anna

  1. Hej,

   Jag har provat sidan från två datorer och har inga problem. Tror bara det var något tillfälligt. Ibland är det bra att tömma sitt cacheminne på datorn eftersom den sparar på sig massa gammal. På Mac gör du det uppe i Safarimenyn (om du har det) uppe till vänster bredvid äpplet. Kanske någon kan tipsa hur man gör på en PC?

   /Peter – Bloggfamiljen.se

 4. Har ett litet smaltips för oss som behöver det…som fyllning lägger jag keso med smaken oliv/feta , rödlök,cocktailtomater o småskuren jalapenos. Mums o i alla fall lite halvnyttigt! Lagade din kyckling-thai gryta i lördags o jag säger bara MUMS!

 5. Vi brukar göra så att vi lägger lite baconost på tub mellan stark hårdost och skinkan. Det gör jättemycket för krämigheten och smaken. Självklart kryddar vi med torkad basilika och oregano.

  En annan god macka gör man genom att lägga en skiva gorgonzola ost mellan ost och skinka, det är riktigt smaskigt, lite mer lyxigt också =)

  http://blogg.karoleen.se

 6. Jag måste tipsa om morotsröra! Det är fantastiskt gott i varma mackor.

  Riv morot (på den fina rivsidan) och krama ur vattnet ur den.

  Blanda med creme fraiche, hackad lök, salt och peppar.

  Under denna fyllning brukar jag ha antingen philadelphiaost och skinka, eller dijonsenap + majonnäs och skinka.

  Riven ost på toppen.

  Skitgott!

 7. Jag brukar ha ost, skinka och creme bonjure vitlök i mina 😀 mmm säger ja bara 😀 å självklart kan man ta vilken smak man vill på färskosten 🙂

 8. Jag brukar göra denna smaskiga… (receptet är till en person/dubbelmacka…)
  1,5 msk keso med lök
  1 tsk kaviar
  1 tsk dill
  2 msk riven ost
  🙂

 9. Hej!
  Jag brukar bre på tomatpure´, pesto och sen ha på tomater, lök, ost och krydda.
  Eller så brer jag på tomatpuré, vitlöksost och har på skinka, tomat, lök och ost!
  Överbliven tacofärs el köttfärs är också gott! Man kan lägga på resterna från tacosen dvs grönsakerna och dippan och krossa över lite nachos!
  Men färskostar är gott att ha på och finns ju i så många smaker!
  Om man gör en vanlig varm macka i ugn..och gillar kantareller..så är det gott att bryna en hackad lök och en burk avrunna kantareller i smör. Salta och peppra och slå på en skvätt grädde..låta puttra och fördela på mackorna..lite ost på o in i ugnen..vill man lyxa till det kan man ha i en skvätt konjak!
  Jag kikar in här varje dag även om jag inte alltid kommenterar..ingen dag utan din blogg!
  Ha det så bra och hoppas ni får mysigt med brasan och god mat! Själv har vi varit på ultraljud idag..väntar barn nr3 i juli..allting var bra och som grädden på moset så är det dessutom min födelsedag idag..fyller 32år..vad tar åren vägen?? 10 år sedan barn nr1 kom och 7 år sedan barn nr2..men jag har inte åldrats:)
  kram
  Birgitta Regander, Hörby Skåne

  1. GRATTIS Birgitta!!!! Och alla dina kommentarer är såå uppskattade! Jättekul att du kikar in här ofta 🙂

   Hoppas du får en underbar födelsedag och vilket härligt år du kommer få med bebis och allt. stor KRAM!!

 10. Tänkte inte på det….Har ju oxå ett mackjärn som är långt ifrån utslitet. Men får nog göra det någon dag. Perfekt snabb kvällsmat och lite sallad till så blir det kanon!!

 11. Här är mina favoriter:
  *Banan, curry, skinka och ost.
  *Salami och brieost
  *Smöra med gräddfil istället för smör och lägg på skinka, ananas och en massa ost och pizzakrydda och servera med en god sallad.
  Dessa mackor sålde vi en massa av på den restaurangen jag arbetade på innan och då använde vi vårat hembakta bröd.

