Kardemummakaka med vaniljgömma

Nu ska ni få ett recept på en kanoooongod saftig kaka. Sväng i hop en i kväll så har ni fikat färdigt till i morgon (den är godast efter en natt i kylskåp nämligen).

karde1 karde2

140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma

vaniljsås:
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker

Rör i hop alla ingredienserna till kakan. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).

Gör vaniljsåsen. Smält smöret och häll i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätta vaniljsockret (koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.

Lyft av kakans lock och häll på vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och plasta in kakan. Låt stå i kyl, helst över natten. Pudra över lite florsocker vid servering och bjud gärna färska jordgubbar eller hallon till samt en klick vispad grädde.

Kanooooooooon gott, lovar!!!

karde3

Fina fatet kommer från Mateus

Och ps) jag blir JÄTTEGLAD för alla era kommentarer, varesig det gäller tips, frågor eller bara ett hej. Bara så ni vet ;)

0

37 reaktioner på “Kardemummakaka med vaniljgömma”

 • gyllenetider skriver:

  Ja, och man vill ju gärna göra någon glad så då säger jag Hej och att denna kakan ser kanongod ut!!

 • adomesticaffair skriver:

  Låter sagolikt, måste provbakas!

 • Ingela_70 skriver:

  Åh, den ger gudomlig ut. Typiskt att jag precis har börjat min hålla igen period. Men sen när mitt delmål är nått, då ska jag absolut fira med denna kaka,. Se men inte röra, snyft

 • Helenasjogren skriver:

  Åh vad gott det låter! Jag älskar allt med kardemumma i, så den här kakan måste jag ju göra. Det verkar vara en perfekt kaka att ta med sig till kaffet på jobbet. :-)

 • hannisen skriver:

  Den kakan ser jattesmaskig ut! Har inte hort talas om vare sig den eller Sverigekakan innan, men den maste testas!!

 • Shamonie skriver:

  Sverigekakan har dock inget smör i själva smeten, denna kaka ser ju oemotståndligt god ut. :)

 • Kaksmulan skriver:

  Jag brukar också göra denna kaka men utan kardemumma men nästa gång ska jag definitivt göra denna variant, älskar kardemumma. Vad massa bra drinktilltugg inspiration man fick i förra inlägget förresten, perfekt! och tack igen för en underbar blogg!!

 • getiton skriver:

  Du har en award att hämta hos mig :)

 • Yasemin skriver:

  Ok det här såg faktiskt riktigt smarrigt ut. Ska absolut testa. Tack för en underbar blogg. :)

 • Pia B skriver:

  Hej , Har suttit hela kvällen och bläddrat igenom din sida. Gud vad du kan inspirera!!! Jag vill laga ALLT …NUUU!! ;) Du får varje dag att bli en njutar dag. KRAM på dig söta Vickan :)

 • juliaisac skriver:

  ja än har vi inte börjat med lchf, hehe…
  jag har precis gjort en blåbärspaj på egenplockade blåbär. men inget går ju upp mot blueberry on ice, haha….när vi kommer hem från mallis får vi ha en drinkdejt här:-)

  //kram paktvännen;-)

  • Victoria skriver:

   nä jag har laddat med kolhydrater under helgen så man kan tro att jag ska springa marathon!!! längtar riktigt till måndag nu :)

   Absolut blueberry-on-ice-kväll när ni är tillbaka! då kanske jag har hämtat mig från sist.. ;)

   /kram en av paktgrannarna ;)

 • CoolaAnna skriver:

  Hej, vill bara säga att jag starkt gillar din blogg. Älskar själv att baka o laga mat :-)

 • Maja skriver:

  Kakan ser god ut, inte minst med det vackra upplägget med jordgubbar. Jag ska prova till nästa helg tror jag. Igår gjorde jag förresten chokladkaka men toscatäcke, det blev fantastiskt gott! Men, när jag skulle bre på toscan och ställa in den i ugnen så gled toscan liksom åt sidorna på kakan och det blev mer klumpar av tosca här och var istället för ett täcke. Men gott blev det allt! Vet du vad jag gjorde för fel? Funderar på om kakan kanske skulle varit inne lite längre, den verkade vara väldigt lös inuti när jag tog ut den? Vill väldigt gärna göra den igen nämligen! Kram

  • Victoria skriver:

   Det kan säkert vara så att kakan behöver gräddas lite till innan toscan ska på, vet att flera haft det problemet! Det beror ju lite på hur stor form och ugnen hur gräddad kakan blir.. Så testa att köra den lite längre i ugnen innan du har på toscan nästa gång!!

   kram Victoria

 • Biia skriver:

  Ser jätte smarrig ut :) Har bakat en liknande kaka någon gång får länge sen men inte med kardemumma i så denna måste ja testa, älskar kardemumma :D
  kram

 • linruz skriver:

  Mmm den måste jag lägga på minnet . Låter sagolikt god.
  Kram Lina

 • SusanneSj skriver:

  Smidigt, det gillar jag.
  Den ska jag spara och testa vid ett fikatillfälle.
  Tack för tipset!

