Äventyr i blåbärsskogen och godaste pajen!

Vi hoppade i stövlarna i söndags och traskade ut i skogen i jakt på blåbär!

blab1

Behövde inte gå långt, det var helt blått på marken!! Fast det fanns ungefär lika många myggor som blåbär, så både Micke och Olivia tröttnade snabbt.. Själv blir jag nästan aldrig stucken, står inte särskilt högt i kurs hos myggen 😉 så jag lufsade runt och plockade mig en hink full!

blab6

Åt en del naturella med vispad grädde till när vi kom hem, och ett gäng ska jag göra Seg Blåbärspaj på (godaste pajen ever, jag lovar!!) men resten vet jag inte riktigt vad jag ska göra med. Har ni några bra blåbärstips??!

blab4

Har ni inte testat denna härligt sega paj än så gör det genast! Ut i skogen med er (eller till ica, inte så noga 😉 ) och införskaffa lite blåbär, och sen gör ni så här:

1 paj, ca 8 bitar:
120 g smör
1 ägg
2 1/4 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g blåbär

vaniljsås/visp

Sätt ugnen på 175 C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, alt smörj en pajform. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Rör ner smöret och bred ut smeten i formen. Strö över bären och grädda på nedersta falsen ca 50 min -1 timma. Kolla till den på slutet så den inte blir bränd. Servera ljummen med vaniljsås.

Helt fantastiskt god!!

segi1
segi2

Har ni fortfarande semester eller är ni tillbaka på jobbet vid det här laget?

 1. Mums vad gott med blåbär och härligt med en skogspromenad. Jag är inne på min andra vecka nu efter tre supersoliga semesterveckor 🙂 Har börjat väldigt lugnt med två av sju dagbarn <3, en riktig mysig mjukstart både för mej och barn. I år har det blivit väldigt bra när barnen kommer tillbaka nästan ett och ett i stället för alla första dagen efter ett långt uppehåll, toppen. Är Olivia på dagis eller hos dagmamma? Idag har mina två tjejer på 3 resp 4 år och jag tagit bussen till Maxi, handlat, ätit korv i solen och haft det supermysigt. Åka buss är alltid lika populärt, tror inte att barn gör det så mycket med sina föräldrar i vårt stressiga samhälle. Kram Kram

  1. Vad mysigt det låter, alltihopa!! 🙂
   Olivia är med mormor och morfar på dagarna som fortf har semester och blir botskämd till tusen 🙂

   kram V

 2. Älskar blåbär! Fick ca 2 liter blåbär av mamsen igår, så nu ska här bakas!! Jag brukar göra paj men även sylt, smoothies och några lyxar jag till filen med på morgonen. Brukar alltid fylla frysen med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron och vinbär. Tycker det är toppen att ta fram lite smaker av sommaren under resten av året.
  Detta blir min tredje vecka som jag jobbar. Vi har tidig och sen semesterperiod på jobbet och i år hade jag tidig semester. Toppen med tanke på vädret! Nackdelen är ju att hösten kan kännas väldig lååång. Då gäller det att ha roliga saker inplanerade så man har nåt att se fram emot. Eller hur?
  Nu väntar en smaskig jordgubbssmoothie och soffan!! Kram från mig

 3. som sagt – jag älskar blåbärspaj så denna ska jag såklart testa:-) var uppe i marka nu ikväll och sprang en runda så nåra blåa bär slank ner, hihi…

  vi höres! ser fram emot drinken oavset vilket år den blir av, fniss…

  /kram grannen som har varit och storhandlat på statoil precis;-)

 4. Åh vad sugen jag blev på att plocka blåbär och baka. Trodde att det inte skulle finnas några blåbär efter all sol. Får man fråga vad du har för kamera? Dina bilder är fantastiska! Ibland är det i förgrunden tydligt medan bakgrunden är suddig. Skulle också vilja ta sådana bilder.
  Jag är lärare, så jag har lite semester kvar, men börjar verkligen känna nu att det drar ihop sig. Har varit otroligt att få vara med sin 2½ åring en hel sommar, riktig LYX!

