Skagencheescake eller Smögencheesecake?

Den här underbara tårtan (om jag får säga det själv 😉  men jag blev väldigt nöjd efter allt exprimenterande för att få fram det här receptet) hade jag med i senaste numret av tidningen Nollnitton. Och för er som inte bor i Örebro och kan norpa ett ex så kommer receptet här:

Botten:
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet:
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st. gelatinblad

Garnering:
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill

Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

Garanterat succé på midsommarbordet!! 🙂

schee2

schee31

smog1

Men namnet!! Har velat fram och tillbaka om jag ska kalla den Skagencheescake eller Smögencheescake??! 🙂 Vilket tycker ni låter godast? 😀

 1. Mums, vad gott det ser ut! Tror jag ska göra denna till midsommar :)Dina bilder är fantastiska, allt du gör ser så gott och fint ut. Måste fiska upp ett ex. av Nollnitton i morgon på stan. Namnet spelar inte så stor roll för mig i allafall. Jag tycker båda låter suuupersmaskiga! Ha en fortsatt trevlig dag!

 2. Å gud så gott!
  Jag brukar göra en laxtårta med kavring som botten och den är fantastiskt god!! Måste testa att göra den här också.

 3. Precis som V i förra inlägget gör jag alltid en laxtårta med kavringsbotten till midsommar och jag får INTE hoppa över den enligt gästerna. Därför tycker jag att räktårta passar bra som namn 😉 Jag tror dock att jag måste testa göra denna också i år på midsommar, det är alltid kul att överraska med nåt nytt på buffébordet!

 4. Ser precis ut som min laxtårta! Men räkor…slår nog inget!
  Tycker du ska kalla den SMÖGENCHEESECAKE. Varför? Jo, för skagen är så ”uttjatat” som röror! Smögen låter mer ?…hittar inte ordet…men..;)
  Ska nog göra din smögencheese till midsommar! 😉
  Kram på dig!

 5. Jag alskar sadana har tartor, brukar gora en med matjessill och en med lax, sa nu maste jag ju prova denna.

  Tycker Smögen later battre, det ar ju dessutom svenskt… 🙂
  Kram

 6. Helt klart Skagencheesecake, det låter supergott och speglar innehållet perfekt!
  Jag funderar på att ta med just en sådan till midsomamrknytiset jag ska på, vi får se… Är himla sugen på att testa!

  Kram Åsa

 7. Hej hej!
  Läser din blogg då och då men kommenterar inte så ofta. Kollar runt lite efter recept på Buffémat. Har fyllt 30 och ska ha kalas till helgen. Funderar lite på hur många personer man kan räkna att smögencheesecaken räcker till på en buffé?

  Tack på förhand!

 8. Måste bara säga att denna är helt fantastiskt god, har gjort den i ett par år till midsommarbuffen och nu får jag inte komma utan! 😉 Jag brukar salta lite i smeten så smakar den ännu bättre tycker jag! Och den är så snygg, man äter ju med ögonen…
  Tack för en bra blogg med alla goda recept!
  Kram Lisa

 9. Jag gillar inte alls gelantin nån som har något tips på något annat som man kan ersätta med? Ser och låter väldigt god så det vore roligt att testa!

 10. Vad tror du händer om man skippar gelatinet och bara gör det som en röra och lägger i tunnbrödskorgar? Kan det fungera tror du? Jag älskar smaken på den och skulle gärna ngn likn röra i korgar jag tänkte göra som förrätt

 11. Hejhej! Ville bara tacka så mycket för det här receptet! Har gjort den många, många gånger (midsomrar, nyårsaftnar osv..) och den blir alltid lika uppskattad. Den är ju himla god. Så tack och glad midsommar!!

  1. Kul att vi är flera som VERKLIGEN uppskattar detta recept.
   Var inne senast idag och kikade och skrev upp inför handling.
   Ska göra den imorgon till midsommarbordet.
   Såå efterlängtad av gästerna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..