  Tack för en bra blogg! Kramar

 12. Hej, Vickan. Tillbaks till verkligheten efter att har legat pall i snart sex dagar. Feber, värk i kroppen och en j… hosta. Nu vill jag bara bli frisk och må bra. Jag gör inte varma mackor så ofta, kan kanske ha att göra med att jag inte köpt mig nån ny smörgåsgrill, men FÖRR i tiden när jag gjorde det mycket så hade jag tonfisk, majonäs, tomat och mycket ost i, det var jätte gott. Ha en skön dag, själv skall jag lägga mig på soffan igen snart, orkar inte vara upp så långa stunder ännu. /Anna-Lena

 13. Åå denna smidiga mat får nog bli dagens lunch! 🙂 Precis som någon över skrev brukar jag köra med tacorester. Eller den klassiska, ost och skinka.. brukar ta av vad som finns hemma. Men gärna med tacosås! Eller johnnys-senap..
  Kram

 14. Varma mackor med kalles kaviar, banan och ost är nog det godaste som finns! Men även ”vanlig” macka med kaviar och banan , mums! Har du inte testat det så gör det genast!! 😉

 15. Hej Victoria!

  Är en gammal trogen läsare på din blogg och brukade kommentera då och då. Har provat många av dina recept och allt är verkligen jättegott! Har velat kommentera sedan du flyttade din blogg hit också men att behöva registrera namn, adress, födelsedata osv känns inte helt bra ärligt talat. Även om jag inte har nån anledning att gömma mej och vara anonym i mina kommentarer. Men nu har jag registrerat mej iallafall. Pga att jag uppskattar din blogg så mycket! Den är bäst helt enkelt och jag kikar alltid in här varje dag, blir inspirerad och planerar vad jag ska bjuda min familj på.

  1. Vad kul att höra att du fortf läser och tack för kommentaren. Den info du lämnat när du registrerat dig är det ingen som kan se (tex adress), inte ens jag! Du kan vara helt lugn att dina uppgifter är i trygga händer. Det är en försiktighetsåtgärd för att hålla borta nät-hat och mobbing som tyvärr ofta förekommer. Många kända bloggare som fått stänga sina kommentarsfunktioner helt eftersom folk inte kan uppföra sig. På bloggfamiljen.se förekommer tack vare denna registrering nästan inget sådant otrevligt! Och det är vi ju glada för 🙂 Jättekul att ”se dig” igen.

   stor kram
   victoria

 16. Jag brukar köpa ciabattabröd när jag är sugen på klämmackor. Jag brukar då ha i salami, brie och gröna oliver. Till det en fräsch sallad och bubbelvatten. Det är gott det!! Snart blir det thaimat i 2 veckor, flyger till Thailand i morgon kväll. Å, vad skönt det ska bli! Har du några bra Thailandstips? Vi ska till Kata beach(Phuket).

 17. Gjorde oxå varma mackor igår hade då brieost och tomater i en och i den andra blev det vanlig ost och pesto. Grymt god blev den med peston i, rekomenderas starkt! Tack för en riktigt bra blogg, får massa bra och roliga mat-tips! =)

 18. Vi brukar vara ”tråkiga” och bara köra ost & skinka i mackjärnet. Men på dotterns 3-årskalas skojade vi till det och lade pesto emellanb ochså och det var vekrligen supergott, om du inte testat så gör det!

  Ska laga din helstekta fläskfilé med råstekt potatis till fredagsmyset….
  kram

 19. Hej
  Jag kan tipsa om lite olivolja med pressad vitlök som röres ihop och bres på mackan istället för för innan det man vill ha på mackan läggs på: Blir väldigt god smak. Annars håller jag med om att ost och skinka är en klar favorit. Gärna med rödlök.

 20. Hej

  Jag brukar stuva champinjoner, har alltid en påse frysta hemma. Fräs först lite shalotenlök, fräs i svampen och red med mjöl, häll på grädde (eller mjölk). Jag brukar ändå ha skinka under stuvningen och ost på och tomat. GOTT!!!!

  Anna E

 21. Såg att jag bstavade helt fel i farten i mitt inlägg, ha ha.

  För övrigt gillar jag din blogg ooch att du är så aktiv i den!

  Kram

 22. Mmm, varma mackor som är så gott, men tyvärr så glömmer vi bort att göra det. Men ett bra tips är gorgonzolaost och rödlöksringar, smarrigt. Annars är västerbottenost en av våra favoritostar, speciellt i matlagning, och med osten har vi kräftstjärtar på varm macka.
  Hoppas du känner dej lite gladare nu!
  Kram Anki

 23. Något som är gott på varma mackor är konserverade, skivade päron som man toppar med en ”gucka” gjord på philadelphiaost och lite grädde.
  Annars så är väl klassikern senap, skinka, ananas, vitlöksost och vanlig ost. Mums!

