Somrig tårta och ett recept mindre i högen att testa..

Testade ett gammalt recept från Guldkorn som jag printat ut för länge sen och lagt i recepthögen. Det ska bli en av sakerna att bita tag i i sommar, att rensa i receptsamlingen och sortera ut de saker jag verkligen vill och tänker testa. Det ser ut som det gått åt en mindre regnskog till min samling, hjälp vad man samlar på sig genom åren! Urklipp, kopior och utskrifter..  Är ni fler därute? 🙂

Tårtan kallas midsommartårta men passar ju likabra när som.

van4

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl osaltade cashewnötter eller sötmandel, hackad
1/2 dl strösocker
100 g smör
1 äggula
100 g choklad

Vaniljkräm:
2 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
2 äggulor
3 msk strösocker 
2 msk maizena- eller potatismjöl
ca 1 msk vaniljsocker (med äkta vanilj)

Till garnering:
ca 1 liter jordgubbar
florsocker

Hacka samman mjöl, nötter, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Nagga botten. Låt stå kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200º. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 15 – 20 min. Hacka chokladen grovt. Ta pajformen ur ugnen. Fördela chokladen i pajskalet och låt den smälta. Bred ut chokladen till ett jämnt lager.

van1

van2

Vispa ihop grädde, mjölk, äggulor, socker och maizenamjöl i en kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den tjocknar. Låt den svalna. Smaksätt med vaniljsocker.
Bred ut vaniljkrämen i mördegsskalet. Lägg i de skivade jordgubbarna.

van3

Pudra över lite florsocker vid servering.

God att servera som den är men en klick vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass höjer kakan ett snäpp tycker jag!

vn5

van5

 1. Jag har också världens samling med recept som bara väntar på att bli testade! 🙂 Man kanske skulle göra som du och bocka av så många som möjligt i sommar. Tårtan ser underbar ut, gott med choklad i botten! Jag gjorde förresten mjölkchokladpannacottan som du tipsade om för några dagar sen/någon vecka sen (?). Så god den var! Jag tredubblade till 12 personer och alla på middagen tyckte den var fantastisk. Jag hade skivade jordgubbar och en gräddklick till. 🙂

 2. Känner igen den tårtan, det ligger nog ett sånt recept här nånstans!

  Ja, insåg precis att jag hade en ambition att jag skulle samla alla recept nånstan, men har inte börjat med det, tror jag kanske behöver ett helt nytt kök, för att det ska vara kul, eller hur? D:

  Funderar nämligen på att göra om vårt kök, men vet inte riktigt hur än.

  Ha en härlig sommarsöndag Kram!

  Ska nog testa denna Tårta imorgon. 😉

 3. Har oxå en hel massa recept som bara ligger och väntar på att testas. Har sorterat alla klipp i 2 plastmappar med flera fickor i, i olika kategorier. Brukar ta en utrensning då och då, ibland hittar jag recept som jag inte alls förstår varför jag ens klippt ut… Sen har jag en hel del i datorn oxå, lägger till i bokmärkena när jag hittar nåt intressant på internet… Skulle behöva ett sk. friår så man kunde laga rätterna!

 4. Du ar definitivt inte ensam om att samla recept! Jag verkar spendera mer tid pa jobbet att lasa/printa ut recept an att faktiskt jobba, for hogen har vaxt snabbt, men tog och rensade ut rejalt haromdagen, slangde nog 2 tredjedelar. Vissa recept kommer man anda aldrig att testa.

 5. Hej Victoria! Har ”hittat” hit för ca 2 veckor sen, åh vad glad jag blev när jag fann dig. Precis en sådan här blogg jag längtat efter! nu har jag gått tillbaka och läser ikapp gamla inlägg. Du har jättefina dricksglas, cerise-rosa och grönt tryck på, tror att det bla var en fjäril. Var runt på lunchen och letade och letade…..vart har du köpt de? Tack snälla på förhand, en ny ”bloggvän”

 6. Ser verkligen smarrig ut! Ja det där med recept som man tänker att ”det DÄR ska jag prova nån gång” är ett aber. För när man väl ska prova, ja då minns man inte var receptet fanns. Så jag har börjat göra små anteckningar i min iPhone typ ”citronrisotto, Nigella sommarmat sidan xx”. Enda sättet att överleva för en teflonskalle som jag 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..