Grekisk pastasås & godaste fetaosten

Detta smakar sommarminnen a la Grekland :) En supergod och enkel vardagsrätt!! Eller varför inte en fredagskväl med ett glas gott vin till. Mums!!

grekp

Vit ostronskål från Mateus, perfekta som pasta- eller salladstallrikar!

 Till 4 portioner behövs:

Färsk pasta (2 pkt)
3-4 schalottenlökar
1/2 zucchini
smör att steka i
1 burk krossade tomater (400g)
salt & peppar
1-2 tsk oregano
175 g fetaost
2 dl creme fraiche
20 svarta oliver med kärna

Skala och hacka löken. Skär zucchinin i bitar. Fräs löken & zucchini i smör i en gryta. Rör i krossade tomater, creme fraiche, salt peppar och oregano. Låt såsen koka upp och koka samtidigt den färska pastan. Rör ner fetaost (i bitar) och oliver alldeles innan servering.

Såååå gott!!!! 🙂

Allra godaste fetaosten tycker jag är Apetinas på tetra, vet ni vilken jag menar (har inte sett den i 200 g som på länken, utan bara i 500 g men i övrigt ser den ut så där)? Helt outstanding, krämig, mild och smakrik. Får 5 + i betyg 🙂

 1. Är det en äkta feta gjord på får eller getmjölk? Nästa gång du är i sthlm så gör ett besök i hötorgshallen och gå raka vägen till pieras livs och köp deras feta, den är gudomlig!! De har mycket annat gott också och massor att provsmaka :).

 2. Den ser verkligen god ut!! Det gör allt du lagar, du är verkligen en inspirationskälla!! Har följt dig i över 1 år och beslutat att själv gett mig in i matbloggeriet mycket tack vare din blogg.

  Tack för att du delar med dig av din mat 🙂
  /Erika

 3. Mums,ser gott ut!! Jag gillar också Arlas fetaost på tetra bäst. Den är verkligen krämig och god. Gjorde ”din” fisksoppa i gårkväll och den blev verkligen succé! Lilla M slevade i sig för fulla muggar. Gjorde inte aioli till utan hade bara en klick creme fraiche på toppen.
  Hade ni roligt på möhippan?
  Kram

 4. Fetaost……..mmmmmmmm!! Är tokig i feta, det är ju gudagott!!!! Kul att du svarar så snabbt när det kommer frågor 🙂 Du är för gullig! Kramilikram

 5. Tänkte tipsa om en fetaost jag alltid köper massvis av så fort jag är i Örebro, på AliBaba på storgatan 18. Galet billigt och de säljer både kilovis på burk och hektovis över disk. Krämig och god som bara den! TESTA! 😀

  Mvh Fanny från Härnösand

 6. Victoria!
  I Örebro vid Järntorget finns det en butik som heter Alibaba, där inne säljer dem fetaost på lösvikt och även på ”burk” som konservliknande i saltspad. RIKTIGT GOD fetaost! När jag och min familj besöker Örebro köper vi alltid med oss ett lager. Den godaste tycker jag är : Yesilova, Krembeyaz och säljs i både i lösvikt och större burkar. Du måste bara prova den! Kram!!

 7. Okej, jag sitter 20 mil ifrån min tvillingsyster, vi sitter samtidigt och skriver om exakt samma sak, ser det när jag postat min kommentar, 2 minuter efter henne 🙂 Kul att vi tänker lika! 😀

 8. Apetina är ingen fetaost. Det är en färskost gjord på komjölk. Äkta Fetaost är alltid gjord på get/fårmjölk. För ett par år sedan namnskyddade Grekland ordet Feta, vilket innebär att endast äkta fetaost från Grekland eller licenstillverkad i godkända länder får kallas Fetaost. Det är också därför Arla och andra som gör greklandsinspirerad färskost på komjölk, ”falsk feta” tvingats döpa om sina ostar från Feta till tex Apetina mm. Vill man ha absolut första klassens Fetaost så är det Dodoni som gäller.Den har i alla tider varit Fetaostarnas Rolls Royce i Grekland. I Sverige hittar man den i delikatessaffärer men döm om min förvåning när jag hittade den i Willys ordinarie ostsortiment, dessutom till ett mycket mycket bra pris.

 9. För mig är det bara Fontana som gäller, Zetas kan funka, men finns det Fontana köper jag den.
  Fast det är klart, ett besök i Hötorgshallen är inte heller fel. Hhmm, på fredag efter jobbet kanske…

 10. Apetinas smakar toffla, jag vet inte varför den klassas som fetaost för den är disgusting. Mevgal däremot! Dodoni funkar också men det bästa är ändå att gå in i nån utländsk kvartersbutik och köpa över disk.
  sen är nog den bulgariska fårosten godare än alla andra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..