LCHF

Blev ju skräpmat, goda drinkar, snacks och glass hela veckan lång så man rullade nästan av planet. Usch mår inte alls bra av att äta för mycket kolhydrater, så nu blir det LCHF ett tag här framöver. (LCHF = low carb high fat, dvs lite kolhydrater men mycket fett) Jag äter ungefär som vanligt men utesluter bröd, pasta, potatis och ris. Och godis och kakor 😉 Fast just den där sista biten brukar jag inte vara så strikt på, men några dagar ska jag iallafall försöka vara det så jag är på banan igen.

Om ni inte vill äta enligt LCHF är det bara att lägga till de tillbehör ni vill ha (pasta/ris/potatis) som vanligt, ni behöver inte göra om recepten. (och vill ni ha smalare rätter så byter ni till lättare produkter osv, men det där vet ni ju redan.. )

Till lunch blev det en snabb kycklinggryta som går på ett kick! Till en portion behövs:

1/4 grillad kyckling, rensa och skär i bitar
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl creme fraiche
1 msk pesto (hemgjord eller köpt)

Stek kycklingbitarna i lite smör. Tillsätt grädde, creme friache och pesto. Låt puttra en stund så allt blir varmt. Servera med en avokadosallad. (Pasta är annars gott till!)

pesto

Är ni fler som äter LCHF eller har testat det någon nång? Vad tycker ni?? Personligen är det den enda ”diet” som passar mig, eftersom man får äta allt jag älskar som ostar, kött, såser, sallad, ägg, bacon, skaldjur, lax osv osv. Och sen mår jag så mycket bättre och slipper godissug och humörsvängningar 🙂

 Kom gärna med tips på goda LCHF-rätter!!

 (ny kategori ”LCHF” finns numera!)

 1. Men Victoria!! Du som är så smal och snygg!:-)) Men bra för mig att få lite bra recept nu inför varvet, hihi….

  Har du lust och promenera nåndag så hakar jag gärna på, jag måste kombinera löparpassen med promenader då mina knän inte pallar att springa för mycket på asfalt! Längtar till jag kan springa uppe i marka!! Ses imorrn, skoj!:-)
  Kramkram Brita…

 2. Jag tycker också att LCHF passar mig bra. Jag tycker inte ens om ris och pasta och potatis saknar jag inte särskilt mkt. Bröd kanske jag fuskar med nån gång ibland för att det går lite snabbar att ta en smörgås till frukost än att laga omelett, men då tar jag gi-ruta eller dinkelbrödet du tipsade om.

  Något som jag brukar göra ganska ofta är tacogratäng. Det blir som lasagn nästan, fast utan pastan.

  500 g köttfärs
  En burk crème fraiche
  En ask Philadelphiaost
  Taco kryddblandning
  En burk tacosås
  Purjolök
  Paprika
  Ost

  Stek köttfärsen med kryddblandningen.
  Blanda ihop crème fraiche och philadelphiaost, bred ut i en ugnsform.
  Häll över köttfärsen och burken med tacosås.
  Hacka grönsakerna och strö över dem över köttfärsen. Toppa med ost och in i ugnen.
  Cirka 200 grader tills osten är smält och börjar få färg.
  Servera med sallad (och guacamole) vid sidan om.

 3. LCHF är den metoden som också passar mig bäst eftersom jag gillar feta såser och ostar etc. men det är svårt att avstå från potatis, pasta och framför allt bröd. fettet gör att jag håller mig mätt mycket längre än om jag skulle ”banta” med viktväktarna som jag för övrigt jag tar helt avstånd ifrån eftersom det större delen av deras kost går ut på att äta mycket kolhydrater=socker och mycket lightprodukter vilket har bevisats så många gånger att det är skadligt för våra kroppar. men enligt mej får andra äta vad dom vill, använda den metoden dom vill för att må bra och gå ner i vikt bara jag slipper viktväktarna. något som jag äter ofta till frukost är bacon och avokado för det är så god kombination.
  jag brukar steka ett halvt pkt bacon och sedan ta ta en hel avokado,paprika, gurka, salladsärtor, jag skär grönsakerna och avokadon och lägger på det stekta baconet, kan även ibland ta lite av baconfettet och ringla det över avokadon det är jätte gott! ett annat tips är att spara baconfettet i en burk och ställa in i kylen och ta en klick av det när du tex steker fisk eller biffar, kött det blir en jätte god rökig smak!
  kram catharina

 4. Ja du känner ju till mina varv fram å tebax men jag håller faktiskt med dig.. att det finns inget enklare sätt att ”dieta” än att bara skippa ris, pasta, potatis, spannmål och sedan socker.
  Jag kallar ju det LC för jag tycker inte om ”religionen” LCHF och sedan äter jag sällan så mkt fett som 70% som det ska vara i LCHF.

