Saftig lax i ugn

Färsk lax i bit blir ju såååå saftigt att tillaga i ugn. Inget avancerat men blir gott som värsta lyxmiddagen.

Så här gör jag. Smörj en form med smör. Lägg i hela laxbiten (gärna med skinnet kvar, men ta bort benen!) Pressa över 1/2 citron och strö över rikligt med flingsalt. Pressa ner en vitlöksklyfta i 3 dl grädde och häll runt om i formen. In i 175 C ca 20 min tills fisken är färdig. Ät med kokt ris och en god sallad till. Mmmmmm en favoriträtt!!! 🙂

laxb1

laxb2

Sååå saftig!!!!! Bara rasar i sär och smälter i munnen :)

Sååå saftig!!!!! Bara rasar i sär och smälter i munnen :)

laxb3

Köper hel lax i bit alldeles för sällan. Mest för att jag är rädd för alla ben 🙂 men denna bit var faktiskt renad ränsad, puh!

Ska ladda upp med något gott till Grey´s Anatomy i kväll. Bästa serien!! Och nästan aldrig ett öga tort efter ett avsnitt. Appropå det så såg jag filmen Remember Me, och är ni sugna på att gråta ut så se den!!!!!! Fick gå med solglasögon efteråt, så svullen om ögonen blev jag 😉

 1. Jag köper ofta en halv fryst lax som de har i min ica affär. Kommer inte ihåg vad den heter. Jag kan kolla nästa gång jag köper. Smidigt och lätt inga ben bara skinnet.

 2. Det är supergott med lax och så enkelt, men gör det alldeles för sällan, fastän ungarna älskar fisk, så jag måste skärpa mig!

  Kram

 3. nu driver matplatsen med mig…jag får hälften av inläggen längst till höger…hel knasigt!!! :S

  Jag önskar att jag tyckte om lax men det luktar kattmat enligt mig…
  Ser ju så härligt lyxigt ut och är så poppis i alla recept…får hålla mig till tråk-torsk 😀

 4. Lax är en favorit hemma hos mig, det är så jättegott!! Ibland brukar jag bara gnida i salt, vitpeppar och vanlig enkel sweet chili sås. Det blir också jättegott med någon god kall kräm eller sås till. Det här med grädde måste jag testa nästa gång jag handlar hem lex. Brukar alltid handla fisk hos ”Hermans fisk” på Engelbrektsgatan i Örebro. Superfina fiskar! Dom kan filéa och fixa till om man vill köpa andra fiskar än just lax.

 5. Håller med dig om färsk lax, går inte att jämföra med fryst, sen finns det ju massor med bra recept att variera med.
  Gällande frysta pajskalen så håller jag med om att paj är supergott men ibland drar man sig för att göra paj eftersom det är så himla tråkigt att göra pajskal. Jag har slutat att längta efter paj, och gör den i stället eftersom jag numer alltid har färdiga pajskal hemma. Mitt tips är att då lusten faller på så gör man tex 4 dubbel pajsats (skal) och sedan klä formar, förgrädda ca 5 min och ställ sedan in dessa i frysen. Du kan med andra ord förbereda detta själv, då får du ju dessutom bra storlek på pajskalen (billiga pajformar vet du säkert att du kan köpa på Lagerhaus).
  Tack för att du förgyller min dag med din härliga blogg, det var dock längesedan vi såg bilder på dig, gillar du fortfarande din nya fina höstfärg på håret?
  Hälsningar från farmor i Halmstad

 6. Älskar lax! 🙂 Dock kan jag hålla med MariahG om att det ibland luktar kattmat, men där är tonfisk snäppet värre för mig. Det får sambon fixa för annars klarar jag inte av att äta upp maten jag gjort!

  Igår bjöd jag vänner på din ”Gamla goding”, kycklinggrytan med spenat och soltorkad tomat och grytan blev tom! Alla jag bjudit älskar den och även vi! Ny storfavorit i vårt hem 🙂

 7. Det där lät enkelt och väldigt gott. Jag kom att tänka på att jag idag såg att de hade lila ris (Fairtrade) i min mataffär. Jag köpte det inte men ångrar mig nu så jag får gå tillbaka och köpa det imorgon 😉 Kunde passa till fredagsmyset med ugnslax och den där finfina sherrysåsen som Ulrika tipsar om här ovan.

  Nån som har ätit lila ris nångång???

 8. Lax är ju SÅ gott, men tyvärr ingen favorit hos sambon. Och Grey’s är absolut bästa serien!! Desperate har spårat ur för länge sen tycker jag, man kan ändå inte sluta titta. 😉 KRAM!

 9. Har köpt riset nu 🙂 Det är en blandning av vitt ris och ”naturligt lila ris”, som det står på paketet. I påsen ser det ut som vildris. Tyvärr står det inte på paketet från vilket land det är importerat. Återkommer med smakanalys senare 😉
  Trevlig fredag alla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..