 • Martina K skriver:

  Kakan ser jättegod ut. Kardemumma är en favoritkrydda i bakverk.

 • barbamammaochjag skriver:

  Åh, den kakan ser jättesmarrig ut! Har ätit ¨din¨ Tapenadefilé både igår och idag. SÅ gott! Du är bäst på att dela med dig av godsaker!!
  Kram

 • lise12 skriver:

  Mums…det ser gott ut, dina fina blider gör det lilla extra också….tack för alla goda tips :)

 • maxiander skriver:

  Gud så gott det ser ut!
  Hoppas helgen varit bra, vi var på bröllop igår. känns idag :)
  /A
  http://www.maxiander.se

 • Staiina skriver:

  Sverige kaka eller Hemlig kaka kallas den utan kardemumman :) Supergod!

  • Victoria skriver:

   Många namn på kär kaka ;) hihi. Ska testa utan kardemumma nån gång, har inte gjort det! Älskar kardemumma, särskilt med grädde och färska bär till!

   • Staiina skriver:

    Ja, gör det :) Jag är inte mkt för kardemumma. Är mer kanel.. Haha! Älskar din blogg för övrigt! Du har så bra variation och mat i min smak, har gjort massor av dina recept. Min karl gillar de små frallorna med vallmofrö eller ost :)

 • Rosa skriver:

  Åh så gott det låter, med vaniljsåsen mums det receptet måste jag absolut prova, kanske ta och inviga mitt nya kök när vi flyttar om 3 veckor.
  Tack till dig för alla fina recept du delar med dig av.
  Ha en skön söndag.
  Kram Rosa

 • V skriver:

  Å gud så gott! Det måste jag testa! Försöker iofs hålla igen lite nu men det där kan ju vara en sån där ”belöning”, haha :)
  Kram Vanja!

 • nikki skriver:

  Åhh :) :) :)
  Jag kollade i mitt skafferi o vi hade alla ingredienser hemma… denna ska jag baka en regnig söndag som denna.. Tack!
  Mvh: Nikki

 • camillak skriver:

  Även jag brukar baka en liknande kaka som är så god..men jag har aldrig haft kardemumma i den. Det måste jag prova!
  Du måste testa de där superenkla ”Pain au chocolate” som jag bakade för ett par dagar sedan! Försvinnande goda!
  http://www.camillak.com/?p=1547

 • SaraL skriver:

  Hej Victoria!

  Jag måste verkligen få tacka dig för tipset om Robertssons, var där häromdagen och köpte marinerad biff, bjöd ett helt gäng och alla tyckte köttet var helt otroligt gott, inklusive mig själv, det var mört och fräscht liksom, smakade inte som kött man köper på ICA eller Willys. Där kommer jag köpa i fortsättningen! Fick även höra att kvinnan som jobbar där är släkt med mig (tror att hennes mamma och min mamma är kusiner). Världen är liten.

  Tack också för de fina bilder och recept du ”ger oss”. Det är fantastiskt kul. För ett par veckor sedan provade jag ”kladdkakan med kokos på”, den var lätt bland det godaste jag någonsin bakat.

  Ha en fortsatt härlig helg!
  MVH /Sara

  • Victoria skriver:

   Vad kul att du testade Robertssons, och visst ÄR det skillnad mot ”vanligt” kött man köper i mataffärerna, en helt annan klass! Helt klart värt att lägga några kronor extra när det smakar så mkt bättre. testa deras grillkorv eller prinskorv vid tillfälle, godaste korven som finns!!!!!

   kram Victoria

 • Maria J skriver:

  Har ett liknande recept men utan kardemumma och jag tycker den är fantastiskt god. Måste pröva denna med kardemumma någon dag. Tack för all matinspiration du ger!

Lämna gärna några rader efter er! ♥

Instagram - @matplatsen