LCHF och gooooooooood majonnäs

Det finns ingen riktigt god majonnäs att köpa färdig i butik tycker jag. De smakar surt och har nån konstig bismak. Bläää. Går väl an när man ska ”gömma” den i nån smet där den inte märks så mkt kanske. Men när jag äter lchf äter jag mycket majonnäs, lysande i lchf-synpunkt! Och då vill jag ha GOD majjo. Och vad gör man då? Jo man gör egen såklart!! Det går hur snabbt som helst och blir galet mycket godare än köpt. Och sen kan man smaksätta den lite som man vill med flingsalt, lime & vitlök, curry, saffran osv osv. Testa om ni inte gjort det förr, ni kommer bli fast direkt ;)

Grundrecept:

Till ca 4 dl:
2 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
lite vitpeppar
ca 1  msk dijonsenap
3-4 dl olja (välj en matolja som inte smakar så mkt, tex rapsolja, använd INTE olivolja)

OBS viktigt att alla ingredienser har samma temp innan ni börjar, annars kanske majonnäsen skär sig.

Använd elvisp och en skål som står stadigt. Rör först äggulorna med vinäger, salt, peppar och senap. Tillsätt oljan, först droppvis tills blandningen börjar tjockna, sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt heeeela tiden. Smaksätt sedan majonnäsen om ni vill och förvara i en burk med tätslutande lock i kylen

majjo1

majjo2

Mmmmm! God som den är till räkor eller ägghalvor. Eller blanda med räkor, dill etc till en skagenröra och servera i avocadohalvor. Eller pressa ner lite vitlök och servera som en aioli till en krämig fisksoppa. Eller varför inte med lite saffran i till en grillad lax. Eller gör en curry-remoulad och servera till nån god fisk eller kyckling. Kan varieras i det oändliga!!

Fler tips??

Print Friendly

6 kommentarer

 1. […] Majonnäs innehåller mycket fett och lite kolhydrater, perfekt att äta tillsammans med kokt ägg för exempel. Kolla dock på innehållsförteckningen (igen) för en del majonnäser innehåller faktiskt ganska mycket socker och därmed också kolhydrater. Majonnäs kan man enkelt göra själv också! Receptet är kopierat härifrån. […]

 2. Halo skriver:

  Hej på dig!!

  Tack för ett fantastisk recept:)! Provade igår, kändes som en vild chansning då jag var säker på att den skulle skära sig men guuuud så god den blev. Kunde nästan inte sluta ät igår så det blir en ny omgång till kvällens skaldjusfrossa hemma hos mamma. Skall även testa att saksätta med saffran idag, mumms. Blir hungrig nu! Får nog ta lite till min lunch:)! Tack igen o kram

 3. elinjo skriver:

  Jag brukar oxå göra egen majonnäs. MYCKET godare…
  Jag vill ge dig ett supertips som jag ”uppfann” igår ;) LCHF-våfflor!! Kolla in på min blogg så finns receptet där. http://elinsunderverk.blogspot.com

  ÄLSKAR din blogg. Får alltid massa bra tips här :)

 4. carris skriver:

  Det här är den absolut bästa bloggen. Man blir så sugen på att laga av recepten som kommer här i från. Lika spännande att kika in här varje dag.

 5. Ankim skriver:

  Hur länge håller den i kylen? Ska absolut prova den, när man läser innehållet i köpemajo så blir man ju inte direkt sugen…