Saftiga goda lussebullar???

En god brunchtallrik med sött/fruktigt och salt fick inviga den här veckan. Ute faller stora blöta snöflingor ner och blir slask på backen, inte världens mysigaste väder 😉

ft

Favoritjuicen från Pago med apelsin, citron och morot piggar upp vilken morgon som helst!!

ft2

Funderar på att baka lussebullar senare i dag. Har ni ett riktigt BRA och saftigt lussebullsrecept på lager? Tipsa gääääärna. TACK!!!!!

 1. Åh, gottefrukost! 😀 Jag har ett superbra recept på lussekatter som gör dem jättesaftiga och goda men det har jag förstås inte hos mig nu.

 2. Jag har tyvärr inget bra lussebullerecept, men är själv intresserad av ett och hoppas på bra tips.
  Jag ville bara säga att du har en fantastisk blogg, som är super på alla sätt och vis. Dina recept är som gjorda för min smak, dina bilder är urtjusiga och riktigt proffsiga, du verkar vara en helt underbar människa och så har du en otroligt vacker familj. Verkligen en härlig blogg att läsa!! 🙂

 3. Jag byter alltid ut vätskan mot kesella och sockret mot vit sirap, brukar bli bra!

  Jobbar du inte utanför hemmet? tänk att ha sådan tid att äta en härlig frukost. LIte omöjligt vid 5.30.

  Ha en bra dag!

  1. Måndagar är Olivia ledig från dagis så då har vi mamma-dotterdag 🙂 men jag tar mig alltid tid för god frukost, även om jag skulle gå upp 05.30 😉 Går på ett kick att skiva upp frukt och röra till en äggröra. Bacon har jag ofta uppstekt i kylen och värmer på i micron. Går lika snabbt som att göra vanliga mackor 😉

   kram victoria

   1. Kanske var otydligt där med tid men jag behöver vakna först och gärna ta en kaffe först och äta någon halvtimme-timme senare och jag lämnar huset senast 5.30 därav lite brist på frukost dessvärre. Jobbar dessutom på ett lab där man inte kan ha mat med sig vid arbetsplatsen utan det blir vid fikat 8.30 men då kan man inte sitta med en stor tallrik på 15 min fika.
    Men på helgerna då äter jag frukost! Dock äter jag inte frukt längre sedan jag dragit ner på kolhydrater men ägg och skinka är favoriter!

 4. Jag har ett lussebullsrecept som är heeelt fantastiskt! Jag gick från att inte gilla lussebullar till att älska dem tack vare det här receptet, jag kan äta hur många som helst..

  Jag brukar göra runda bullar och pensla med smör och doppa i socker istället för traditionella katter, tycker att det blir ännu lite saftigare då 🙂
  Och så brukar jag ta halva degen och göra som en längd med smör, socker och vaniljsocker (som vaniljbullar alltså) och så bitar med vit choklad i längden, det är helt gudomligt!

  Ingredienser
  50 g jäst för söta degar (1 paket)
  150 g riktigt smör
  5 dl gammeldags mjölk
  250 g Kesella gourmet
  2 pkt saffran (1 g) + 1 sockerbit
  2 dl vit baksirap
  1/2 tsk salt
  drygt 18 dl vetemjöl
  3 tsk bakpulver
  russin
  ägg till pensling

  Gör så här:
  Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen ”svettas” med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).
  Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen.
  Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
  Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
  Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

 5. Åh, jag önskar att jag var din granne så att jag kunde smyga förbi på en mysig frukost! Storhandlar ni ofta? Ni verkar alltid ha en massa gott hemma! Mina lussebullar har jag alltid kesella i, prova dessa bullar, de brukar jag göra, blir saftiga och goda! http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=15866

  Hur förvarar man julgodis bäst tycker du? Och hur långt kan man göra det innan det blir gammalt?

  1. Jag förvarar det i plastburk med tätslutande lock och smörpapper mellan lagren, de håller några veckor iallafall! Om de finns kvar så länge 😉

   Vi storhandlar i bland, men småhandlar ofta. Det värsta jag vet är ett tomt kylskåp med tråkigt innehåll så vi lägger gärna lite extra pengar på god mat och bra råvaror.

