Finporslin till fest och vardag

Har ni något ”finporslin” som ni bara använder vid finbesök och festligare tillfällen? Jag älskar fina tallrikar och har många färger och former. Oftast använder vi IKEAs365+ tallrikar (förrätt & huvudrättstallrikar) av dem har vi massor!!! Bra när man är många oxå. Men sen har jag blandade färger och former på tallrikar från Mateus som jag bara älskar att blanda och mixa.

Och sen till ”finservisen”. Min mormor jobbade i porslinsaffär så under min uppväxt fick jag mååånga hårda paket i julklapp. Inte kul alls tyckte jag , men jättekul tycker jag nu som har en hel servis i underbara Royal Copenhagen,  i serien Vifte Hvid. Givna att duka med till finmiddagar och festliga kafferep men i bland behöver man sätta lite guldkant på vardagarna så då åker en och annan tallrik fram och det smakar alltid extra lyxigt när jag äter på dessa!! 😀

laxx

De fina glasen med guldkant är köpta på Finrummet i Örebro

De fina glasen med guldkant är köpta på Finrummet i Örebro

Gårdagens middag blev ugnsbakad lax med citron, wokade grönsaker, skagenröra och hollandaise.  Och den extra kryddan, en lyxig tallrik 😉 Gott!!!!

 1. Vi har mest IKEA glas och porslin hemma..där får man mkt för lite pengar. När vi gifte oss 2003 så köpte vi alla glas till festen där..allt från snapsglas till likörglas. Sen har Micke en Kunglig Dansk kaffeservis som är handmålad med HC Andersen motiv..vi vågar inte använda den så den står i ett vitrinskåp:)
  Önskar mig en riktigt fin och tidlös komplett service med rubb o stubb, men inte hittat ngn. Tycker det är roligt att duka fint!
  Ikväll blir det grillpremiär med fläskfiléspett, ugnsbakade rotfrukter o massa annat gott:)
  Vi har +12grader idag och det är alldeles ljummet ute:)
  Ha en trevlig helg!
  KRAM
  Birgitta i Hörby

 2. Har lite delade meningar om ”fin”porslin och vardags porslin. Har iofs inte så mycket bjudningar. Tycker att man kan ha lagom fint poslin alltid. Är allergisk mot att gömma undan saker som bara ska plockas fram ibland. Som min mamma har. Nu tycker hon det är för fint för att användas. Jag har snarare finglas och vardagsglas. Har ett finporslin som jag fick när jag var liten som jag undrar om jag kommer att använda någongång?!

 3. Jag drömmer om Mateus i flera färger!! Men vi har köpstopp hemma – på allt! Just nu sparar vi alla pengar till vår lyxkryssning som vi ska göra i oktober.
  Sedan tidigare har jag Ulrica Hydman-Valliens, tulpanserie, som jag älskar och använder så ofta jag känner för det. Ett tag använde jag den som ”vardagsporslin”. Men i våra köksskåpar står numera IKEA som i så många andra!!

 4. åhh har sett Mateus nyheter, bla ett jättefint fat med fjärilar! Vi har ett fint men billigt porslin till vardags, vit spegel med svart bräm, samt svarta Höganässkålar och uppläggningsfat. Vi har Corona från Rörstrand som finporslin men mattallrikarna går inte in i våran diskmaskin så vi använder det inte så ofta som jag skulle vilja. Jag vill inte bli som mamma som bara använder finrummet och fintallrikarna vid högtidliga tillfällen…

 5. Jag har sådan finporslin som jag fått under hela min uppväxt och nu är jag så innerligt trött på dem. Gillar dem inte alls 🙁 Tråkigt vardagsporslin har vi också i stengods från IKEA men det blir nog inget nytt förrän vi gjort iordning i köket.

 6. Jag har ochså samlat en finporslinserie som barn, tyckte inte det var kul då, destor roligare nu. Vi använder det i stort sett alltid när vi har middagsgäster eller vill pimpa upp en helgmiddag extra här hemma.
  Detsamma är med finvinglasen…

  Gillar ochså Mateus porslin, har ”skrivit” upp det på mn önskelista inför min 30-årsdag 🙂
  Som vardagsporslin har vi en rätt enkel, (som jag är tröttnat på nu, för den har hängt med under de snart 10 år vi bott ihop, vill ha IKEAS 365 istället :-)) från Orusts alldeles egna ”Ullared”, Göksäter.
  Har du”vägarna förbi” där ska du definitivt kika in där dom har massa fina värmeljus, tyger,+ anant i heminredningsväg.

  Ha en bra helg!
  kram

 7. Jag saknar finporslin! Har visserligen höganäs trekantiga tallrikar, men fina, tja, nja…jag drömmer om fint porslin i lite olika stilar att blanda helt fritt och vilt! Men kanske ändå med ett litet tema på något sätt.

 8. Åh, vilken fin servis! Jag önskar att vi hade lite fina tallrikar, men vi har bara gamla trista höganästallrikar, i olika färger… Vet inte varför, men jag har aldrig prioriterat att köpa porslin, av någon märklig anledning tycker jag att det är roligare att köpa tex påslakanset. 🙂

  Du, jag har ett litet önskemål om vad du ska skriva om här i bloggen… vi ska ha konfirmationsfest här hemma i början på maj och jag har ingen aning om vad vi ska bjuda på. Har inte funderat så mycket ännu, men tänker att du säkert ha superbra tips på försommarbuffé som passar gammal som ung? Tror att vi kommer att ha ca 20 gäster.
  Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..