Leilas saffranskaka

Lelilas saffranskaka verkar väldigt poppis i år och dyker upp lite här och där, så jag kunde inte låta bli att provbaka den jag med. Lät som en passande adventskaka, och det var det verkligen. Supergod! En saftig saffranssockerkaka med en hint av rom. Extra gott med en klick lättvispad grädde till. Mumma!!

3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
1 msk rom
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.

ls1

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.

ls2

Lilla fröken provsmakare :-)

ls3

ls4

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.

ls5

ls6

Tjusig va? 🙂 Något som blev mindre tjusigt är pepparkakshuset.. Trots att jag fuskat och köpt en sån där byggsats! Allt som kunde gå fel gick fel, och då har jag inte ens pyntat det än… Men jag återkommer väl med bilder när jag är färdig 🙂 Och nu en liten efterlysning. Vet ni var man kan hitta lite roliga annorlunda fina kakformar att baka sådana här kakor i?? Tipsa gärna, jag har tänkt önska mig det av tomten 🙂

LOADING..