Husmanskost och härlig fredag!

Äntligen helg igen, den här veckan var lång! Inte för att man bara ska leva för helgerna, jag älskar vardagarna med på sitt sätt men ack så skööönt med helg och tid att slappa och gosa med familjen.

I veckan har det blivit en hel del husmanskost faktiskt, tycker det är så gott om hösten!! En nyfunnen favorit är klassisk kålpudding. Jag tror inte jag hade ätit det sen skoltiden (om jag ens smakade då??!) men förra året provlagade jag en och sen dess är jag fast 🙂 Har ni någon favorit husmansrätt?

kalp1

4 port:
1 litet vitkålshuvud (ca 1 kilo)
smör att steka i
1-2 dl vatten
2 msk sirap
salt

400 g blandfärs
1 ägg
1 dl vatten
salt & peppar

Skär vitkålen i små bitar och stek dem i smöret. Häll på lite vatten då och då så det inte bränns! Salta & peppra. När kålen blivit mjuk så häll på sirap och låt puttra en liten stund.

Blanda köttfärsen med ägg, vatten, salt & peppar. Bred hälften av vitkålen i botten på en form. Täck med köttfärsen och bred ut resterande vitkål överst. In i ugnen 175C ca 45 min.

kalp2

Servera med god gräddsås och lingonsylt till. Och den här gräddsåsen måste ni prova om ni inte gjort det, den är god till allt från grillad kyckling, kalkon, köttbullar/biffar och särskilt till kålpudding 🙂

4 port:
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt & vitpeppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med salt & peppar.

Bästa såsen ever!!!!! 😀

Nu ska jag klura på vad det ska bli för gott till fredagsmiddag, några tips? Vad äter ni i kväll?

 1. Husmanfavoriter är nog mammas koktpotais m stuvad spenat och bacon (som man sen kan göra spenatsoppa av mmmm, eller fläsk m bondsås (löksås). Oj vad mcyket som helt plötsligt poppade upp men dessa får nog stå kvar för nu…
  Ingen speciell mat idag går på lite diet och har gått ner 17 kilo sedan juli (graviditetskilon) och lite till ska bort så inget gottit mys ännu. Men ni må tro att jag skriver ut recept titt som tätt härifrån för att laga sedan…. 🙂

 2. Min ”favvohusman” är faktiskt också kålpudding. Men är också väldigt förtjust i rotmos. Så det tänker jag laga nu när det är höst. Ikväll blir det ryggfilé med rödvinsås och ”träd”, som min 5-åring kallar det, (broccoli). Till det har vi hemmagjorda pommes.

 3. Jag har alltid älskat kålpudding; det var t o m min önskemat på födelsedagen när jag var liten! 🙂

  Om du blandar köttfärsen med lite halvkokt ris (kanske ½ dl kokt ris till en gratängform)& lite av den stekta kålen istället för att varva & se’n täcker den med kål som vanligt så blir kålpuddingen ännu saftigare. 🙂

 4. Kålpudding är också en av våra favoriter hemma. Kalkon med stuffing gjord på vitt bröd, salvia och bacon, serverad med brunsås potatis och gelé är kanske inte husmanskost men här hemma är det det.. 🙂 Helstekt kött i ugnen älskar vi med, oavsett kött, oxfilé, fläskkarré vad som helst nästan. Ska göra en osstek på söndag, har du något tips på bra tillbehör?

 5. Älskar all form av husmanskost! Kålpudding, kåldolmar, isterband och dillstuvad potatis, potatispalt, renkok, pölsa, fläsklägg och rotmos m.m. m.m. MUMS!

  Idag har vi firat husköp samt att jag fått ett vik som enhetschef! Vi firade med en rejäl köttbit från vårat lokala slakteri, potatis i ugn, grekisk sallad och god sås. Till drack vi Zeven deadly zins och Innis and gun higland cask, mycket mycket gott!!!

 6. Va gott det såg ut!!! måste testas:-)
  Ikväll har vi avnjutit”din” salami & brieostpaj med ett glas rött till, så himla, himla gott, ska definitivt göras om 🙂

 7. ÅÅ husmanskost…vet inte vart jag ska börja nånstans jag bara älskar husmanskost hehe 🙂
  Raggmunk
  Köttfärslimpa
  Stekt fläsk och löksås
  Isterband och dillstuvad potatis
  Köttgrytor
  Dillkött (frikassè)
  och Pappas söndagsstek 🙂

  Trevlig helg!

 8. Nädu, ingen kål här inte! Nåt av bland det värsta jag vet… Ikväll åt vi hängmörad biff som jag helstekte, bakpotatis, fetaoströra, grönmögelostsås med svamp- och lökhack, lite hemmagjort vitlökssmör och en schysst sallad 🙂 Och chokladfondant till efterrätt. Är det fredag så är det 😉

 9. Jag har väldigt svårt att välja EN favorit, för jag ÄLSKAR verkligen husmanskost.
  Fläsk, potatis och löksås…
  Rotmos och fläsklägg (med senap förstås)…
  Mammas kåldolmar…
  Ugnstekt falukorv och potatismos…
  Bruna bönor och fläsk…
  Neej, nu måste jag sluta innan jag avlider av hunger 😉

 10. Ja kålpudding är det absolut inget fel på.favoriter här är dillkött o peppar rotskött. Vår husmanskost är faktiskt suverän, o vi borde nog återgå till att laga mer sånt. Tack för tacopajs receptet, det blev dunder succé här. Nu tar vi en herbalife drink o drömmer husmanskost. Ha en fortsatt bra lördag.

 11. Åh så gott!!! Kåldolmar och kålpudding står HÖGT på min favvolista, tror bestämt det ska bli lite kålpudding här nästa vecka! Puss puss (PS: så FIN du blev i håret!!!)

 12. Hej Victoria!
  Jag måste bara tacka så hemskt mycket för receptet på gräddsåsen! Både jag och sambon avgudade den. Sååå god till våra köttbullar och potatismos 😀

 13. Min absoluta favorit (och det kanske inte ens räknas till husmanskosten) är kokt höns i currysås med ris! Mums! Men mina föräldrar gör så himla goda köttben… dom steker upp dom med kryddor osv och sen får dom väl sjuda i nånting… (vatten tror jag) och såsen som blir av det är bara SÅ gudomlig så det finns inte!! Blir lite mkt pill för oss andra bara då vi helst inte sitter och gnagar på köttbenen som min pappa gillar haha. Har du testat det nångång?? 🙂

 14. Hmm insåg nu att min förklaring inte lät så där supergod… det är ju såklart mer till det än att dom bara ska sjuda i vatten med kryddor haha. Man reder såsen sen och serverar med potäter och lite tillbehör. Men det är iaf SUPERGOTT!!! 🙂

 15. Har precis ätit din kålpudding med kokt potatis, lingon och din sås. Älskades av hela familjen, vi är riktiga husman-junkies! 😉 Tack för bra recept!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..