HJÄÄÄÄLP, vad gör jag för fel med mina macarons??!!

Åh jag börjar gråta snart!! Försöker baka MACARONS, ni vet såna där små franska bakverk som ser så sockersöta, färgglada och gulliga ut?! Men det gåååår bara inte. Så här ska de ju se ut, med en sån där lite ruffig ”fot” på varje halva och kräm emellan. Ganska platta och blanka halvor, med ruffig botten in mot mitten:

maca6

googlad bild

Detta är receptet jag använt (och det verkar vara poppis och förekommer lite varstans- hittade detta hos Mia Öhrn):

Kakor
110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

Hallonkräm
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg

1. Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
2. Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
3. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
4. Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.
5. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
6. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
7. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten cirka 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
8. Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
9. Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.

Första två plåtarna hamnade direkt i sophinken. De sprack totalt och blev bara kras. Trots att de såg så lovande ut när jag spritsat ut dem på plåten?? Och inte blev det någon sån där macaron-fot på dem heller!

maca1

Då tänkte jag att smeten kanske var för lös? Så jag gjorde nästa lite tjockare men det blev ju inte bra det heller. Ingen macaron-fot och alldeles för bulliga. Påminner mest om vanliga maränger..

maca2

Gräddade. Men inte ser de ut som macarons inte :(

Gräddade. Men inte ser de ut som macarons inte :(

maca4

La i hop dem med krämen emellan ändå och goda är de ju men de ser inte ut som de ska!!!! :(

Suck!

Suck!

Vad gör jag för fel??????? Nu behöver jag ER hjälp. Är det någon där ute som bakat macarons och vet hur man ska göra (och inte göra). Har ni något bättre recept eller tips på vad jag gör fel och vad man ska tänka på?? Tacksam för alla tips!!!!!!

 1. Hm… Använder du varmluften? Varmluft är no-no. Banka ”gärna” plåten ett par gånger i bänken när de är utspritsade också. Fånigt tips tyckte jag men det funkade – de sätter sig.

  Nu ska jag själv bara öva på att a) mala bättre b) få dom jämnstora och c) att alla ska bli jämnstora. Piece of cake, liksom. 😉

  Lovar att bli bättre på att logga in i framtiden.

  Må så gott, VeraP

 2. Då måste jag bara tipsa om Jennies helt fantastiska macarons! Jennie har bloggen Kalasgott och gör macarons både längden o tvären ;)Fråga henne hon vet allt om hur man får till dem!
  Hon är en av semifinalisterna i Årets hemmakonditor med ett av sina macaronrecept 🙂 http://hemmakonditor.se/recept/visa-recept/Ljuvliga-Lavendelmacaroner-med-Vaniljsm-rkr-m

  http://kalasgott.blogg.se/2010/march/rosenmacarons-med-fladerblomsganache.html#comment

 3. Okej, det e så dom ska se ut.
  Mamma min bakade, lätt som en plätt, sa hon det var. Men jag ser nu hur dom riktiga ska se ut och min mors såg ut som dina. Men ack så smarriga dom var…

 4. Hej på dig!

  Testa att separera äggvitan och låt den stå över natten, SKA FUNKA, annars vet jag inte vad problemet kan vara. Om man använder för mycket äggvita blir den inte bra, så ett tips är också at väga äggvitorna. Se även till att mandel är supertorr. Ibland kan det var spritsens fel om man använder plast.Låt kakorna vila i en timme istället för 30 min. Testa och grädda i 160 grader i 10-12 minuter istället.
  Lycka till!

  1. jag testade högre temp och kortare tid första gången, samt vilade nästan en timma på plåt. funkade ändå inte. Mandeln var torr, köpte färdigskållad och malde i mixer..

   🙁

 5. Jag kan inte komma med några tips men väl med lite tröst… mina ser precis likadana ut som dina 😉 gjorde mitt andra försök förra veckan men samma problem. Äggvitorna hade stått ett dygn, jag hade inte varmluft, bankade plåten och lät dem vila en dryg halvtimma… men som sagt goda är de ju. Fördelen när man inte vill visa upp dem är ju att det blir mera att äta upp 😉

 6. Jag fick några tips när jag skulle göra dessa,
  1: macaronsen blir glansigare och finare om de får vila på plåten i ca 30 minuter. Det är dessutom mindre risk att de spricker i ugnen.
  2: Mitt recept såg ut så här:
  Macarons – ca 30 st
  120g äggvitor, uppdelat i två skålar
  35g socker
  150g fint malen mandel
  150g florsocker
  150g socker till sockerlag
  50g vatten till sockerlag

  hur man gör finns här! http://www.hellosugar.se/2009/11/recept-och-instruktioner-for-macarons/

  det lyckades bra för mig! men andra gången blev de sämre, tror de är känsliga för luftfuktighet i rummet etc det är ju maränger också!

 7. Var det väldigt varmt inne? Hade du öppet fönster/altandörr eller så? Jag tycker det är svårt att baka vissa saker nu när det är varmt ute och det brukar inte bli bra om jag vädrar. Annars tyvärr inga kloka tips :/
  Lycka till!

