Fredagsfavoriten på en torsdag

Satt och kikade tillbaka i arkivet efter inspiration och snubblade över Fredagsfavoriten. Det var nästan exakt 3 år sedan jag åt den, hög tid att laga den igen! Receptet har jag fått av svärmor och ja den heter faktiskt Fredagsfavoriten. Men passar alldeles utmärkt vilken dag som helst 🙂 En krääääämig och god rätt med lite otippad smak. Testa om ni inte gjort det förut!!

FREDAGSFAVORITEN

600g grytbitar av fläsk (skär i lite mindre bitar)
1 msk margarin
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
ca 2-4 dl köttbuljong
1 purjolök
1 röd paprika
1 banan
1 msk margarin
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 200 g paprikamjukost

Bryn köttet och krydda med salt och vitpeppar. Lägg köttet i en gryta, slå över buljongen så det täcker köttet och koka på svag värme i ca 30 min (Häll på lite mer buljong om det behövs under tiden). Ansa och skölj paprika och purjolök. Skär dem i tunna ringar. Skala bananen och skär den i skivor. Lägg köttet i en ugnssäker form. Fördela purjolök, paprika och banan över köttet.

pap2

 Fräs margarin, curry och paprikapulver i en kastrull. Rör ned mjöl och späd med ca 2 dl buljong och grädde. Låt såsen koka några minuter. Tag kastrullen från värmen, rör ner paprikaosten och rör tills såsen är slät. Häll såsen över köttet och sätt in rätten i ugnen 200 grader i ca 15 minuter.

pap3

Servera med kokt ris och sallad till. Såååå krämigt och gott. Och jag är svag för frukt i mat 😉 Micke däremot pillar oftast bort bananen. Tok!

pap4

Jag brukar köpa sådan här paprikaost över disk:

pap1

Redan torsdag, snart fredag. Inte klokt vad veckorna går!! Har börjat kryssa i almanackan för snart är det inte långt kvar tills det bär av till soooooooooolen, längtar så!! Dags att börja skriva små listor snart tror jag, älskar att göra listor 😀 Är det någon som har några restaurangtips (eller sevärdheter etc) på Gran Canaria så kom gärna med dem!! Vi ska bo på Sunwing Arguineguin så gärna där i krokarna. Tack!!

Ha en skön dag!!!

 1. såg ju kanongott ut, mums!!:-)

  inget avis på att ni snart åker söderut!! själv får man snällt vänta ett par månader till;-)

  ha en bra dag!

  // kram grannen i det vita huset, hihi…

 2. Det här receptet minns jag. Jag lagade det då och har faktiskt inte gjort det sedan dess jag heller, fast det var jättegott! Mannen här hemma är likadan som din..dvs petar bort bananerna! Tokstollar! 🙂
  Härligt med solresa. Det skulle inte vara helt fel så här års! Kramar

 3. Jag tillhör väl också de som kallas tokstollar då. Kan inte med bananer i mat. Lyckost dig som snart ska ut och resa. Jag kan väl få hoppa ner i din resväska?
  Kram

 4. vad är det med männen! Min är likadan!!! Pet-pet!!

  Synd att det inte var Teneriffa ni skulle till. Var där i november. VÄldigt många bra restauranger!! Längesen jag var på Gran Canaria men kommer ihåg att Puerto Mogan var väldigt mysigt med många små mysiga restauranger.

 5. Var där vi med fast nu var det en massa år sedan… men vi hamnade på en härlig restaurang med en fantastisk utsikt. På den tiden var maten klart godkänd och pizzorna mycket fina 😀
  Vi gick upp på ”berget” och höll oss till vägen närmast havet och sprang på den av en händelse. Ni ska inte gå åt Puerto Rico hållet utan det andra. Kan vara värt att prova – om den finns kvar, men som sagt utsikten var härlig på kvällningen så jag kan inte tänka mig att restaurangen har försvunnit även om den säkerligen har bytt ägare!
  /Sussie

 6. När vi bodde på det gamla Sunwing Playa del Ingl´ss Så var vi på en suuuper bra Tapas resaurang. Har dock inget minne om vad den hette. Kommer bara ihåg att man inte gick neråt mot stranden utan uppåt mot ”bergen” till… sorry… Ska kolla lite på nätet återkommer kanske… 😉

 7. Hej , vi var där för två år sedan med två av barnen .. kanon ställe , ena grabben lärde sig simma för vattnet i polen var ju salt så han nästan flöt ….

