Vaniljbullar på nytt sätt och en och annan längd..

Fick ett ryck och slängde i hop en bulldeg. Finns det någon godare doft än nybakade bullar?? Jag tror inte det! Testade en ny variant på vaniljfyllning som blev superdupergoda!!! Så dessa måste ni testa! :)

Minibagaren var självklart på hugget med kavel och allt :)

Minibagaren var självklart på hugget med kavel och allt :)

Ca 15 bullar och en stor eller två mindre längder: 

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 1/2 tsk malen eller stött kardemumma (kan uteslutas)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl marsanpulver (kokvarianten)

russin och ca 50 g mandelmassa (till längderna)

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Ttillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

vbulle1

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Vik i hopden ena degen från långsidan och skär ca 2 cm långa remsor. Dela varje remsa på mitten nästan ända upp till viket (de ska fortfarande sitta fast i varandra) så det blir två långa ben och tvinna dem. Lägg dem i en rund ring i varsin bullform. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

bull

bull3

Av andra halvan av degen gjorde jag en lång längd. (den blev dock lite väl lång så nästa gång gör jag två lite kortare av den degen). Riv över lite mandelmassa över fyllningen och strö över russin efter smak. Rulla i hop längs långsidan till en stor korv och lägg den på bakpappersklädd plåt med skarven neråt. Klipp jack nästan ända ner i botten och vik varannan åt vänster varannan åt höger..  Låt jäsa ca 30 min under bakduk.

 

bull2

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Sänk värmen något och grädda längden ca 15 min, tills den fått fin färg. Låt svalna under bakduk.

bull4

bull7

 

bull5

Mums så gott det blev!! Passade på att bjuda mark-killarna på lite bullar som är här och gräver på tomten och forslar matjord. Det är väl alltid uppskattat? 🙂

Vad brukar ni ha för fyllning i era bullar, några goda tips?!

 1. Hej,
  längden såg jättegod ut ska försöka mig på dem!
  Jag brukar köra klassisk, kanel, socker och smör, men ibland lyxar jag tilldet och efter att fyllning är smörad så river jag massor med mandelmassa över, mums!

 2. Har alltid gjort vanliga kanelbullar eller en vaniljvariant där man istället för kanel tar vaniljsocker.
  Ska testa dessa bullar idag! Men funkar det med snabbmarsan tro?

  1. Tack för tipset!! Lite osäker på vilka mått man skulel ha men exprimenterade lite och dessa blev jättebra. Gjorde sig verkligen i hop medmandelmassa och russin!!

   kram V

 3. Är det bara jag som inte förstår hur du får ihop bullarna?? Lite trög kanske :=)

  Dom ser i ala fall riktigt goda ut!

 4. De ser mkt mkt goda ut..kul att göra fläta ibland också! Jag brukar ha i äpple, sylt, riven mandelmassa också till smörfyllningen. Det är även gott att fylla med smör, sylt och en klick marsansås. Då kan man göra som knyten..man sporrar ut rutor, lägger fyllningen i mitten, nyper ihop ändarna mot mitten och lägger i formar. Pensla och strö på pärlsocker. En annan god variant är att bre ut smörfyllningen och sedan ett rejält lager med Nutella. Sedan penslar man och ströar med pärlsocker. När bullarna gräddats ringlar man över smält choklad och toppar med ex strössel. Jag kallar dem mina godisbullar..blir nästan som wienerbröd!! Rabarbermos hade säkert varit gott..pistage..valnötter..
  Nu blev jag också sugen på att baka..men hinner nog inte idag..min pappa fyller 71 år idag..men tyvärr mår han kass efter strålning för sin cancer.
  Ha det fint!
  kram
  Birgitta i Hörby
  Sötisen Olivia är ju mammas hjälpreda precis som min Nellie..sen att köket ser ut som en bomb får man tåla:)

 5. Hej Bakade bullar i helgen och testade riven vit choklad i som jag läst om någonstans. Här kanske?.. 🙂 Jag hade brett smör på degen först och tillsammans blev det väääldigt saftigt och gott.

 6. Vad gott det såg ut. Oftast blir det kanelbullar, men ibland vaniljbullar (fyllda med marsankräm). Sist fick sonen välja och då blev det hackad choklad som fyllning, det var också gott, men väldigt sött.
  Kram Erika B

 7. Jag har aldrig vågat mig på att baka bullar :S Har ingen assistent/bakmaskin och vet inte om det blir så bra när man gör för hand. är lite kräsen när det gäller bullar och vill att de blir perfekta, litar inte på att mina blir det haha.
  testade kolakakor härifrån igår, och de blev inte lyckade, tror jag hade för mkt smör haha.
  kram

 8. Vilken fin längd du fick. Och knutarna är himla fina med. Jag testade med hallon och lemon-curd fyllning för ngn vecka sedan. Blev riktigt saftigt o gott 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..