Lite tips inför advent

Ni är många som mailar och vill ha tips på fika, mat och godis inför glöggmingel, advent och jul nu så jag tänkte lyfta fram mina favoriter framöver och tipsa om!!

Först ut blir mina absoluta favoritlussebullar!!!

Ca 20-30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

saff1

saff2

saff3

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig) eller lägg bullarna i pappformar. (Jag la dem direkt på bakplåtspapper denna gång, men eftersom fyllningen blir ganska tjock så blev några bullar lite glesa när fyllningen smälte i ugnen, så nästa gång testar jag nog att lägga dem i bullformar!). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

saff4

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

saff5

saff61

Dessa blir sååå saftiga och goda så test gärna dem om ni inte gjort det redan! Passar ypperligt till 1:a adventsfikat på söndag 😉

 1. Hej vännen, är precis som du tokig i julen……… Jag längtar tills man får börja sätta upp ljusstakar, baka, göra godis mm mm. Jag planerade lite igår, kolla så att alla stjärnor mm funkade. Jag tror nog att jag gör din saffranskladdkaka till helgen (men får nog bli den med vitchoklad i år).

  Saffransbullar gör jag i långpanna med pärlsocker, det är dom bäst tycker jag, blir så safftiga och goda.
  Skall nog göra lite pepparkaksdeg idag, fast det är nästan lite för tidigt, men jag kan inte hålla mig längre nu ; )

  Ha en skön vecka.

  Kram AL

 2. Roligt att du tipsar om bullarna just nu, jag bakade nämligen såna igår efter ditt recept 🙂 Och riktigt goda blev dom! Blev en hel del uppätna på en gång 😛

 3. Hej!
  Tack för en helt fantastisk sida. Jag har använt många av dina recept. Lussebullarna är en favorit i familjen. Vi ska ha några vänner på lördagkväll på glöggmingel ,vad kan man bjuda på? Har någon tips. kram

 4. Mmmmm, gott å nyttigt som jag brukar säga. Har storkalas i helgen så detta är ett utmärkt tips. Tack Victoria för tipset om att byta till kyckling för den Kreolska grytan. Jag testar detta på 15 personer till helgen så jag hoppas att det blir bra.
  Må så gott!

 5. Åh vad gott det såg ut, mums. Tänkte bara fråga om du är nöjd med din Kitchen Aid, jag är i valet och kvalet om jag ska köpa en, tycker den är lite dyr ;-), men väldigt fin. Ha en bra tisdag!

 6. Har tänkt kommentera så många ggr, men nu gör jag det äntligen. Har varit på ICA Maxi i dag och köpt grejer till saffransbullarna. Ser jättegoda ut. Har provat många av dina recept. Alltid kul att titta in på din sida. Ha det!

 7. Hej!
  Tänkte tipsa om ett recept på lussebullar som jag testade att baka i helgen… Det är nästan samma recept som ditt fast istället för mandelmassa så är det 100 g finhackad vit choklad (såg även ett annat recept med vit choklad och pinjenötter som jag ska testa nästa gång).. Supergoda och saftiga! Jag bytte ut smöret i degen mot flytande smör/rapsolja vilket gjorde dom ännu saftigare! Jag får aldrig mina bullar jämnstora så denna gången gjorde jag knutar istället, lite lättare att få jämn gräddning då och dom glder inte isär. =)

  Ps. Tack för en superbra blogg men en massa goda recept och tips.

 8. Hej!
  Mååååste tipsa om dessa underbara ”Juliga hjortrongrottor” som jag bakade nyss! (recept ur tidningen ”Hemtrevligt: Härliga Jul”)

  200g smör
  1 dl strösocker
  1 tsk kanel
  1/2 tsk kardemumma
  1/2 tsk kryddnejlikor
  1/2 tsk ingefära
  1 tsk bakpulver
  4 1/2 dl vetemjöl
  hjortronsylt

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser (förutom sylten) i en matberedare, eller rör rumsvarmt smör och socker pösigt. Blanda i resten av de torra ingredienserna och knåda ihop degen ordentligt på mjölat bakbord.
  3. Rulla degen och skär sedan i tjocka slantar (eller rulla på måfå), lägg i små muffinsformar, gör en liten grop i varje kaka och fyll på med sylt.
  4. Grädda i ugnen ca 10-12 minuter.

  Njut! Så himla goda ”pepparkakor” i lite annat format än vanligt :]

 9. Har precis bakat dessa ljuvligt goda bullar. Lyssnade på julmusik o drack bolagets jättegoda chokladglögg till. Tack för en så inspirerande sida!

 10. Victoria, vad har du gjort!!! Herregud det är inte ens jul än, och jag tror min familj gick upp några kilo var här ikväll när jag bakade dessa. Helt ärligt, de godaste bullarna jag nånsin smakat tror jag. Det blev 28 gigantiska bullar. Räknade (tyvärr, varför gjorde jag det?) ut att varje bulle blir i mitt fall ca 270 kcal. Men det spelar ingen roll, för de är bara sååååå fruktansvärt goda!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..