  Man behöver liksom inte tänka så mkt, eller räkna och man får snabbt bukt med sockersuget.´
  Enda gången jag lyckats hålla vikten under en semester var ju i somras när jag åt ALLT, bara det att jag skippade kolisarna.

  Puss på dig smal-berta!

 5. Jag önskar att den dieten skulle funka.. Den verkar ju så effektiv – åtminstone på godissug…

  Men jag fullkomligt älskar potatis. Skulle kunna äta bara potatis.. Så därför funkar LCHF några dagar bara – sen blir jag som tokig och ”trycker” i mig potatis i någon form..

  Jag kör VV nu och då får jag ju äta allt – men inte alltid… Än så länge funkar det.

  Vägning ikväll igen!!
  Kram

 6. Jo jag har testat LCHF (fast inte superfett) och tycker att det funkade ganska ok den gången förutom att jag fick ont i magen. Gissar på att det var de tunga äggfrukostarna som jag reagerade på. Har du förslag på low carb frukostar som inte innehåller ägg tar jag tacksamt emot sådana förslag!!

  1. Äter enl GI och det fungerar bra för mig , jag äter keso och skinka till frukost alt ett ägg och en avokado. Lätt att fixa och slinker lätt ner!

 7. många jag känner som äter LCHF har problem med fruktosten, många tycker det känns konstigt att äta ägg och bacon till frukost.
  mitt tips är: ät yoghurt 10% fett, det är den där youghurten som är i en stor hink tror det är grekisk youghurt. ta sedan lite färska bär typ hallon, blåbär som är relativt lågt med kolhydrater, och lite krossade eller hela linfrön! jag personligen gillar det inte är för surt för min smak. har ni inte hört talas om Opsie bröd??
  det är ett bröd utan mjöl och är jätte gott du kan bre på smör och ha fet ost och andra pålägg. ska leta fram receptet, återkommer

 8. här ät receptet på LCHF bröd även kallat Opsie nånting! c:a 20 st runda bröd

  Ugn 200 grader

  6 ägg delade i vitor och gulor var för sig
  1/2 tsk salt
  1 msk fiberhusk (det finns på Ica där torkade bönor och typ glutenfria livsmedel står. det är en liten påse.
  1/2 tsk bakpulver
  200g naturell philadelphia ost (den feta sorten, ej light)
  6 msk krossade linfrön

  Vispa äggvitorna riktigt hårda och torra c:a 5 min. fortsätt vispa äggulorna i en annan bunke nästan lik länge tills smeten blivit ljust gul och fluffig. tillsätt osten och fiberhusken och salt i gulorna och vispa helt slät. VÄND FÖRSIKTIGT ihop vitorna i ägg och ost smeten- vispa INTE använd slickepott och vänd med stora rörelser. tillsätt linfrön och bakpulver. klicka ut på bakplåtsklädda plåtar (det får plats 6 st per plåt. lägg på valfri topping. grädda i c:a 15 min eller till ytan är gyllenbrun. ha koll på ugnen det kan gå fortare än 15 min beroende på ugn.

  topping: flingsalt ,olja, rosmarin, oregano, vitlökspulver, sesam och vallmofrön, malda brödkryddor. jag personligen tyckte det blev för salt när jag toppade bröden med flingsalt tyckte det räckte med det salt som var i smeten.
  bröden kan förvaras i kyl upp till en vecka, vet ej om de kan frysas har aldrig provat. går att rosta brödet. detta bröd funkar bra som hamburberbröd även fast det är tunt. som vanliga mackor med smarriga feta pålägg, ost, salami, avokado,ägg feta röror mm. en del tycker att har en lite konstig konsistens och andra tycker att det är hur gott som helst, eftersom många saknar just bröd när man äter enligt lchf metoden.
  hoppas ni gillar det

 9. Åh vad kul att du ska börja blogga lite LCHF-mat! Jag satt faktiskt på jobbet idag och funderade över vad jag skulle käka och tänkte då att det vore ju smidigt om du lade in något sådant recept då och då. Jag är ju ändå in och tittar på din blogg varje dag! 🙂
  Själv så började jag äta LCHF för knappt en vecka sedan och än så länge så funkar det riktigt bra. (Även om jag fuskade i helgen)

  1. Vad kul att det funkar bra!! och mina recept är oftast såna att de går att äta som LCHF:are bara man tar bort ris/pasta/potatis, använder alltid fullfeta produkter etc.