  Vi gick upp för berget … alltså till den stora vägen och tog vänster sen var det kanske 150-200 m så var det en mysig restaurang som hade en terass så man såg ut över havet .. jätte mysigt .. 8jag tror det var där de kallade starnden för den svarta stranden inte så långt bort som den som de kallade vita stranden …

 8. Hej!
  Härlig mat =D Sitter precis och kikar efter något smaskigt recept med torsk. Har en lite ledsen fänkål och några jordärtskockor i kylen också som jag inte vet ad jag ska göra med. Knepigt! 😛
  Såg att du ska till Sunwing Aurguineguin. Åh jag var där i somras med min syster! Underbart.
  Särskilt maten. Vi fastnade för en speciell restaurang (som gjorde att vi åt där 3 kvällar av 6.. 😉 som serverade den mest troliga färska fisk. Los Canarios. Det är gudagott =)
  Åtminstone fiskrätterna som är både prisvärda och stora. Så fasen missa inte den restaurangen =) Om ni äter där, så släng gärna iväg ett mejl när du har tid . Vore kul att höra vad du tyckte =)
  Varma hälsningar Malin

 9. Hej!! Vill börja med att tacka för en kanonbra blogg 🙂
  Jag var i Aurguineguin förra året, det är ett ganska litet ställe med mycket lokalinvånare.
  Finns flera bra restauranger, men ni får gå en bit från hotellet och ner till den gamla hamnen för att hitta dessa. På vägen dit finns en underbar modern liten tapasrestaurang som är kanon! Den heter Montecristo, och ligger på Calle La Lajilla. Ett litet tips från mig 😉 Just det… ni MÅSTE åka till Anfi Beach, perfekt för barn!! Stranden vid hotellet är ingen höjdare tyvärr. Det tar ca 20-30 min att gå till Anfi, annars ca 35 kr med taxi 🙂 Kram!

 10. Åh läste precis igenom kommentarerna. Puerto de Mogan. Jag var där som 15åring med mamma och morfar och det var jättemysigt och god mat! Men detta receptet alltså. Det brukade vi laga varje nyår när vi var små. Vi serverade det med jordnötter, ris och sallad. Men jag är en av dom petar bort bananerna är jag rädd, dom är så mosiga och söta. Men guud, det är ju såå gott, ska lätt laga detta snart (dock använde vi fläskfilé som vi helstekte och skar i skivor, passar perfekt)

 11. Åh, Sunwing Arguineguin är ett av mina favorithotell! Har nog varit där 8 ggr, nu är det dock flera år sen och de har renoverat hela hotellet. Deras A la carte restaurang/grill utomhus gjorde underbar lasagne i små ”lerformar” i sån där riktig ugn. Haha! Jag var rätt liten då så minns bara det, du förstår nog vad jag menar. Den måste du pröva om de har den kvar på menyn 🙂 Vet en bra italiensk i Playa del ingles köpcentrum också men kan inte säga namnet, den låg en våning upp iaf. Jag ska åka till Gran Canaria om några veckor, men vi ska till Playa Taurito, ett all inclusive hotell där men ska ta bussen bort till Arguineguin när det är marknad där 🙂 Trevlig resa!!

 12. Det både låter gott och ser gott ut!! Min man och barnen är inte heller så glada för varm banan..men jag älskar det och helst i Flygande Jacob! Här är värsta sjukstugan idag då vi alla fyra är brakförkylda och Micke enl han själv..helt döende:)
  Nu ska jag trotsa bacillerna och gå en runda..de har lovat 10cm mer snö här i Skåne idag..som om vi inte har nog med snö! Hade gärna följt med er i väskan till varmare breddgrader!
  Ha en fin torsdag och trevlig helg!!
  Detta åt vi precis till mellis och är en snabb variant av äppelkaka!
  Snabba äppelkakan 4p
  3 stora äpplen
  kanel
  socker
  ströbröd
  flytande margarin
  Ugn:225*
  Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg hälften i en smord form..strö på kanel, socker, strö bröd och ringla över lite flytande margarin. Lägg på resten och gör lika dant. Grädda mjuk och gyllene ca 20 minuter. Servera med glass, grädde eller vaniljsås!
  KRAMIS
  Birgitta Regander, Hörby Skåne