 8. Jag har hört att dessa små bakverk är bland de svåraste att få finaoch bra. Jag personligen tycker dina är jättefina!
  De saker jag ahr hört (alltså inte testat själv) är att man bara måste ha sådant där silicon bakplåtspapper samt att man kan sänka värmen lite och grädda längre.
  Hoppas du får några användbara tips, för vi vill inte ha en ledsen Vickan i köket!
  Kram o Lycka till /Åsa

  1. första omgången gjorde jag på vanlig bakpapper och högre temp, fick kasta.. Andra gången på silikonpapper och lägre temp, blev ändå inte bra 🙁 ( men sprack iallafall inte)

 9. Leila Lindholm har ett recept på recept.nu kanske värt att testa, hennes blev jätte fina i tv:n hehe 🙂 så håller tummarna för dig!

  1. gaaah, jag gjorde precis som hennes recept men de blev ju inte ett dugg lika. Så jag undrar vad jag gjorde fel?? Ska testa att köpa andra nötter och andra ägg i dag och se om det kan göra någon skillnad.. håll tummarna!

 10. Vickan, jag tror jag vet exakt vad det är som inte riktigt stämmer! 🙂

  Mandeln är inte tillräckligt fint mald.

  Du har inte rört i smeten tillräckligt vid blandning. Därför är den stel och lämnar oönskade toppar.

  Du använder ett recept som inte ger det ultimata resultatet eller upplevelsen.

  De macarons man gör med en italiensk maräng (sockerlag som kokas till 118 grader och vispas i marängen) blir såååååå mycket godare och bättre! Av det recept du har användt nu får man lite hårdare, krispigare macarons medan de egentligen skall vara en genommjuk upplevelse som smälter i munnen.

  Hoppas att det var till någon hjälp! STORT lycka till nästa gång!!
  Kram på dig!

  1. Aj aj jag hoppades ju kunna komma undan utan att krångla med sockerlag men jag får väl göra ett försök då 😉 Tyckte jag hade malt mandeln jättefint.. Första gången blev smeten ganska lös men då sprack alla macaronerna, andra gången försökte jag att inte röra för mycket om det var det som var felet men då blev det väl för lite..
   Har köpt nya ägg och mandlar nu, skamm den som ger sig. Gör ett försök i kväll med sockerlagen 😉

   Tack för tipsen, KRAM!!!

 11. Jag kan ingenting om bakning men… hade jag kunnat göra lika fina macarons som dina hade jag hoppat av lycka! Kanske ingen tröst, när du själv inte är nöjd, men jag är ändå imponerad! 🙂

  Kram

 12. Jag satt just och önskade att jag kunde göra lika fina macarons som du! 🙂 De ser fantastiskt goda och aptitliga ut! Vet inte om jag vågar mig på att göra sådana nu, det verkar ju vara himla svårt… 😉 Kram

 13. Jag brukar också baka enligt det receptet. Det verkar som om att hur du vispar äggvitorna samt ugnens temperatur spelar störst roll. äggvitan ska ju vispas sådär toppig och sockret ska vispas i ordentligt. När allt är blandat (behöver inte göras försiktigt) ska den vara lite grötlik. Sen är ju alla ugnar olika. Gräddar jag dem i 125 grader som receptet säger så spricker dem för mig. Jag brukar köra på 130-135 men testa dig fram med några få på plåten åt gången.
  kolla in tv-snutten med Mia Öhrn om du inte redan sett den: http://www.tv4play.se/aktualitet/efter_tio?videoId=1.1551490

 14. Jag har själv inte provat att baka macarons men en jättebra blogg som jag följer är kalasgott.blogg.se,där det bakas en massa macarons.Du kanske kan kika in där och se om du får något bra tips eller ett annat recept måhända!

 15. Hur går det? Kalasgott är ju en hejare på bakning, så berätta hur det går. Jag använde också Mia Öhrns – för att slippa sockerlagen.

  Här lutar det mer åt lokala chokladbutiken vad gäller dagis. 😉

  Såg nu att jag skrivit jämnstora två ggr, haha. 😀

 16. Italiensk maräng!! Jag hade hört att det skulle vara svåra att baka så därför tänkte jag att det skulle vara en kul utmaning att se om man fick till dom. Jag googlade och läste massor av recept och beslöt mig för att göra receptet med italiensk maräng. Och dom blev superfina på första försöket. Går det att lägga upp en bild här i kommentarsfältet?

  1. Tror tyvärr inte det går att posta här, men har du den på en blogg så länka gärna! Eller maila mig den 🙂

   Kul att du lyckades!!!
   kram Victoria

 17. Har inte provat baka dessa själv men har tänkt prova många gånger. Jag tänkte baka efter receptet på tasteline.com. Kanske kan vara ett tips på receptet då jag sett att det står olika i alla recepten jag läser.
  Hoppas du blir nöjd med de du bakar nästa gång!

 18. Du har säkert fått ordning på macaronerna nu med så många goda och bra tips som postats här! Macarons är roliga, snygga, goda och engagerar, eller hur? 🙂

  Mina macaroner såg ut precis likadana som dina när jag började baka, och jag gav mig precis som du 17 på att få till de perfekta macaronerna. Två år och oräknerliga plåtar macaroner senare, finner du mitt eget recept och mina samlade tips och trix på nedanstående länk. Hoppas det kan vara till någon hjälp för dig.

  macaronica.wordpress.com

  Hälsningar Macaronica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..