   kram V

 6. Hej Vickan!

  Nu när klockan snart är 16 så har du säkert redan bakat ett gäng härliga lussekatter. Mitt favoritrecept länkar jag in här nedanför. Detta recept har hängt med i över 30 år för min del.Under årens lopp har det kommit alla möjliga ”nyheter”..och jag har nog provat dom alla! 🙂 Mitt recept innehåller inga konstigheter alls..förutom att jag helt enkelt byter ut smöret mot olja…och enligt mig blir det mycket bättre. Kramar från Camilla

  http://www.camillak.com/?p=278

  1. äggröra gör jag så här:
   1 port. 1 ägg + ca 1 msk vispgrädde eller creme fraiche + salt. vispa samman. Smält en klick smör i liten stekpanna eller liten kastrull. Häll i äggsmten och rör med en stekspade medan det stelnar. Stäng av plattan innan det stelnat helt så den blir krämig och färdig i eftervärmen. Tadaaa perfekt äggröra 🙂

   kram vic

 7. De här är lite krångliga & göra med ack så goda…

  Saffransbullar

  Ca 35-40 st

  * 125 g margarin
  * 2 dl socker
  * 1/2 tsk salt
  * 5 dl mjölk
  * 250 g kesella
  * 75 g söt jäst
  * 1 tsk hel kardemumma
  * 2 kuvert saffran
  * ca 17 dl mjöl

  Pensling & garnering
  * russin* 1ägg
  * 2 msk vatten
  * 1/2 krm salt
  * pärlsocker

  1: Börja med att röra matfett, socker & salt till en ljus & porös massa.
  2: Värm mjölken & kesellan till fingervarm temperatur & häll blandningen över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst.
  3: Tillsätt ett par matskedar av den porösa matfettsblandningen. Stöt kardemumman tillsammans med saffranet & blanda ner i vätskan.
  4: Blanda ner ca 12 dl av mjölet & arbeta snabbt samman till en slät men lös deg. Täck med en bakduk & låt degen vila i ca 30 minuter.
  5: Tillsätt den sparade matfettsblandningen & resten av mjölet i fördegen & arbeta nu samman till en blank & smidig deg.
  6: Forma degen till en längd som skärs upp i mindre bitar. Rulla ut degbitarna & forma till lussebullar.
  7: Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt & tryck ner russin i dem. Ställ att jäsa till dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
  8: Pensla de färdigjästa bullarna med ägg som vispats samman med lätt salt & vatten. Strö över lite pärlsocker.
  9: Grädda bullarna i mitten av ugnen i 6-7 minuter.

 8. De ALLRA bästa lussebullarna som du måste prova!! Efter jag provat dessa första gången insåg jag att jag aldrig kommer behöva nåt annat recept :). Knåda gärna degen länge i maskin.

  Susannes söta lussebullar
  50g jäst för söta degar
  150g smör
  5dl standard mjölk
  3pkt saffran
  1 bukr kesella
  1,75dl socker
  1 tsk vaniljsocker
  ca 17dl vetemjöl special
  2 ägg
  russin till garnering
  Gör så här
  Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm drygt fingervärme 37-40 grader.
  Smula sönder jästen i en degbunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig.
  Tillsätt kesella och ett ägg, socker, salt och vaniljsocker och blanda väl.
  Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen ganska kraftigt tills den blir blank och fin och släpper från bunken/bakbordet. Låt jästa i ca 40 min.
  Ta upp degen på mjölat bord och dela den i ca 32 delar. Rulla och forma varjde del till en lussekatt och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa under duk i ca 30 min.
  Pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Garnera med russin och grädda mitt i ugn i ca 7-8 min.

  1. Pang! Där har jag mitt recept. Gjorde dessa ikväll och ohhhh så saftiga och goda de blev! Tack för receptet rekommenderas varmt!

 9. Ohhh vad sugen jag blev på lussekatter nu då!
  Men jag har ingen lust att baka nu (lat-mask) 😀
  Måste se om ica fått hem några ännu.
  Mmm.

 10. Här kommer mitt favoritrecept på lussebullar, har provat flera eftersom jag älskar dom. Men det här kan jag verkligen rekommendera. Saffranet ska ligga och dra i vodkan, gärna över natten.

  LUSSEBULLAR

  1 gram saffran
  (vodka)
  Lägg saffranen för att dra i vodkan

  100 gram jäst
  5 dl ljummet vatten
  2 l mjöl
  3 ägg
  300 gram smör
  3,5 dl socker

  Gör en fördeg av jästen, vattnet och hälften av mjölet. Låt jäsa 20min.
  Blanda med elvisp ihop ägg, rumsvarmt smör och socker.
  Ha i saffranen och fördegen och resten av mjölet. Kör med elvisp i 4min.
  Låt degen vila i 3min.
  Baka sedan ut till ca 40-50 lussekatter och låt jäsa ca 1 timme.
  Pensla och grädda i 220 grader ca 7minuter.

  Är ingen anhängare av russin men det gör man såklart som man vill med.

  Kram Jessica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..