Hjortronparfait med havreflarn

Helgen i sikte!! 🙂 Vankas det något gott? Hör ni till dem som gärna gör/äter dessert till helgmiddagarna? Dit hör definitivt jag!! 😀 Här kommer ett gott tips till er, hjortronparfait med havreflarn! Parfait kan man ju variera i det oändliga, smaksätta med likörer och annat gott. Så har ni några andra tips/recept så kom gärna med dem!

Parfait:
ca 8-12 bitar
2 dl hjortronsylt
4 st äggulor
½ dl socker
½ dl vatten
4 dl vispgrädde

Havreflarn:
ca 40 st

150 g smör
2 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver

Till servering:
Hjortron
Vispad grädde

Börja med parfaiten. Blanda äggulorna, socker och vatten i en skål. Ställ skålen i vattenbad över en kastrull och vispa tills krämen tjocknar. Den är färdig när den blivit ljus och porös. Låt kallna. Vispa grädden så att den blir fast men inte för hård. Rör ned grädden i äggkrämen och tillsätt hjortronsylten. Täck en form med löstagbar botten med plastfolie. Häll ner krämen och ställ i frysen minst 4 timmar.

Smält smöret till havreflarnen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ordentligt. Klicka ut smeten i teskedsstora klickar på bakpappersklädda plåtar. Grädda i 200 C, ca 5-7 min tills de fått lite fin färg i kanterna. Låt svalna och stelna plant.

Stjälp upp parfaiten, dela den i tårtbitar och garnera med hjortron och mandelflarn och en klick lättvispad grädde.

hjortronparfait

Fat och skål från Mateus

Jag ska kalasa på något RIKTIGT GOTT i kväll!!! Nån som kan gissa vad?? 🙂 Det ligger med på min top 5 lista över det-godaste-jag-vet, så mycket  kan jag säga. Och till det behöver jag en riktigt god dessert, några tips??!!

 1. Ngn variant på cheesecake i glas kanske?? Krossade digestive eller mandelbiskvier i botten, lime marinerade jordgubbar som sen varvas med lite lemoncurd och youghurtgrädde?? Leila har ju gjort många varianter på det, men jag har aldrig kommit till skott att testa. Hon blandar ju ofta sin grädde med grekiskyoughurt..tror det hade varit gott. Ibland blir det för mäktigt med ngn kaka efter maten.
  Jag ska göra egen kebabsallad med vitlökssås ikväll så kika gärna in på bloggen ikväll för receptet. Här blåser full orkan nere och är bara +5 ute..brrr.
  Ha en trevlig helg!
  KRAM
  Birgitta i Hörby
  http://www.enmammasmatochbakblogg.blogspot.com
  PS. Tror vi ska ha lite klassisk chokladpudding med vispgrädde och jordgubbar ikväll..har det hemma.

 2. Gillar du choklad?
  Jag älskar iaf Leilas ”Devils food chocolate cake”! Lite stök att göra den, men det är absolut värt allt besvär!

  Eller Philadelfia glass med färska jordgubbar!
  Mummmma…
  När vi vill vara lite nyttigare så blandar vi kesella med lemoncurd och serverar till blåbär och krossade digestivekex, en fusk cheesecake kanske man kan kalla det. (Det kanske inte är så nyttigt egentligen, men det känns fräscht iaf)
  Behöver jag tillägga att jag ääälskar desserter.
  Kram

 3. Chokladfondant är ALLTID gott=)) Annars är jag själv helt såld på banoffee pajen som du hade recept på för ett tag sen. Just nu kan man ju få tag på goda jordgubbar så lite färska gubbar med lyxig vaniljglass är ju också en riktigt god efterätt…

 4. Tror du det skulle bli bra om man bytte ut hjortronen mot amretto i parfaiten? Eller vad kan man ha i förutom hjortron? Är inte så förtjust i hjortron men är lite sugen på att testa att göra parfait…

 5. Hej!

  Vilken härlig blogg du har och vilka underbara recept! Jag har provat hur många som helst nu och jag kan ärligt talat skriva att allt varit så himla gott! Jag är själv intresserad av att både laga mat och baka och här har jag fått så mycket inspiration och bra tips, toppen! Var bara tvungen att tipsa om den här sidan på jobbet så nu blir det mycket ”matplatsen” prat på dagarna 🙂 Ha det så bra och trevlig helg!
  // Stefania

 6. Kanske en mjölkchokladpannacotta skulle kunna vara nåt? Vi har gjort den flera gånger och den är så god så jag kan få ett riktigt sug efter den ibland. Här är receptet om du känner för att prova:

  Mjölkchokladpannacotta
  2 gelatinblad
  4 dl vispgrädde
  ½ dl muscovadosocker
  200 g mjölkchoklad
  1 msk apelsinlikör
  Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädden och sockret och låt det svalna ca. 5 minuter. Om grädden är för varmt kan det hela bli grynigt. Rör ner chokladen i bitar, rör om tills det har smält samman till en slät massa och häll i likören. Krama ur gelatinbladen, lägg ner och rör om tills de har smält. Låt svalna lite och slå sen ner i portionsformar, det räcker till antingen 8 miniportioner eller 4 större.
  Vill man inte ha alkohol i pannacottan så kan man ersätta likören med apelsinblomsvatten eller helt enkelt bara utesluta den.

  Lycka till och hoppas du får en härlig helg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..