Sega kolakakor och vackra blommor!

I går fick vi fikabesök efter dagis av Linda, Noel & Alba. Olivia längtade så mkt så hon ville springa och möta dem på vägen (de bor i samma område) och sprang så fort som benen bar, och även lite fortare än benen bar så hon ramlade och skrapade sig på handflatorna. Lilla stumpan! Hon blev dock glad igen så fort hon fick syn på Alba & Noel 🙂

Jag svängde i hop världens enklaste snabbkakor att bjuda på, sega kolakakor. Det doftar så himla gott när man bakar dessa! Testade att smälta smöret denna gång, men degen blev lite svårarbetad så nästa gång kör jag nog med rumstempererat smör som vanligt. Men har man bråttom så funkar det! Dessutom råkade jag ha dem inne i ugnen lite länge så egentligen föredrar jag dem lite ljusare än så här. Men man kan ju inte lyckas jämt 🙂

ca 20-30 kakor
100 g smör, rumstempererat
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda allt i en bunke och knåda i hop det till en deg. Dela degen i två bitar och forma två avlånga korvar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med fingrarna. In i ugnen, 175 C, ca 12-15 min. Ta ut plåten och skär kakorna på snedden.

sir1

sir2

sir3

sir4

sir6

sir7

Olivia & Noel <3

Av Linda fick jag dessa UNDERBARA tulpaner och gulligt grattis(till jobbet)kort! *TACK*

Av Linda fick jag dessa UNDERBARA tulpaner och gulligt grattis(till jobbet)kort! *TACK*

Vissa kallar dem kanske sirapskakor? Eller säger ni kolakakor? Det finns nog ingen som inte testat dessa i allafall?, och har ni inte bakat egna så testa för det är verkligen superenklet och bra att ha i frysen!

 1. Mums..är så sjuukt gott med kolakakor..som jag kallar dem..jag hade i lite ingefära sist jag bakade sådana och det var ännu godare..om man gillar ingefära!! Vilka ljuvliga blommor du fick och hoppas verkligen jobbet blir som du förväntat:)
  I Arlas recept ska man ha 1 tsk ingefära i också..recept finns på http://www.arla.se
  Ha en härlig dag och helg! Själv sitter jag ute och solar nästippen, ska snart hämta Nellie i skolan, ska em-fika hos en väninna och sen steka kycklinglår i ugnen..recept hittar du på min matblogg ikväll!!
  kram på er
  Birgitta i Hörby

 2. Vad gott!! Jag kallar dem kolakakor.
  Jag såg att du hade ”fuskat” lite också, det såg ut som kanelgifflar på fatet 😉

  Såg du vad jag menade med E i förra inlägget? Jag stod och pratade med henne när du kom.

  Ha en bra dag i det mulna vädret!
  Kram

 3. Massa GRATTIS (härinne oxå)

  Kolakakor kallas de där godingarna hemma hos mig. Min pappas favoriter. De är så bra för de är så enkla och sååå goda.

  Receptet på pajen kommer, har problem emd kamerasladden än så länge. Har 3 pajer stående i kylen är på jobbet nu, som skall bjudas på till em fikat idag 🙂 Vi får se om de blir poppis.

  Kram
  Åsa (smultron)

 4. Hejsan .. och grattis till jobbet .. Så konstigt igår eftermiddag bakade jag två satser med dessa kolakakor som jag hade med mig på en av mina grabbars föräldramöte på skolan ..

  Jag använder mig av exakt samma recept fast jag gör 3 rullar så de blir lite smalare och framförallt tunnare .. så de blir mer sega och knäckiga .. så otroligt goda .. och lättgjorda ..

  Det där med rumsvarmt smör .. jag kör alltid i 15-25 sek i micron så det blir mjukt .. blir perfekt då även om man har bråttom…

  Må gott Anna

 5. Tack för inspirationen, jag som INTE kan baka;-) Har nu slängt ihop lite kolakakor till Isac kommer hem:-))

  Vad gulligt av Linda!! Blommorna är bedårande!!

  //Kram grannen numera Leila 2, fniss…

 6. Victoria, vet du vad… Jag klarar inte av att gå in hit under detoxkuren. Blir helt galen när jag ser alla kakor och gott!

  Gillar ni soppa? Vi lagade en butternut soppa igår som var helt oslagbar!
  Lägger upp recept i bloggen under kvällen,

  /A
  http://www.maxiander.se

 7. Åt just såna kola kakor i helgen (tycker dom är super goda) och undade just om jag skulle klara av att baka såna själv. Och som på beställning kommer ett recept på dom. Tack säger jag bara! Här ska bakas både kolakakor och banankaka i helgen. 🙂

 8. Tror mamma kallade dem sirapskakor men jag säger nog kolakakor nu. Leila har ett recept med solrosfrön på som jag gjort någongång. Supersmaskigt!! Sött o gott!!!

 9. Kolakakor är favoritkakor. Fast de brukar inte räcka så länge. Degen är också jättegod, sedan är de också jättegoda att nalla av direkt ur frysen. Så man får skynda sig hemma hos oss om man vill hinna äta några.

 10. Sirapskakor kallar vi det! 😀 Äter man en så är man FAST! eller hur?

  Vad är det för typ av jobb du har fått Victoria? Grattis till det!

  Kram från Sara

 11. Hej hej!

  Nostalgikakor det där. När jag var liten hade farmor alltid sirapskakor hemma i köksskåpet. Dom var det åtgång på när man var där:)

  Kram Kram

 12. Hej!
  Tack för en fin blogg 🙂
  Jag tänkte bjussa på ett recept jag kombonerat ihop själv (ihop me sonen min) -baka denna UNDERBARA kaka/tårta!!

  Nikkis konfekt/choklad/kola-kaka:
  (-ni kommer INTE bli besvinka…jag lovar!!)

  200 g smör (rums-temp)
  200 g ljus blockhoklad
  4 ägg
  1.5 dl strösocker
  2-3 tsk vaniljsocker
  2 ½ dl vetemjöl
  1 tsk bakpulver
  (man kan ha i hackad vit choklad också..)

  GÖR SÅ HÄR.
  Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
  Smält smöret i en kastrull på svag värme.
  Bryt ner blockchokladen och dra kastrullen från värmen. Rör om då och då tills chokladen smält helt.
  Vispa ägg och socker pösigt och rör försiktigt ner chokladsmeten.
  Blanda mjöl och bakpulver,vaniljsocker och vänd ner det i smeten. Försök att få bort eventuella klumpar.
  Häll smeten i formen och grädda drygt 10 minuter i 225 C.
  Förvara kallt….njuuuuuuuuuuut 🙂 🙂

  Lycka till!!

 13. Här blir det sirapskakor när vi bakar dom… När jag var liten drack jag alltid iskall mjölk till kakorna och tyckte det var så gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..