 24. Jag tillhör en av dom få som faktiskt inte ens äger en smörgåsgrill. 🙂 Jag brukar någon gång ibland göra varm macka i micron med hårdbröd. Jag vet att det låter lite knäppt men jag tycker att det är gott när hårdbrödet blir lite segt. Använder mig då av typ hushållsost och kryddor. 😀 /Anna-Karin

 25. Det godaste jag vet att ha på varma mackor är: ost, skinka och en tomatskiva. Detta toppas sedan med en stor klick Créme Bonjour ost med vitlökssmak. Det blir jättegott när vitlöksosten smälter lite!!!

 26. vet inte om någon har skrivit ner det här eftersom att jag inte orkade läsa igenom alla kommentarer. (du får ju så många! säger hon smått avis) Min mamma gjorde alltid en röra till varma mackor och toast när vi hade rester över. man blandade bara hackad purjolök, hackad smörgåsskinka och mjukost. Det är verkligen supergott och SÅ enkelt.

 27. Enda anledningen till att jag registrerade mig, är för att jag älskar din blogg och finner massor med inspiration i den! Själv försöker jag sköta mina bloggar, men tiden springer ofta ifrån mig med eget företag, 4 barn och husbygge… mm..
  Varma mackor är sååå gott, men vi gör det alldeles för sällan. =)
  Kram Mia

 28. Hej tjejen 🙂 Jag tänker då INTE ha banan på min varma macka. Jag kan inte äta banan… Urk. Jag har alltid bara ost och skinka, men tänkte häromdagen att man vill göra något annorlunda nångång! Jättekul att läsa allas tips och festligt att du tog upp just detta. Ska nog göra varma mackor i morgon till frukost. Är ledig så då kan man ju lyxa till det lite. En polare till mig hade räkost på tub emellan. Tror hon hade lite rödlök också. Helt okej som smaksättning.
  Kram kram.

  1. ja det blev så mycket tips här så man kan fylla en hel kokbok snart 🙂 kul!! ska oxå passa på att testa något nytt. Och endera dan måste jag nog testa den med banan bara för den lät så annorlunda 😉

   kram på dig!!!!!

 29. Min favorit-varm-macka är med smör, rökt skinka, champinjonstuvning (tjock! och gjord på burkchampinjoner), tomatskiva och stark ost. Åh så gott!

 30. Bröd, skinka, ost, tomat och philadelfiaost tycker jag blir allra smarrigast! Hm… kanske dags att plocka fram mackjärnet igen som stått orört ganska länge!

  Jag som är en av dina allra trognaste, vet du vad jag saknar här på ditt nya place? jo en sökfunktion! Eller har jag missat var den finns? Jag brukade jätteofta söka på typ ”fläskfilé” eller ”kassler” så fick jag upp alla dina sådana recept.

  Kram!

 31. Åh, varma mackor har jag inte ätit på flera år! Det låter ju jättegott – måste hem och inventera skåpen efter ett ”mackjärn”.

  Superbra blogg du har här förresten! Gjorde din kyckling + gräddsås i söndags och det blev supergott. Barnen (och maken…) åt såsen som soppa haha

 32. Hej hej!

  jag har läst din blogg ett tag nu och gillar den verkligen=) jag har ju aldrig gett e kommentar så tyckte det var på tiden=) jag är själv en riktig hobby kock och har en liten matblogg hehe. har blivit inspirerad av dina recept flera gånger.

  här kommer mitt bästa tips på en varm grillad macka:

  stora rostbröd (lyxa tror jag de heter) med frön på. philadelfiaost, peppar salami, tomat skivor, ost, och salt, grillkrydda ev lite pizza krydda. mycket gott=)

  ha det så bra! hälsningar Cathrine

 33. Mina två favoriter är:
  *bacon, kantarell och ost stuvning (världens godaste)
  *skinka, ost, tomatpuré och oregano (smakar nästan som pizza)

 34. Det här låter kanske hur skumt som helst men det blir jättegott!

  Till 1 toast behövs:
  2 skivor formfranska
  1 skinkskiva
  1 inlagd päronhalva (på konservburk)
  lite majonnäs
  2 skivor ost

  Lägg skinkskivan på det ena brödet. Skär päronhalvan i mindre bitar och lägg på. Bred över lite majonnäs. Lägg till sist på ostskivorna och det andra brödet. Grilla i smörgåsgrill.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..