 5. Åhh BLÅBÄR som är såå gott, mums.
  Vi har skogen precis vid husknuten och kan plocka en hand full och lyxa till det i filen.
  Har ett snarlikt ditt recept på blåbärskaka, vaniljsocker i, lite extra mjöl, mindre socker/smör. 180C och 30-40min och då blir den sådär härligt kladdig, Mmmm så god! Brukar få beröm och sonen (som förövrigt e kräsen om det inte e kanelgifflar) äter som en karl av den kakan.

  Är mammaledig så jag njuter av ledighet och semester med familjen.

 6. Åhh vad härligt med nyplockade blåbär. Här har vi inte kommit ut i skogen en enda gång än! 🙁
  Jag tycker absolut du ska koka lite blåbärssylt..för det finns knappt något godare än pannkakor med hemkokt blåbärssylt! 🙂

 7. Något som jag brukar göra med blåbär som är ganska GI/LCHF, passar bra till mellanmål/fruktost/efterrätt:

  Ca 1 dl blåbär
  1,5 – 2dl keso
  (ev lite vispad grädde)
  Lite sackarin (atificiellt sötningsmedlel)
  2 msh havregryn.

  Blanda ihop allt, låt stå i kylen 5 min.

 8. Två veckor kvar av semestern,så jag hoppas verkligen på mer sol snart 🙂
  Bjöd på din mexikanska kycklingpaj igår. Riktigt god! Den kommer jag absolut att göra fler gånger!Och de Amerikanska pannkakorna till barnen (jag hade i lite blåbär i smeten också) blev en stor succé. Älskar dina recept som jag hittills alltid lyckats med och jag är ingen hejjare i köket när det gäller matlagning.

 9. Åh, även här har jag ett hett tips! 🙂 Rör ihop ett pkt naturell mild yoghurt med 1,5 dl socker och en urskrapad vaniljstång, och rör sedan ner 2 dl blåbär. Det blir en jättegod och lyxig yoghurt! Det blir extra gott om man rör ner skal från en halv citron! Godast är yoghurten dagen efter när smaken från vaniljstången hunnit sätta sig.

 10. Visst är det härligt med blåbär, har faktiskt rätt så mycket i min trädgård så jag behöver inte gå så långt. Har själv gjort blåbärssylt, gott och enkelt.

 11. Sambon är helt galen i just blåbär så varför inte testa denna pajen 🙂 Hmm du kanske kan prova att göra blåbärssaft? Eller sylt/marmelad? Själv brukar jag göra marmelad, tycker det är så gott!!

 12. Hum, hum, hittade ingen som föreslagit långpannekaka! Den trodde jag alla gjorde?;) Den blir sådär lite gott kladdig..och snabbt att blanda ihop! Är utan bakpulver.
  250g smör
  5 dl socker
  3ägg
  5 dl vetemjöl
  1 msk vaniljsocker
  200g blåbär

  Smält smöret i kastrull, ta den åt sidan och rör ner sockret och äggen, ett i taget. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten. Strö över blåbären och grädda mitt i ugnen i 175 grader i typ 25-35 min. Låt svalna och pudra på med florsocker, skär sen i önskade bitar. Goda att bara äta som de är också.
  Smiiidigt! Kramar

 13. Hej hej!
  Jag har ett recept på liknande kakor, fast de blir inte så rinniga men fortfarande lite sega och de gör man i långpanna. Här kommer det väldigt enkelt och värt att pröva 🙂

  Blåbärskaka i långpanna

  250 g smör
  5 dl strösocker
  3 ägg
  5 dl vetemjöl (=300g)
  1 msk vaniljsocker
  200g frysta blåbär
  2 msk florsocker vid servering (frivilligt)

  Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, (som är stor nog för hela smeten ca 3 liters gryta). Ta kastrullen åt sidan och rör ner sockret först och sedan äggen ett efter ett. Tillsätt vaniljsocker och mjöl, (ta inte allt på en gång utan lite i taget så blir det enklare), och rör till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna, (ca 25 x 35 cm), och häl ut smeten och bred ut den jämnt. Strö över de frysta blåbären och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna och pudra sedan på florsocker (frivilligt). Vid förvaring i burk ha något ex. bakpapper i mellan lagren och sockra ej förräns vid servingen). Kakan kan självklart varieras med olika bär som hallon, röda vinbär, blandade skogsbär eller nåt annat ni tycker är gott. Och den blir godare och segare om den får stå någon dag eller 2 innan servering.

  Lycka till 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..