   Lycka till!!
   kram

 10. Alla dessa dieter!! Är inte mycket för det. Försöker äta lite mindere och röra på mig istället. Skulle sakna så mycket! Men vore behövligt/roligt att testa. Detta är nog en diet som skulle funka. Pestokycklingen ser ju gooo ut!!

 11. Jag har också hamnat i LCHF-träsket, men jag är inte så strikt. Nu ikväll hade jag t ex mjölk istället för grädde i blomkålsmoset, och så har jag ätit en banan idag eftersom det blev helt fel med lunchen. Men det är ganska häftigt att man inte blir hungrig!

 12. Kul! Ser fram emot tips. Jag har just kickat igång med ”GI”, är inne på andra veckan. Detta är en diet som funkar för mig iallafall. Dessutom mår jag bra av den, magen mår bättre, jag är piggare och sällan huvudvärk.

  Svårast är frukosten och mellanmål om man blir sugen på något. Hoppas du kan komma med lite tips där du som är så påhittig.

  Vilken härlig semester ni verkar haft! Hade inte varit helt fel med lite sol och bad nu. Men skönt att våren äntligen är på väg.

  Kram och ha en trevlig vecka!

  1. Precis samma här, MÅR så mkt bättre!! Ingen huvudvärk, humörsvängningar, ständigt godissug och knepig mage, allt är som bortblåst när jag håller mig till LCHF och man mår som en ny människa! 🙂

   Kram Victoria

 13. Hej! Har tyvärr inga bra tips, har inte kommit igång ännu! =/ Men, kanske kan få lite inspiration nu! Men jag har en fråga till dig (eller någon annan vänlig själ =) )! Jag gjorde kalvstek till middag idag. (Det blev supergott! *stolt* ) Men, det blev sååå mycket över. Vad gör jag med det? Finns det något gott att göra med ”resterna”? Blir matlåda till mannen, men ändå massor kvar. Så vad gör jag???

 14. Halkade in här hos dig och blev överraskad när jag hittade en bra blogg. Härliga semesterbilder! LCHF har jag provat av o till. Mår mycket bra av det men tyvärr rör sig inte vågen som jag vill 🙁 Magen mår mycket bättre. Tycker det är lite ensidigt i längden så jag ser fram emot recept o inspiration här hos dig!

 15. Jag har oxå precis börjat med GI, så hoppas på fler liknande recept! Jag gjorde kycklingen med soltorkade tomater o spenat häromdan, åh så gott det var. Har kört GI förut oxå o märker att min mage mår mycket bättre då jag äter mindre kolhydrater. Plus att jag är piggare. Ser fram emot fler nyttiga recept! 🙂

 16. Yippiiee! Du vet vad jag anser om detta. Tack och bock, nu har vi veckans måltider kirrade!

  Hoppas ni hade en finfin semester! Kram på dig och hälsa hem

 17. Hej

  Fina bilder! Det är sååå skönt att vara utomlands, vilken bra blogg du har, helt plötligt har jag värsta vardagsmiddagarna. Har alltid gillat att laga mat och baka. Men nu har jag fått ny energi, så härligt med positiva människor. Har aldrig testat denna diet, är det så enkelt som alla skriver, är det inte nått mera man ska tänka på. Vill ha alla tips, är sååå trött på mina extrakilon.
  Kram Kram

  1. Googla lite om LCHF så kommer du till en massa bra sidor med info. Det är faktiskt väldigt lätt!! Bara att skippa kolhydraterna och ösa på med feta produkter i stort sett 🙂 Gott och effektivt, nästan för bra för att vara sant 🙂 och det allra bästa är att man mår så bra!! (att man går ner i vikt är bara bonus 🙂 )

   Kram!!!!

 18. Kanon!! Grattis, kan jag bara säga 🙂 Har aldrig mått så bra som på LCHF-kosten. Fantastisk energi, bra sömn, inga hormonbesvär, vacker hy/hår och frisk kropp… Det är nästan bara en bonus att man går ner i vikt.

  Vet att det kan vara svårt att sluta med sockret för många, men jag skulle verkligen vilja ge er rådet att avstå helt. Det tar ett par dagar/en vecka så försvinner sötsuget och man mår så mycket bättre utan.

  Kan varna om att de flesta brukar bli rätt trötta första veckan på LCHF. Det är kroppen som arbetar för att bli av med alla gifter. Dock när det är över så brukar de flesta uppleva att de får en rejäl energi-boost!

