Plankstek black & white

Vilken härlig höstdag!! Solen värmer riktigt gott i dag så man blir på bra humör från topp till tå. I morse var det dock iskallt som vanligt så då fick det bli premiär för min nya mössa & vantar :) Sååå mysiga, kan visa er senare.

Fick hem 3 flaskor fond från Touch of Taste;

tt1

Fonder på flaska är ju såå smidiga och tacksamma tycker jag. När jag inte följer nåt särskilt recept utan bara freestylar till ett recept så smakar jag nästan alltid av grytor/såser/soppor med nån fond.

Oxfonden är väldigt god i såser!! Här använde jag den till den ena såsen i en black & white!! En plankstek black & white för att vara exakt. Åh så goooott!!!  Tycker det är så gott med tryffelsås OCH bearnaisesås till kött i alla former.

tt2

Bearnaise köper jag oftast färdig men tryffelsåsen gör man enkelt själv:

4 port:
2 dl vatten
2 msk touch of taste oxfond
1/2 msk soja
1/2 dl rödvin
2 msk smör
maizena för bruna såser
några droppar vit tryffelolja

Häll vatten, fond, soja och rödvin i en kastrull. Låt koka upp och red av till önskad konsistens med maizena. Rör ner smöret så det smälter. Droppa i ett par droppar tryffelolja och smaka av. Tadaaaaa klart!

Till en klassisk black & white ska man ha en bit oxfilé, en bit fläskfile, tryffelsås och bearnaisesås. En riktig kvarterskrogsklassiker 🙂 På denna plankstek hade jag dock enbart fläskfilé som fick sällskap av baconlindad färsk broccoli och tomat. Spritsade hemlagat mos (med nedrörd äggula & lite rivenost) runt plankan och lät hela rätten få fin färg i varm ugn. Sen hällde jag på tryffelsås och bearnaisesås vid servering. Såååååå gott!!!

tt3

tt4

I samarbete med Touch of taste.

 1. Jisses vilken kalasmiddag! Den skulle jag inte säga nej till 🙂 Jag har helt ärligt aldrig ätit en Black & white på krogen men det ser ju onekligen gott ut så det får jag testa! Här hemma blir det hemlagade hamburgare ikväll. Ha en fortsatt skön kväll!

 2. Hej Victoria,
  Har kollat in din blogg ganska länge nu och lagat många av dina super recept :). Men nu va jag bara tvungen att logga in…..för jag har lite frågor, så min första fråga e, vart har du hittat/köpt plankorna……har inte sett nånstans tror jag……
  Tycker jätte mycket om att laga mat,och sen jag hitta din blogg e det ännu roligare….enkla supergoda recept…..lagar hellre mat än att baka, men du har så himla bra bakrecept oxå…..ta bara den med päronhalvor som man häller citron sockerkaks pulver över :)), ungarna älskar den, med glass till.
  Tack för alla kanon recept,
  Hoppas på många fler 🙂
  Mia <3

  1. Hej!! Kul att du gillar recepten 🙂 Plankorna har jag köpt för många år sedan, de är av märket Sagaform(säljs tex på cervera) vet inte om de finns kvar i sortimentet men annars finns säkert snarlika.

   kram Victoria

 3. åh, så sugen jag blev på plankstek, det var så länge sedan jag åt det:) har du nått bra tips på spritsare, de heter nog inte så men du förstår vad jag menar;) som passar både grädde och mos m.m

  Kram

 4. Ville bara tacka för vinsten (godispåse)! Den kom idag och vi ska snaska upp den till helgen! (Hade dottern inte sett den hade jag smygätit den redan nu…)
  Kram

 5. Hallå Victoria! Är inne här o läser var o varannan dag men tyvärr så kan jag bara kolla lite snabbt på jobbet, inte kommentera. Men i alla fall så efterlyste du ju recept på pizzasallad. Här kommer ett jättebra o gott recept:

  Strimla ett halvt vitkålshuvud (strl bestämmer man själv:-) Koka: 1/2 dl olja, 1/2 dl vatten, 1/2 dl vinäger, 1/2 msk socker 1/2 msk salt tills allt socker/salt löst sig. Häll den varma dressingen över vitkålen. Smaksätt med vitpeppar/vitlökspeppar, örtkryddor, ital salladskrydda. Man kan göra en stor sats, den är hållbar ca en vecka. Tillsätt de grönsaker man gillar, morötter el paprika passar bra.

  Trevlig kväll el gonatt kanske passar bättre 🙂
  Kram Agnetha (Kumla)

 6. Hej Vickan, visst är det gott med planskstek, det gör vi faktiskt rätt så ofta hemma, killarna gillar det jätte mycket.

  Svar till ”mamma-mia”: du kan köpa plankor på Clas Ohlsson, inte alls dyra ; )

  Ha en skön onsdag, kram AL

 7. MUMS, me love planka! Jag hade ju värsta plankperioden förra vintern =) Tror bestämt det blir planka idag! Fast med blomkålsduschesse och Lohmanders gooooda chilibea! MUMS!! Puss puss goding!!

 8. Jag har nog alltid förväxlat tryffel med dom där svamparna som oxå heter nåt liknande… murkelsås tror jag… ja, murklor 🙂 Ha! Ja nu när jag kom på vad det heter så är dom ju inte så lika till uttalet ändå men hursom så har jag alltid trott att tryffel är en sorts svamp (och jag gillar ju inte svamp ;)) så jag har aldrig vågat mig på tryffelsås. Men det låter ju inte så illa… men kan dom där få dropparna verkligen ge nån smak på såsen?

 9. Jag har två plankor som inte är använda än. Hur ska jag göra inför första användningen? Jag vet att de ska oljas in och köras i ugn och så men är det någon som vet hur?

 10. Åh, black and white är min favorit på restaurang! Ikväll ska jag prova ditt recept på tryffelsås 🙂 Jag är ingen hejjare på vin men hoppas de blir bra ändå! 🙂

 11. Gjorde plankstek ikväll och måste ju bara säga att den där tryffelsås var helt underbar! En ny favorit, t.o.m bättre än rödvinssås 😉 Tack för en bra blogg!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..