Varm brietårta och lite smått & gott

Vi älskar ju plockmat i den här familjen, det har ni väl inte missat? :) I helgen blev det plockmat både en och två gånger. Med allt från färska räkor, olika salami, såser, röror, oliver och ostar. Dessutom griljerade jag en skinka (!!) som var såååå god! Att man inte köper en färdigkokt skinka oftare och griljerar, både billigt och gott! Testade även att göra en varm brietårta och det blev bland det godaste jag ätit!!!!!!!!!!!!!!!!!! Man kan ha på lite vad man vill och tycker om men jag hade:

blandad torkad frukt i småbitar, tex tranbär, aprikoser, ananas, papaya
pinjenötter
solroskärnor
cashewnötter
honung

Skär av locket på brietårtan (jag använde en 500 g stor) och lägg den på ett ugnssäkert fat. Strö över frukt och nötter och ringla sedan över lite honung. In i ugnen 200 C ca 10 min, beroende på hur mjuk man vill ha den.

God på ostbrickan eller som ensam dessert med ett gott dessertvin till. Eller som här som tillbehör till annat smått och gott plock. MUMS säger jag bara!!!!

bri1

bri2

bri3

bri4

bri5

Nån mer än jag som är svag för plockmat?? 😉 Tipsa gärna om fler godsaker man kan ha till!

 1. Jag älskar plockmat och skulle kunna äta det ofta, så gott, så enkelt. Men tyvärr har jag en man som vill ha ”riktig” mat, ex. kött, sås och potatis. Han påstår att han inte blir mätt annars. Barnen är inte heller speciellt förtjusta i plockmat, de äter inte så mycket av det så att de blir mätta. Men jag passar på när jag är ensam hemma :), fast det är inte lika roligt.

 2. Åh, vad det ser gott ut!
  Jag älskar plockmat, äter det dock alldeles för sällan. Men jag måste nog göra det SNART. Sista bilden med avocado och röran med melon får det att vattnas i munnen på mig.
  Här kommer ett tips på en skagenrulle jag brukar ha. Grunden är creme fraiche, röd caviar, dill, chilisås och sedan räkor eller lax. Det blandas ihop och läggs ut på tunnbröd som rullas ihop och skärs i skivor.

 3. Jag kan gilla plockmat och så men är inte alls förtjust i oliver och hårdost och sånt… jag åt faktiskt avokado med gourmetskagenröra idag med rökt kalkon till mellanmål (åt inte så mkt) och det var gudagott.

  På tal om Brieost… min äldsta syrra köpte en sån 500 grams idag och jag rynkade ju på näsan som vanligt med en gång och frågade om hon verkligen skulle ha den och då sa hon faktiskt att om man värmer den så blir den ”döööögod”. Nu vet jag inte va hon har till men… eftersom jag började äta lite åt LCHF-hållet idag igen så blir jag ju faktiskt nyfiken… men kan det verkligen smaka gott med VARM ost? 😛 haha. Låter så konstigt…:) Och jag tänker på honungen oxå… Äh man kan inte gå upp av litta honung 😛 Ska faktiskt testa detta tror jag 🙂

 4. Det ser helt underbart gott ut!! Måste jag helt klart prova!
  Jag älskar oxå plockmat men liksom någon här tidigare skrev så blir inte riktigt mannen mätt på det. Brukar då göra lite pastasallad till så får han och kidsen bli mättade av det och smaka av det andra.
  Jag gillar röror som hummus och guacemola. Till det rostar jag tunna brödbitar med lite olivolja på i ugnen så dom blir nästan som hårt bröd, nu senast blev det rågbröd (vi bor i danmark 😉 och det blev både nyttigt och gott.
  Parmaskinka och salami är oxå gott att ha.
  Sen brukar jag göra dadlar med bacon lindad om, ca 15 min i ugnen tills de får färg = sött och salt = kanongott

  Alltså nu blev jag riktigt hungrig 😉 måste gå och ta något i kylen.
  kram o hej

 5. Ska testa din variant på varm Brie nån gång, det såg gott ut! Jag brukar annars bara ha valnötter och hjortronsylt till, men det blir riktigt bra det med 🙂

 6. MMM….så gott!! Den där brietårtan har jag sett lite här och där, mest i buffésammanhang tror jag. Ser underbart gott ut!! Me like plockmat!!

  1. Jag har oxå sett nån variant i buffé för många år sedan tror jag , men minns inte alls vad de hade på.. men det är bara att exprimentera sig fram med det man gillar 🙂

   kram
   Victoria

 7. Jag älskar plockmat och det gör min man och mina barn också vilket är tur 🙂

  Saknar en god Tapasresturang här i Örebro, har provat de som finns och saknar det där lilla extra, Loungen hade en helt okey meny faktiskt!
  Men det skulle väl öppna nån ny, men har inte sett att de öppnat än.
  På vår meny blir det väldigt mycket olika korvar, lufttorkad skinka och olika ostar mums!

  Kram kram

 8. Angående dadlar med bacon, prova att lägga till en ordentlig bit ädelost i dadeln också, det blir om möjligt ännu godare! 🙂

 9. Vår plockmat ser ut som din ungefär, fast minus skaldjur. Sen brukar vi lägga till hårdost i antingen skivor eller kuber, vindruvor och lättsaltade potatischips. Det blir en jättegod kombination..

  Kram

 10. Visst är det gott med plockmat, men det tycker inte min mat, så det blir inte sååå ofta hemma hos oss.

  Håller på för fullt att planera min stora killes student och då skall vi ha en massa plockmat, brietårta blir helt klart en kandidat……

  Ha en skön dag!
  /A-L

 11. Har har du annu en som alskar plockmat! Nagra favoriter just nu:
  * charkuterier med balsamico glaze pa, muuuuums!
  *Har i England ar det poppis med ‘baked camembert’, lite som brietartan kan jag tanka. Man koper en hel camembert, befriar den fran pappret, men lagger tillbaka den i trakorgen. Tryck i lite pressad vitlok och en skvatt vitt vin (gor nagra skaror), sen in i ugnen ca 20 min 200 grader. Sen ar dte bara att doppa gott brod, inlagd gurka etc i den. Saaaaa gott!
  *varldens enklaste tilltugg far du om du tar fardig fryst smordeg, strimlar den i 1 cm breda bitar. Smula over Kvibille gradd, hackade valnotter och ringla over honung. In i ugnen, 200 grader, tills gyllenbruna. Supergott!

  Ska verkligen testa brietartan, ser supergod ut!

  Kram

 12. Åh, den brietårtan ser helt underbart god ut! Jag älskar brie och jag ÄLSKAR plockmat. Det är nog bland det bästa jag vet!

 13. Här en till som älskar plockmat, men vi gör det alldeles för sällan!

  Sist vi hade det blev det:

  Varmrökt lax
  räkor
  majonnäs
  ostar
  vindruvor
  grönsaker
  skagenröra
  serranoskinka
  chorizo
  baguetter

  Nästa gång ska jag lägga till kycklingklubbor, för det är gott på buffe´bordet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..