 13. Det såg inte helt fel ut det där:)
  Min absoluta favoritrestaurang på Gran Canaria är Big Horn steakhouse i köpcentrat i Puerto Rico. Där väljer man sin mat på en liten ”blankett” där man kryssar i hur man vill ha köttet stekt, hur mycket man vill ha, vilken potatis, tillbehör m.m. Fantastiskt gott och väldigt trevlig personal! Om ni tar en tripp till Puerto Rico är ett besök där ett måste:) Trevlig resa:)

 14. Åh ni ska bo på samma hotell som vi bodde på 🙂 Du måste va med på vattengympan varje dag 12.30 hihi! (Kanske annan tid nu iofs.) Jag kan rekommendera en fiskrestaurang borta vid Puerto de Mogán men det är ganska långt att åka om jag inte minns fel. Kommer banne mig inte ihåg vad den heter bara 🙁 Ska fråga sambon om han kommer ihåg. Men åhh jag är så avis. Vill oxå tillbaka dit igen! 😉 Vi var oxå i Puerto Rico och åt en gång på en uterestaurang eller hur man säger… men då kom det massa transor och delade ut flygblad – jag bara skrattade men personalen blev skitarga… Aja, dom trodde väl dom skulle skrämma iväg gästerna 🙂 Men… ska fråga sambon iaf om han minns.

  Kram!

 15. Läste oxå nyss igenom lite kommentarer och Anfi Beach ja… gå gärna dit. Det är supermysigt… men… ni har varit där förr om jag inte minns fel va?? I Arguineguin alltså. Men… om ni inte provat strandpromenaden dit (utanför hotellet) så gör gärna det. Jättehärligt och det finns oxå en del härliga restauranger längs vägen på båda hållen.

 16. Som andra har nämnt här kan jag också tipsa om Puerto Mogán, otroligt mysigt! Och om man går så långt bort man kan komma från stranden, innan man kommer bort till själva småbåtshamnen finns det ett ställe som heter Café Mozart och där har de de godaste pannkakorna! Favoriten är två stora pannkakor med färska jordgubbar, grädde och glass. En sån till lunch och så står man sig hela dagen… Vi ska åka ner 13 mars, det kommer garanterat bli ett besök där då. 🙂

 17. Arguineguin…där var jag och min familj för tre år sedan, men vi bodde på hotellet bredvid sunwing…MEN vi var på Sunwing en kväll, för det var nämligem melodifestivalsfinal (i maj) när vi var där och då sände dom den på hotellet! =) Så vi var där o hejade tillsammans med alla andra svenskar! Det var kul!
  Minns att vi var flera kvällar på en resto prcis längs havskanten, men minns inte vad den hette. Man gick bara längs kanten mot byn och så låg den ganska högt med värsta utsikten endast ett 100 tal meter från erat hotell…ska se om jag kan hitta någon bild…
  När åker ni?
  Kram

 18. Ett måste: Åk till Tauro. Ligger efter Puerto Rico mot Perto Mogán hållet. Där ligger en supermysig inhemsk restaurang. Vet inte vad resturangen heter, men alla guider vet garanterat vilken resturang jag talar om. Supergod mat, till efterätt testa deras mexikanska kaffe! Eld och lågor kan jag garantera :)(Boka bord om ni vill dit!!!)

  I Arguineguin i deras lilla center (minicenter)finns en resturang som heter Marino Chico, ser inte för mkt ut, men mkt god och fräsh mat!

  Sen är Los canarios bra, som andra rekommenderat..men när de har mycket folk kan det bli lite slarvigt. Men god mat brukar man få till slut! (Boka bord om ni ska dit)

  Tapas finns mkt i hamnen i Arguineguin, ngt att testa!

  I Puerto Rico kan jag rekommendera Amadeus i Europacentret. (Boka bord)

  Du kan gärna få skriva i bloggen vilka restauranger ni testar osv, så man får veta vad du tycker 🙂

  Mvh/ Anne

 19. ska bege mig till affären för att köpa ingredienserna, ska laga detta till kvällen!!!

  härligt att åka utomlands!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..