Krämig rotfruktsgratäng

Blev såå sugen på rotfruktsgratäng när jag såg en inne hos Åse så det blev middag i går. Blev sååååå gott!! Vilka smaker!! Älskar potatisgratäng, men detta var verkligen ett gott alternativ till det! Gjorde min variant med potatis i men man kan ju göra den på enbart rotsaker om man vill.

rot1

4 port:
2 stora potatisar
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 gul lök
1/2 kålrot
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm muskotnöt
ca 150 g riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
salt & peppar

Skiva rotfrukterna ganska tunt. Lägg i en bunke, slå på grädden, vitlök, muskotnöt, salt & peppar plus ca hälften av osten och rör om. Häll ner allt  i en smord ugnsform. Strö resten av osten över och lägg folie över formen.

rot2

 In i ugnen, 225 C ca 1 timma (tar lite längre än vanlig potatisgratäng). Känn efter med sticka. När rotsakerna börjar bli mjuka så ta bort folien och låt stå ca 10 min tills ytan fått fin färg och gratängen är mjuk.

rot3

 Passar till alla möjliga rätter! En god köttbit, grillad kyckling eller som här skivad kall (jul)skinka och en god sallad. Muuuuuuums!!! 🙂

rot4

Har ni tips på andra goda varianter av potatis – eller rotfruktsgratänger så tipsa gärna!

  1. Rotfruktsgratäng är ju sååå gott! En favorit vi ofta gör hemma hos oss är jordärtskocksgratäng. Det är en riktig hit! Receptet finns på bloggen om du är nyfiken. Ha en superskön helg!

  2. åh så gott det ser ut!

    jag brukar ha skivad sötpotatis tillsammans med potatis och rotfrukter + lök eller purjolök. Sötpotatis är verkligen underskattat. Supergott i gratäng för att inte tala om rostad i ugn med lite olja salt peppar paprikapulvet tex
    trevlig helg!

  3. Jösses vad gott det ser ut! Vet du vad jag gjorde idag? jag köpte den lila skålen som du hade köpt här om dagen, och beställde pajformen också! Blev helt förälskad när jag såg dom hos dig! Tack för inspirationen! Kramar

  4. Åh, det verkar jättegott! Bäst av allt är att den innehåller muskot! Det ska man verkligen inte snåla med 😀 Mamma brukar ha det i sin spenatpaj (min favoriträtt, SÅ god) och jag brukar alltid riva en massa extra muskot över 😀

  5. Tack för inspirationen!
    Första gången jag kikade på din blogg(fast absolut inte den sista!) Mycket bra recept för en som mig som ofta har svårt att komma på nått nytt att laga/baka…Saffranskakan måste jag bara prova, såg smakens ut 😉

  6. Attans vad gott det såg ut med julskinka.
    Måste kolla på ica nu när jag handlar om dom börjat med det där.
    Jag längtar efter det med johnnys senap på.
    MUMS!
    Hoppas ni har en trevlig helg!
    Kram//Mariah

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..