  Brukar googla rätt mycket recept. Har tex hittat en hel del här:
  http://noweightgain.com/
  och:
  http://www.lchfmat.com/

  Tips är att tänka på vilken mängd protein vs fett vs grönt man behöver för att kroppen ska orka/inte bli övermätt.
  Jag brukar använda rätt mycket frön som fett och rosta dom med olika kryddblandningar. Pumpafrön med kanel, kummin och cayennepeppar tex. Jättegott.
  Ett annat tips till frukost är att äta havre/sojamjölk med havregrynsgrön, banan och kanel. Strö lite kokos över som fettkälla.
  Som mellanmål brukar jag oftast ha med mig en bit fetaost (ca 50g) och ett gäng oliver (och ev en morot eller ngn annan grönsak om jag behöver något mer) i en liten låda i handväskan om det skulle behövas 🙂

  Lycka till!

 19. Jag går inte ner i vikt av LCHF men har iofs inte så många extra-kilon heller men jag tycker också att jag mår bättre och som flera skrivit, att man inte alls blir hungrig på samma sätt som när man äter kolhydrater. Dessutom är det enkelt även om familjen vill äta ”vanlig” mat, jag tar bara sallad eller valfria grönsaker istället för potatis/ris/pasta.

  Tummen upp till LCHF-kategorin alltså! 🙂

 20. Åh vad bra med LCHF! Efter att lill* bebisen kommit så blir det diet och jag tror minsann detta är ett bra alternativ för mig 🙂

 21. Hej, jag brukar göra en västerbottensostpaj utan skal och lägger det istället i en ugnsfast form, innan jag gräddar den rör jag ner färdig köttfärssås för att få den mer mättande. Gräddar den tills den tagit ihop och serverar med en sallad och en sås på creme fraiche, sambal, fransk senap, vitlök, salt och peppar.

 22. Jag provade LCHF förra året och gick faktiskt ner 4,5 kg på 1 månad. Men jag blev dessvärre rent ”kass i bugen” (kass i magen) som vi säger här i Skåne 🙂 Dock så tror jag att det KAN ha haft att göra med att jag drack rätt så mkt läsk (Pepsi Max) då oxå. 40% grädde, läsk och LCHF-vänliga desserter osv var ingen bra kombo. Nu är jag för rädd för att prova igen men känner ändå ett sug att testa. Men jag ÄLSKAR att baka och jag älskar BRÖD. Ris och pasta äter jag inte så mkt ändå men just potäter gillar jag. Iofs kan man nu välja Low Carb-pasta så det hade jag ju inte behövt göra avkall på men potatisen vill jag gärna ha. Och choklad hihihi. Aja, man kan ju testa så smått för att se om det hade gått. Nåt jag faktiskt minns är att jag under den månaden inte kände mig så uppsvälld som jag annars gör. Och allt det feta gjorde att jag nästan aldrig var hungrig och mitt natteätande försvann haha. Kul att du skaffat en LCHF-kategori. Gissar på att där kommer hamna många goooa maträtter 🙂

  Vad är det som gör att du drar ner på kolisarna om jag får fråga? Sorry, LÅNG kommentar hoppas jag inte tråkat ut dig 😉

  Kram!!

  1. Jag drar ner på kolisarna för att jag MÅR så mkt bättre så!!!!!!!!!! precis som du, inte uppsvälld och sen slipper jag sokersug och att vara hungrig, slipper huvudvärk och blodsocker bergodalbana osv.. hela jag mår helt enkelt bättre utan för mkt kolhydrater 🙂 ( och sen är det ett effektivt sätt att bli av med extrakilon som smyger sig på i bland)

   kram!!!

 23. Detta låter ju cokså som en super god rätt..och snabb o enkel!
  Är så glad att jag hittade din sida, jo jag höll på med LCHF för typ ett år sedan..men magen blev inte vad den borde efter ett tag..fick otroliga magknip o så. Men ner i vikt gick jag ju 🙂 och jag tyckte också att det funkade bra just för att man kan äta så mkt, saknade inget speciellt liksom.
  Tänkte försöka mig på det igen..men inte käka lika strikt utan lite pasta eller potatis ibland men skära ner på det radikalt o inget godis, kakor mm..

 24. Vilket bra tips. Har läst om den här dieten lite på olika ställen, men jag tänkte att man måste göra det till en livsstil. Ska prova på i ngr dagar med då o se om det funkar på mig 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..